in

”H&M:s modell är för solbränd”

hm bikini
Isabeli Fontana som frontar H&M:s bikinikampanj visar att hon är extremt solbränd eftersom hennes hud är ljusare på de ställen som inte exponeras för solen. Nu kritiserar Cancerfonden H&M.

Cancerfonden till attack mot H&M: ”Kampanjen bidrar till att fler dör”.

Mer

Cancerfonden riktar hård kritik mot klädjätten H&M och menar att den extremt solbrända modellen i den nya sommarkampanjen bidrar till ett farligt ideal.
”H&M:s val av en extremt solbränd modell är inte någon slump och stortavlorna visar att det är vackert att vara riktigt brun”, menar Cancerfonden.

Cirka 40 000 personer i Sverige drabbas av någon form av hudcancer varje år och enbart i år räknar Cancerfonden med 500 dödsfall. Den kraftiga ökningen beror framför allt på att svenskarna solar allt mer.
”Unga påverkas mest och det är allvarligt eftersom det också är just den gruppen som solar allra mest, menar Cancerfonden.”

H&M har bett om ursäkt och beklagar om deras kampanj upprört någon. De menar att syftet är att visa den senaste sommarkollektionen – inte ett specifikt ideal.

Pssst! På nästa sida kan du läsa Linda Öhrn Lernströms krönika från 2009 om när hon själv drabbades av hudcancer.

#br

lindapic

VeckoRevyns chefredaktör Linda Öhrn Lernström.

”Sommaren är på ingång, äntligen! Hela VeckoRevyn-redaktionen längtar ut i solen – alla utom jag, vill säga.

Visst är det skönt att sitta och ”pressa” i solen, och visst ser vi grymt mycket fräschare och snyggare ut med en sexig bränna. Varningar om stagnerande hudcancerfall går liksom in i ena örat och ut genom det andra … Men inte för mig.

Själv var jag i vintras – i sann svennebanan-anda – i Thailand. Och gissa om jag jobbade ordentligt på att uppnå den ”optimala brännan”. Men tre dagar innan jag skulle åka hem till Sverige ringde min läkare upp mig. Hon berättade att de hittat cellförändringar i en prick jag hade tagit bort under hösten. Jag hade hudcancer.

Jag minns hur jag bara rasade ihop på badrumsgolvet inne på vårt hotellrum. Vad betydde det här? Skulle jag behöva amputera bort mitt högra ben? Eller ännu värre, skulle jag dö – 25 år gammal? Ångesten över att jag bara några timmar tidigare stått och klagat över att min bränna inte var tillräckligt distinkt gav mig plötsligt världens magknip. Hur f-n har hade jag kunnat vara så j-vla dum!

Jag skriver inte det här för att jag vill skrämma dig, eller okej – kanske lite… Solen är bra, härlig och nyttig på många sätt och vis. Men den kan också vara farlig, som i mitt fall. Därför är det så himla viktigt att vara varsam med sitt solande. Låt aldrig fåfängan komma framför hälsan.

Prickarna och cancern är nu borta, och 2009 blir min första sommar utan sol. Det är lite som att jag och solen har en destruktiv relation, jag älskar – samtidigt som jag hatar den. Men det som ändå känns skönt och tryggt är att det aldrig mer kommer att bli vi. Separationen är ett faktum. Nu ser jag i stället fram emot att vara frisk och lycklig – och solbrännan köper jag numera på burk.” /Linda Öhrn Lernström, Chefredaktör