in

Äntligen – snart kommer vi kunna radera Facebook Messenger-meddelanden

delete facebook messenger

Äntligen, snart slipper du skämskudden när du råkat skicka ett meddelande till fel person i Messenger. Facebook bekräftade nyligen att en “unsend”-funktion kommer finnas inom snar framtid! Mer

Efter skandalen om Cambridge Analytica fortsätter det att komma avslöjanden och nyheter som gör att kritiken mot Facebook växer ytterligare. Nu senast avslöjades det att Facebooks grundare grundare Mark Zuckerberg under lång tid haft makten att kunna radera meddelanden permanent från messenger, en funktion som inte funnits för några andra användare. Dessutom har han kunnat göra detta utan att den personen han skrivit till fått en notifikation om att meddelanden har tagits bort.

Varför funktionen inte redan finns för övriga användare, samtidigt som högt uppsatta Facebook-chefer kunnat radera sina meddelanden är en diskussion Facebook snabbt vill döda. Och de gör det genom att snabbt möta nyheten som framkommit med att göra alla till lags.

Enligt Facebooks talesperson behöver vi aldrig mer ha ångest över felskickade meddelanden, eftersom de planerar att driva igenom den nya funktion så snart som möjligt. Och som ett plåster på såren (eller för att rädda sitt redan sårbara rykte..) säger de att “fram till funktionen är redo, kommer vi inte radera några meddelanden från Facebook-cheferheller. Vi skulle gjort detta tidigare — vi är ledsna att vi ej gjorde det.”

Det som ska skilja denna “unsend”-funktionen mot tidigare funktioner, som tillexempel funnits i chattforumet WhatsApp, är att det inte ska noteras att meddelandet raderats och att inga notiser om att meddelandet en gång funnits ska synas. Den skiljer sig även från Messengers krypterade funktion Secret, där man kan sätta en timer för när meddelandet ska raderas, men man alltså inte kan radera en redan existerande konversation om den inte startades via appen.

Den nya funktionen ska helt enkelt vara att man ska kunna hålla in meddelanden man vill radera och välja “unsend”. Var det meddelandet sen hamnar har inte Facebook svarat på ännu.

facebook unsend messages

Kritik som nått Facebook är att de missbrukat sin makt,  det har de svarat på med att de varit rädda att bli hackade och därför haft en krisplan där bevaring av sekretess belagd information är nödvändig, vilket också är lagligt. Annan kritik är också att denna “unsend”-funktion kan skapa nya problem i att konversationer på internet kan fyllas av fler hemligheter med vetskapen att det kan raderas — vilket kan vara ett problem eftersom ingen vet “var” den raderade informationen hamnar. Dessutom har det lyfts fram att det faktum att meddelanden nu kan raderas kommer få fler att börja screenshotta, vilket är ett problem i sig.

Även om informationen om att det bara är Zuckerberg & co  som haft tillgång till radera-funktionen, så är väldigt otåliga på att själva få ta del av den snart! Snart är alla pinsamma meddelandet klockan två på natten där du kärleksförklarar din bästa väns killes kompis syster som du träffat en gång på en fest ett minne blott! Men att dela sina djupaste hemligheter kanske fortfarande är något man ska ta öga mot öga — just in case.

Av Hanna Wikström