in

Han kanske inte blir dömd – men du är med och förändrar världen

59f725b42f48b 59f725b42f4cdnamnlocc88st 1.jpg

KRÖNIKA. Veckorevyn.coms chefredaktör Irena Pozar om kampanjen #anmälalla och hur det vi gör idag kan hjälpa kommande generationer. Mer

F

örra veckan lanserade Veckorevyn.com kampanjen #anmälalla. Den syftade till att stärka och peppa kvinnor att våga och orka anmäla sexualbrott som de har blivit utsatta för, eller kommer att utsättas för. #anmälalla kom i en tid då #metoo fullkomligt hade exploderat och tagit över sociala medier, TV och tidningar. Vrålet från världens kvinnor gjorde det omöjligt för omvärlden att ignorera det faktum att vi varje dag blir våldtagna, trakasserade och utsatta för sexsim. Responsen på vår kampanj har varit enorm och hundratusentals personer har sett den film där åtta kvinnor berättar om övergrepp de utsatts för och hur de resonerat kring att anmäla.

Läs också: Här är alla handlingar som klassas som sexuella övergrepp

Jag tror, på riktigt, att vi just nu befinner oss mitt i en förändringsprocess. Det kommer inte att gå snabbt, och det vi har varit med om går inte att göra ogjort. Men det vi tillsammans gör nu: att berätta om våra erfarenheter och visa att vi vägrar vara tysta kommer betyda mycket för kommande generationer. Våra barn och barnbarn kommer kunna skörda frukten av vårt vrål.

Siffror väger tyngre än
vittnesmål och känslor

Att vi nu pratar och vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier spelar roll. Och det spelar också roll att vi börjar anmäla dem. Mörkertalet för sexualbrott är stort, särskilt för de övergrepp som sker i hemmet eller begås av en person som står en nära. Enligt BRÅ kan det vara så få som tio procent av alla sexualbrott som sker som faktiskt anmäls. Men det är svårt att mäta, och det är därför så viktigt att vi drar fram alla de här övergreppen i ljuset och visar vad det faktiskt är som pågår i ett av världens mest jämställda länder. Vi kvinnor blir utsatta för sexuellt våld hela tiden och det är dags att det börjar synas ordentligt i statistiken. Bara då kan vi sätta press på makthavarna och tvinga dem att lyssna. Siffror väger tyngre än vittnesmål och känslor.

Läs också: 11 steg: så anmäler du ett sexualbrott 

Det är dock viktigt att komma ihåg att en polisanmälan kan kännas oerhört tung att göra, och att chansen att den ska leda till ett åtal och än mindre en fällande dom är liten. Men en eventuell doms utgång är inte det enda som räknas. Det ligger så mycket mer bakom en anmälan, särskilt om vi börjar anmäla allt. Det kommer rulla in hundratusentals anmälningar och de i sig kommer att förändra världen, eller åtminstone Sverige.

Tillsammans kan vi göra det omöjligt för makthavare att inte se oss, höra oss och hjälpa oss. Låt oss höras och synas överallt; från kust till kust, land och stad och norr till söder. #ANMÄLALLA!


Se 8 kvinnor berätta om övergrepp de utsatts för:

Har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp? Här kan du få hjälp

Skriv under vår namninsamling: ”Jag står bakom kvinnor som anmäler sexualbrott”

Psykologen: ”Det är oftast en positiv känsla att anmäla ett sexuellt övergrepp”

Justitieminister Morgan Johansson: ”Blir en samtyckeslagstiftning innan 2018”

Sofia Österlöf blev våldtagen i sömnen: ”Vi ska inte vara tysta om det här”

Varför blir så få dömda för sexualbrott – och vad krävs för att det ska ändras?

Gustav Fridolin: ”Vi gör en granskning av sex- och samlevnadsundervisningen”

 

Polisen Anna: ”Det händer när du anmäler ett sexualbrott”

Moderaternas Tomas Tobé: ”Vi måste höja straffen för sexualbrott”