in

Det är dags nu – tillsammans ska vi anmäla alla sexualbrott

anmalallakronikairena2

Nu lanserar Veckorevyn.com artikelserien #anmälalla, för att peppa och stärka kvinnor att orka och våga anmäla alla de sexualbrott som de utsätts för. Mer

Under stora delar av hösten har vi på Veckorevyn.com förberett oss och jobbat hårt på en artikelserie som vi lanserar idag. Vi ville hitta ett sätt att peppa och stärka unga kvinnor att anmäla sexualbrott, och resultatet har vi döpt till #anmälalla. Vi är övertygade om att faktiska anmälningar spelar roll, både för att skapa förändring i rättsväsendet, men också för att som offer att få upprättelse.

Skriv under vår namninsamling: ”Jag står bakom kvinnor som anmäler sexualbrott”

För prick en vecka sedan började våra flöden i sociala medier fyllas av hashtagen #metoo. Idag har miljontals kvinnor världen över använt #metoo för att berätta att de blivit utsatta för olika typer av sexuella övergrepp och trakasserier. Berättelserna rev upp djupa sår i mig och den senaste veckan har det känts som att jag har gått runt med en blöt filt i ansiktet. Att fungera normalt har varit svårt och jag har varje dag, dygnet runt, tänkt på alla män som på olika sätt kränkt mig och andra kvinnor.

Men nu jävlar sker något. Jag känner det i varje cell av min kropp och jag är därför extra glad över att Veckorevyn.com med start idag gör sitt för att bidra till nästa steg: att genom information och guidning hjälpa kvinnor att faktiskt hitta kraft faktiskt att anmäla de sexualbrott som de har blivit utsatta för.

Ingen skugga ska någonsin falla
på de som inte anmäler

Att anmäla sexualbrott kan för många kännas oerhört svårt, ja, ibland till och med omöjligt. Det handlar om allt ifrån skam som drabbar offer istället för gärningsmän, till rädsla för att inte bli trodd av polisen. Men Veckorevyn.com vill, som Sveriges största sajt för unga kvinnor, ta vårt ansvar för att ge kvinnor möjligheten att fatta informerade beslut kring att anmäla, givetvis utan att för den sakens skull ställa krav. Det är oerhört viktigt att komma ihåg i dessa tider att ingen skugga någonsin får falla på de som inte orkar, vågar eller kan anmäla de övergrepp som de har blivit utsatta för. Därför har vi i #anmälalla pratat med kvinnor som agerat på olika sätt, både som anmält och de som inte har gjort det.

Vi startar namninsamling för att samla all kärlek

och kraft på ett ställe

Idag startar vi också en namninsamling i ett försök att samla all kraft och kärlek på ett och samma ställe, och på så sätt visa att vi är mååånga som står bakom alla de kvinnor som anmäler eller funderar på att anmäla. Att vi tror på dem, stöttar dem och backar dem. Den kan du skriva under här.

Ännu en tuff vecka väntar. #metoo och #anmälalla kommer riva upp och beröra. Men jag är övertygad om att det också är nu förändringen sker. Vi är mitt i det och är de som kan vara med och påverka.

Tack för att ni tittar, läser, pratar och kommenterar. Systerskapet har aldrig varit starkare och det är dags nu – #anmälalla sexualbrott.

Och förresten, glöm inte att se den här sjukt starka videon där 8 kvinnor berättar om sexuella övergrepp de utsatts för och hur de tänkte kring att anmäla.

Har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp? Hit kan du vända dig för att få hjälp. 

Har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp? Här kan du få hjälp

Här är alla handlingar som klassas som sexuella övergrepp

Justitieminister Morgan Johansson: ”Blir en samtyckeslagstiftning innan 2018”

Så ser statistiken ut för sexualbrott i Sverige

Sofia Österlöf blev våldtagen i sömnen: ”Vi ska inte vara tysta om det här”

Varför blir så få dömda för sexualbrott – och vad krävs för att det ska ändras?

Gustav Fridolin: ”Vi gör en granskning av sex- och samlevnadsundervisningen”

Psykologen: ”Det är oftast en positiv känsla att anmäla ett sexuellt övergrepp”

Polisen Anna: ”Det händer när du anmäler ett sexualbrott”

Moderaternas Tomas Tobé: ”Vi måste höja straffen för sexualbrott”