in

Amber Heard vs. Johnny Depp – därför smutskastas hon samtidigt som han hyllas

depp
Johnny Depp och Amber Heard under den livesända rättegången.

Förtalrättegången mellan exmakarna Amber Heard och Johnny Depp är i full gång. Vem som har gjort sig skyldig till vad är ännu inte avgjort, men sociala medier svämmar över av hashtaggen #justiceforjohnnydepp. Här är varför det är ett narrativ som inte ska köpas rakt av. Mer

Det är inte första gången Amber Heard och Johnny Depp ses i rätten efter att deras skilsmässa gick igenom för ett par år sedan. Den här gången handlar det om en artikel som publicerades i Washington Post 2018, där Amber Heard berättade att hon blivit utsatt för våld i en nära relation. Johnny Depp, som upplevde att det gick att identifiera honom trots att hon inte nämnde några namn, stämde därefter Amber Heard för förtal och en summa på 50 miljoner dollar. Hon svarade med att stämma honom på det dubbla. Här är vad som har hänt hittills mellan exparet – och hur konton på sociala medier försöker skapa bilden av Johnny Depp som en good guy.

2016: Amber Heard vittnar om våldet

Paret träffas i samband med att de skådespelar ihop i The Rum Diary. 2015 gifter de sig, men bara ett år senare är skilsmässan ett faktum. Samtidigt ansöker Amber Heard om ett tillfälligt besöksförbud mot Johnny Depp och menar att hon blivit misshandlad i relationen. Hon visar bilder på sitt blåslagna ansikte, rätten beviljar hennes ansökan och besöksförbudet går igenom. Johnny Depp nekar till anklagelserna.

Konsekvenserna för Johnny Depps offentliga person blir knappast märkbara. Samtidigt som rätten beviljar besöksförbudet befinner han sig på Europaturné med sitt rockband Hollywood Vampires. Några dagar senare spelar han på Gröna Lund i Stockholm. Därtill fortsätter han att få filmroller, och är aktuell på vita duken som både Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean och i rollen som Gellert Grindelwald i Fantastic Beasts and Where to Find Them under 2016 och 2017.

2018: Artikeln i Washington Post

Men för Amber Heard blir det annorlunda. I december 2018 skriver hon en artikel i Washington Post där hon berättar om vad konsekvenserna blev för henne efter att det där besöksförbudet beviljats två år tidigare. Hon förlorade inte bara en filmroll, utan vittnar också om att ett stort modeföretag avslutade allt samarbete med henne – trots att hon var deras ansikte utåt. I artikeln skriver hon att hon tvingades byta nummer varje vecka efter att ha mottagit dödshot, att hon inte kunde lämna sin lägenhet på flera månader och att medierna ville framställa henne på ett negativt sätt.

Skärmavbild 2022 05 02 kl. 14.58.52

Amber Heard was crying her eyes out after her court hearing Friday, claiming horrific physical abuse at the hands of Johnny Depp, but the next day she was smiling and cackling.” går det att läsa i TMZ i maj 2016.

Det är artikeln i Washington Post som har blivit föremål för den förtalsrättegång som just nu pågår. I artikeln påminns vi nämligen om vad som hände två år tidigare, och nu ser landskapet lite annorlunda ut – det har bara gått ett år sedan mäns våld mot kvinnor dominerade mediebevakningen i samband med metoo-hösten 2017.

Den här gången låter konsekvenserna inte sig vänta. Johnny Depp sparkas från storfilmer, bland annat alla framtida Pirates of the Caribbean– och Fantastic Beasts-filmerna. Han menar att artikeln skadat hans rykte och förstört hans karriär. I samma veva stämmer han tidningen The Sun för att ha kallat honom för hustrumisshandlare. Året därpå stämmer han även Amber Heard på 50 miljoner dollar.

2020: Johnny Depp förlorar i rätten

Men Johnny Depp förlorar i förtalrättegången mot The Sun i Storbritannien. Detta eftersom att rätten slår fast att han slagit Amber Heard vid 12 tillfällen och därför har tidningen haft rätt när de kallat honom för hustrumisshandlare, enligt Nyheter24.

Samma år svarar Amber Heard med att stämma sin exman på 100 miljoner dollar. Detta då hon menar att Johnny Depp utsatt henne för ”omfattande fysiskt våld och övergrepp”, enligt Expressen.

2022: Rättegången mellan Amber Heard och Johnny Depp

Och här är vi nu. I mitten av april inleddes rättegången mellan exparet, och den här gången sänds allting live. De första två veckorna har Johnny Depp hörts, och hittills har hans team upprepade gånger anklagat Amber Heard för att ha misshandlat honom. Snart är det hennes tur att ta plats i vittnesbåset.

En rad kändisar ska höras i målet, bland andra Teslagrundaren Elon Musk och skådespelaren James Franco, som ska vittna till Amber Heards fördel. På andra sidan hittar vi skådespelaren Paul Bettany som vittnar till Johnny Depps fördel.

Nyligen sparkade Amber Heard hela sitt PR-team. Som anledning ska hon ha sagt att hon känner sig frustrerad över att mediebevakningen av målet varit till Johnny Depps fördel, enligt källor till NBC News.

Reaktionerna, #justiceforjohnnydepp och smutskastningen av Amber Heard

Det är safe to say att Tiktok just nu domineras av klipp från rättegången, eftersom den är livesänd och ligger ute för allmän beskådan. Majoriteten av inläggen är till Johnny Depps fördel. Hashtaggen #justiceforjohnnydepp har just nu 6,7 miljarder inlägg, medan #justieforamberheard har 24,7 miljoner. I klippen syns scener från rättegången, ”roliga saker” som Johnny Depp sagt i vittnesbåset och analyser om Amber Heards utseende – bland annat anklagas hon för att kopiera Johnny Depps outfits.

En annan Tiktok-teori baseras på något som hennes advokater sagt under rättegången – nämligen att hon under hela förhållandet med Johnny Depp gick runt med ett visst sminkkit i väskan för att dölja blåmärken. De sa aldrig vilket sminkmärke kittet kom i från, men i rätten visades ett från märket Milani.

Därefter tog det inte lång tid innan fansen hävdade att just den produkten lanserades först 2017 – ett år efter att relationen mellan Amber Heard och Johnny Depp tagit slut. Till och med företaget Milani tog efter samma narrativ, och publicerade en video på Tiktok i ett försök att misskreditera Amber Heards berättelse.

@milanicosmetics You asked us… let the record show that our Correcting Kit launched in 2017!👀 #milanicosmetics ♬ International Super Spy – dylan

I samma veva har det startats en namninsamling för att plocka bort henne från Aquaman 2, skriver New York Post. Den har i skrivande stund över tre miljoner underskrifter.

Men varför ser det ut så här? I en artikel i Time berättar Georgie Carroll, som studerat relationen mellan de som skapar inhåll på internet och deras publik, att en förklaring kan finnas i att Johnny Depp är högt älskad av sina fans.

– Det här är inte representativt för alla fanskaror, men vi ser alltid en viss grad av ogillande och misstro mot partners till populära manliga kändisar. Fansen tycker ofta att den kvinnliga partner inte är tillräckligt bra för deras favoritkändis, säger hon.

Varför Milani hoppar på trenden kan vara en strategi för växa på Tiktok. Tom Divon, som är kommunikationsforskare, säger till Time att genom att skapa samma typ av innehåll som redan trendar kan man hamna i fler personers flöden och därmed få större spridning på plattformen.

Georgie Carroll menar också att ofta när en kändis är involverad i en kontrovers, brukar många av deras fans omedelbart ta avstånd. Men i just det här fallet överöser istället många Johnny Depp med kärlek, övertygade om att rättegången kommer att bevisa hans oskuld. Enligt Time kan vi därför räkna med att sociala medier-plattformar som Tiktok kommer fortsätta översvämmas av inlägg som vill ha ”justice for Johnny Depp” – och samtidigt smutskasta Amber Heard.