in

Nya P3-podden Fas 3 stoppas efter massiv kritik

dragar ny
Bildkälla: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio och P3s kommentarsfält.

P3:s nya humorpodd Fas 3, som var tänkt att fylla tomrummet efter Tankesmedjan, pausas efter massiv kritik i sociala medier. Mer

Nu står det klart att Sveriges Radios nya satir- och humorpodd Fas 3, med Moa Wallin, Christoffer Nyqvist och Olle Palmlöf, läggs på is. Detta efter att två av programledarna hoppat av, vilket P3 meddelar i ett inlägg på Instagram. Enligt uppgifter i Aftonbladet är det Moa Wallin och Christoffer Nyqvist som valt att lämna.

I ett mejl till VeckoRevyn skriver ansvarig utgivare Caroline Lagergren följande: ”Det stämmer det kommer inget avsnitt i dag. Två av programledarna har valt att inte fortsätta med podden vilket gör det omöjligt för oss att släppa ett avsnitt som planerat. Vi kommer nu diskutera hur vi går vidare med podden men har inga ytterligare detaljer att ge i dagsläget.”

Beskedet kommer efter att podden fått kritik i sociala medier – i samband med att den lanserades fick anställda på SR jobba hårt med att radera kritiska kommentarer. Flera har tagits bort, med hänvisning till att kommentarerna bryter mot reglerna om personangrepp. Men av de som finns kvar är majoriteten missnöjda med valet av en av programledarna. 

Även på Tankesmedjans gamla instagramkonto, som Fas 3 skulle ta över, har kommentarer tagits bort, men några kritiska röster har fått stå kvar. En av programledarna, den enda som lagt upp något om podden i flödet, har stängt av sitt kommentarsfält helt och hållet. 

I ett mejl till VeckoRevyn skriver Caroline Lagergren följande om hur Sveriges Radio hanterar tillsättningen av programledare som möts av kritik och anklagelser:

”Sveriges Radio har ingen generell policy vad gäller påståenden eller anklagelser kring medarbetare. Vi gör enskilda bedömningar men vilka diskussioner vi för gällande medarbetare är ingenting vi kommenterar.” 

Vad kritiken mot en av programledarna handlar om kan VeckoRevyn i dagsläget inte gå in närmare på av pressetiska skäl.