in

Allt fler kan inte betala för läkarbesök – svenskar skyldiga över 100 miljoner i vårdavgifter

vårdavgifter
Bildkälla: Unsplash

Det sker en kraftig ökning av vårdskulder hos Kronofogden, visar nya siffror som VeckoRevyn har tagit fram. Myndigheten oroar sig för att de som behöver läkarvård kommer låta bli att söka hjälp, när de inte har möjlighet att betala för besöket.

– Den stora oron blir, förutom att människor inte söker vård, att man blir långvarig i Kronofogdens register, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden. Mer

Inflationen fortsätter att slå hårt mot Sveriges befolkning. Under våren 2023 tog VeckoRevyn fram statistik på hur många som hamnar hos Kronofogden för att de inte kan betala sina vårdavgifter. Det kan till exempel handla om att man inte har råd att betala för ett kort läkarbesök på vårdcentralen eller får skulder efter att man har behövt ligga på sjukhus över natten.

Nu visar nya siffror som VeckoRevyn har tagit fram att läget fortfarande är dåligt. Under 2023 har antalet betalningskrav rörande vårdavgifter hos Kronofogden ökat med 16 procent jämfört med föregående år. Mellan 2021 och 2023 är ökningen hela 33,6 procent.

Så mycket är svenskar skyldiga i vårdavgifter

Det totala skuldbeloppet för vårdavgifter under 2023 är nästan 107 miljoner kronor. Det är en ökning med 18,6 procent jämfört med föregående år. Om man jämför med skuldbeloppet 2021 syns en ökning med över 50 procent.

De ökade vårdskulderna drabbar större delen av Sverige. I 16 av 21 av landets regioner syns det en ökning av betalningskrav mellan 2022 och 2023. Den största procentuella ökningen syns i Region Stockholm, där betalningskrav om vårdavgifter har ökat med över 200 procent det senaste året. Därefter kommer Region Östergötland, Region Sörmland och Region Västmanland.

Kronofogden: ”Hela samhället måste hjälpas åt”

Davor Vuleta är analytiker på Kronofogden och han tycker det är väldigt tragiskt att vårdavgifterna ökar, men han är inte förvånad. Just nu är det historiskt höga skulder hos Kronofogden.

– Just nu är det väldigt tufft ekonomiskt och vi har historiskt höga skulder hos oss, hela samhället måste hjälpas åt för att vända på detta, säger Davor Vuleta.

Inflationen innebär ett tufft ekonomiskt läge för hela samhället, men de som drabbas värst är de redan ekonomiskt utsatta.

– Den stora oron är att de som får sina skulder inskickade till oss riskerar att hamna i ekonomiskt utanförskap som leder till socialt utanförskap.

Davor Vuelta menar även att det finns en oro att människor avstår från att söka vård för att de inte har råd att betala för det. Ett annat problem är att det kan vara svårt att ta sig ur en skuld hos Kronofogden – en vårdavgift på några hundralappar kan hamna på omkring 2 000 kronor när den ska drivas in av myndigheten. Människorna riskerar att hamna i en ond cirkel med nya skulder och ännu sämre hälsa, då det finns en risk att många skippar läkarbesöket när ekonomin inte räcker till.

– Vad är det som säger att man kan betala 2000 kronor om man inte kunde betala några hundralappar? Den stora oron blir, förutom att människor inte söker vård, att man blir långvarig i Kronofogdens register.

  • Här är regionerna med störst procentuell ökning av antalet betalningskrav gällande vårdavgifter mellan 2022 och 2023:
  • Region Stockholm: 211,82 procent
  • Region Östergötland: 185,91 procent
  • Region Västmanland: 60,85 procent
  • Region Sörmland: 72,07 procent
  • Här är regionerna med störst procentuell ökning av det totala skuldbeloppet gällande vårdavgifter mellan 2022 och 2023:
  • Region Östergötland: 307,05 procent
  • Region Stockholm: 196,30 procent
  • Region Sörmland: 75,54 procent
  • Region Västmanland: 57,65 procent
  • Region Jämtland Härjedalen: 54,22 procent

VeckoRevyn har tagit fram siffror från tidsperioden januari till november under 2021, 2022 och 2023. Statistik från december 2023 finns ännu inte och därav är december 2021 och december 2022 uteslutna från statistiken.