in

Allt fler hamnar hos Kronofogden efter läkarbesök – har inte råd att betala vårdavgifterna

Kronofogden1
Bildkälla: Unsplash / Kronofogden

Fler personer har svårare att betala vårdavgifter, något som kan leda till att skulderna i familjer växer. Det visar nya siffror som VeckoRevyn har tagit fram. Mer

Med det allt tuffare ekonomiska läge ser Kronofogden en ökning av ärenden där personer hamnar i skuld på grund av att de inte har möjlighet att betala sina vårdavgifter. VeckoRevyn har jämfört data från årets första fyra månader med samma perioder förra året, och resultatet visar att antalet vårdskulder hos Kronofogden har ökat med 18 procent jämfört med föregående år.

– Det är svårt att säga varför skulderna har ökat när vi inte har gjort några djupare analyser men allt talar för att människor helt enkelt har mindre pengar att röra sig med, på grund tuffare ekonomiska tider just nu, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.

Vanligtvis ligger vårdavgifter på mellan 100 och 300 kronor, men när en obetald avgift hamnar hos Kronofogden mångdubblas den och ligger på närmare 2000 kronor när pengarna till sist ska drivas in.

– Vad är det som säger att någon som inte har råd att betala de 200 till 300 kronor som avgiften kostade ena månaden, kommer ha råd att betala nästan 2000 kronor nästa månad? Säger Davor Vuleta och fortsätter:

– Konsekvenserna blir väldigt tråkiga för både individen och familjen. När skulden hamnar hos Kronofogden riskerar man betalningsanmärkningar och Kronofogden kommer försöka driva in de här pengarna eller leta efter andra tillgångar.

Det syns en ökning i nästan alla regioner. Enligt Davor Vuleta är det svårt att säga om vårdavgiftsskulderna kommer att fortsätta stiga under de närmsta åren, men att prognoserna tyder på att det allmänna inflödet till Kronofogden ökar både i år och nästkommande år.

  • Statistik: Vårdavgiftsskulder ökar i Sveriges regioner
  • Av de totalt 20 regionerna i Sverige, har 16 av dem registrerat ökade vårdavgiftsskulder hos Kronofogden.
  • Region Sörmland hade den största procentuella ökningen av skulder, följt av Region Östergötland, Region Uppsala och Region Jönköping.