in

Allt du vill veta om mineral-makeup

bild 4
Allt du vill veta om mineral-makeup

VeckoRevyn ger dig all info om vårens hetaste makeup!

Mer

Vårens hetaste makeup stavas utan tvekan mineral. Men vad är mineral-makeup? Behövs det verkligen speciella borstar? Och är det sant att man kan sova med sminket på? VeckoRevyn har svaren… 

sminkbilddragareny

Varför heter det mineral-makeup?
Mineral-makeup är ett samlingsnamn för makeup som innehåller mineraler, det kan vara foundation, blush, concealer, bronzer, ögonskugga med mera.

Hur är det med solskyddsfaktor?

Mineraler innehåller oftast solskyddsfaktor tack vare mineralen titandioxid, men nummer på solskyddsfaktorn kan variera mellan olika märken.

Varför ska man använda mineral-makeup?
Mineral-makeup kan ses som ett alternativ till andra produkter, men det är absolut inte så att andra produkter är sämre än smink med mineraler. Mineralpuder innehåller inga konserveringmedel eller något som täpper igen porerna. Mineraler låter dessutom huden andas vilket gör att risken för irritationer minskar.

Jag har väldigt dålig hy. Kan mineral-makeup göra min hy bättre?

Debatten går isär om mineralernas vårdande ingredienser. Om man är överkänslig mot vissa tillsatsämnen så kan mineraler fungera som ett bättre alternativ än traditionell makeup. En del mineral-makeup innehåller även vårdande ämen. Ett exempel är Maybellines mineral-makeup som bland annat innehåller aloe vera och kamomill, ämnen som är kända för att vårda huden.

sminkbild5

Maybellines makeupartist Linda Mehrens lägger mineral-makeup på Hanna Thisner.

Är det sant att man kan sova med mineral-makeup?
Det sägs att en del märken har mineral-makeup som är så naturlig att man kan sova med den, men vi rekommenderar ändå att man rengör huden från makeup på kvällen och återfuktar med ansiktskräm.

Behövs det speciella borstar till mineral-makeup?
Mineral-makeup används lite annorlunda jämfört med vanligt smink och redskapen har stor betydelse. Med de flesta mineralpuder medföljer en så kallad kabuki-borste; en borste med täta hårstrån och plattare huvud, som ger en mer täckande effekt än vanliga långhåriga puderborstar. För flytande mineral-foundation kan du använda fingrar, svamp eller pensel som vanligt.

Vad är det för skillnad mellan mineral-foundation i puder respektive flytande form?
Foundation i puderform gör att produkten inte innehåller ingredienser som konserveringsmedel, olja eller parfym. Kabukiborsten gör det dessutom enkelt att jobba med täckningsgraden. Puderfoundation innehåller dessutom oftast mineralen mica som ger fin lyster.

Flytande mineral-foundation är en nyhet på marknaden som ger möjlighet till den återfuktande känslan som många är vana vid, samtidigt som man får de vårdande fördelarna med mineraler. En produkt som är värd att spana in är Maybellines foundation Pure Liquid Mineral som varken innehåller parfym eller olja.

sminkbild6

Det gäller att använd lätta cirkulerande rörelser när man lägger mineralpuder med kabukiborste.

Hur vet man vilken mineralfoundation man ska ha?
Foundation i puderform passar bäst för yngre hy utan för mycket rynkor eller torra partier. Flytande mineral-foundation däremot är mycket återfuktande och passar bra för alla hudtyper.

Detta är en artikel framtagen av VeckoRevyn i samarbete med Maybelline New York.