in

Alla snackar om Taylor Swifts anmälan om sexuellt övergrepp – men vad har egentligen hänt?

taylor swift övergrepp

2013 ska Taylor Swift ha blivit antastad av en man som ska ha kört upp en hand under hennes klänning och klämt på hennes rumpa. Men det är först nu som fallet kommit till domstol och därmed satt igång spekulationerna. Mer

Exakt vad som hänt är så klart svårt att svara på, domen mot mannen som Taylor Swift har anmält har ju inte kommit. Men vi kan i alla fall redogöra för vad Taylor Swift säger har hänt, vad mannen påstår har hänt och hur det allmänna snacket går.

Så, hur började allt och vad händer nu?

Det påstådda övergreppet sker

Taylor Swift är mitt uppe i sin hyllade Red-turné och gör en drös fanmöten. I samband med ett framträdande i Denver tog Taylor Swift en bild med radioprataren David Mueller. Tillsammans med en kollega utgjorde han Jackson i radioshowen ”Ryno & Jackson” på radiokanalen KYGO.

På bilden ser man Taylor Swift stå mellan Mueller och hans flickvän. Det är någon gång under den här tiden, när de står tillsammans, som det sexuella övergreppet ska ha skett.

Om övergreppet skedde före, innan eller under tiden minns inte Swift, eftersom hon säger sig ha upplevt en extrem chock och oro i samband med det inträffade. I förhör har hon sagt att Mueller tog handen innanför hennes klänning och klämde på hennes rumpa, och att han inte slutade trots att hon flera gånger försökte flytta på sig och skaka av sig honom.

Mueller får sparken från radiokanalen

Enligt The Denver Post har flera vittnen berättat att Taylor Swift, efter att pliktskyldigt ha fotats klart med fansen, bröt ihop i logen. Hennes mamma och manager, Andrea Swift, anmälde till radiokanalen vad som hänt och de beslutade att sparka Mueller.

Fotografen som har tagit bilden på Taylor Swift tillsammans med Mueller och hans flickvän vittnar om att hon hörde Swift säga till sin livvakt att Mueller hade tagit henne på rumpan.

Tillsammans med sin mamma beslutade Swift efter många om och men att inte anmäla mannen till polisen. Ett beslut som var svårt att ta, enligt källor till The Denver Post.
– Vi, jag, ville inte att hennes liv skulle definieras av det här ögonblicket. Jag ville inte att hon skulle behöva stå ut med dagarna, veckorna och månaderna av överdrivna rubriker, skvaller och memes som skulle kränka henne ännu mer än hon redan hade blivit, säger Andrea Swift i ett förhör.

[adSpace placement=”auto”]

?

Ett foto publicerat av Taylor Swift (@taylorswift)

Mueller stämmer Taylor Swift för förtal

Två år efter det påstådda övergreppet stämmer Mueller Swift för förtal. Det ligger fortfarande ingen polisanmälan från Swifts sida, men eftersom Mueller fått sparken vill han få kompensation. Dessutom påstår han att anklagelsen är ”nonsens”.

Istället, menar han, är det en annan man från samma radiostation som han jobbade för som har utsatt Swift för övergreppet.

Taylor Swift drar Mueller inför rätta

I oktober 2015 gör Taylor Swift slag i saken och anmäler Mueller. Hon vill att fallet ska upp i domstol. Hon säger att eventuellt skadestånd hon får ska gå till organisationer som jobbar med att förhindra sexuella övergrepp och trakasserier.

Vad hände med bilden som sägs visa övergreppet?

Det finns en bild på Swift, Mueller och hans flickvän som togs i samband med det påstådda övergreppet. Nyligen försågs bilden med sekretess av tingsrätten där fallet har landat. Domaren som tog beslutet menar att ”masspridning av den här bilden i media i hög utsträckning kan försvåra juryarbetet”.

Trots detta har den stora kändissajten TMZ spridit bilden och samtidigt ifrågasatt dess betydelse i fallet på ett sätt som förminskar Swifts upplevelser. Veckorevyn.com har med hänvisning till domarens beslut och det språket som TMZ använder valt att inte sprida varken bilden eller länken vidare.

Om bilden fångar den exakta stunden övergreppet sker är omöjligt att avgöra eftersom man inte ser vad som händer bakom Swifts rygg. Själv har hon sagt att det förmodligen inte är det exakta ögonblicket, men att bilden fångar något som visar att allt inte står rätt till.

Veckorevyn.com kommer att fortsätta bevaka fallet.