in

Alla pratar om Kesha – men vad har egentligen hänt?

kesha

De senaste dagarna har alla pratat om popstjärnan Kesha. Men det beror inte på att hon släppt ny musik eller en färgglad och peppig video. Anledningen till att Kesha är på allas läppar just nu är fruktansvärd; stjärnan försöker få sitt kontrakt med sin producent upphävt, eftersom han ska ha våldtagit och misshandlat henne under flera år. Men vad har egentligen hänt? Vi reder ut. Mer

[adSpace]
2014 inkommer en stämningsansökan till en domstol i Los Angeles. I den står det att Kesha Rose Sebert under flera år har blivit våldtagen, drogad och misshandlad av sin producent Lukasz ”Dr. Luke” Gottwald.

Men hur började allt? 

Dr. Luke och Kesha började jobba ihop redan 2005, när Kesha var 18 år gammal. I de papper som skickats till domstolen står det att Dr. Luke i ett tidigt skede skröt om hur han söp ner unga tjejer och hade sex med dem.

Fem år senare, 2010, släpper Kesha superhiten Tik Tok och blir en av världens största popstjärnor. Hennes karriär fortsätter därefter stadigt uppåt och 2013 kommer låten Timber, som Kesha gör tillsammans med rapparen Pitbull.

Därefter är det tyst.

[adSpace]
Läggs in på behandlingshem

Under 2014 läggs Kesha in på behandlingshem då hon lider av allvarliga ätstörningar. Och det är efter sin vistelse där som Kesha stämmer Dr. Luke.

Enligt Kesha ska hon under sin tid på behandlingshemmet kommit i kontakt med läkare som sa att fortsatt kontakt med Dr. Luke kan komma att bli hennes död. De övergrepp han utsatt henne för ska ha gett både fysiska och psykiska ärr, bland annat i form av en ätstörning.

Har blivit drogad och våldtagen

I stämningsansökan mot producenten står det bland annat att han ska ha kallat Kesha för ett ”tjockt jävla kylskåp”.

Förutom verbala trakasserier ska producenten upprepade gånger ha tvingat i sångerskan narkotikaklassade preparat och därefter våldtagit henne. I stämningsansökan står det bland annat att han en kväll tvingat sångerskan att ta droger och därefter gett henne ett ”nykter-piller”, som skulle göra henne klar i huvudet igen.

Men så blev det inte.

Enligt Kesha vaknade hon först på eftermiddagen dagen därpå. Naken, öm och illamående i Dr. Lukes säng. Hon ska då ha ringt sin mamma och berättat om vad som hänt och velat åka till akuten.

I dagarna har en bild som Dr. Luke publicerat på Twitter börjat cirkulera och upprört många. Den är numera borttagen, men finns kvar som printscreen:

Skärmavbild 2016-02-23 kl. 11.28.40

Hot och utpressning

Anledningen till att det dröjde flera år innan Kesha berättade om övergreppen är att Dr. Luke utpressade henne. Kesha berättar att Dr. Luke hotade att förstöra henne och hennes familj, men även sätta stopp för hela hennes karriär. Han ska ha sagt att han kommer tvinga in henne i kontrakt med långa villkor som inte gynnar henne ekonomiskt.

Kort efter att stämningsansökan inkom valde Dr. Luke att stämma Kesha. Han menade att anklagelserna om våldtäkt och misshandel fabricerats av sångerskan i ett försök att kunna bryta de bindande kontrakt som finns.

På Twitter skriver han:

 

[adSpace]
Även Sony dras in 

Dr. Lukes skivbolag, Kemosabe Records, ägs av musikjätten Sony, som också dras in i fallet. Kesha och hennes advokat menar att skivbolaget hade insyn i vad som pågick men att de valde att blunda eller inte utreda vad Dr. Luke höll på med.

tumblr o2t94qCSzh1r83d7lo4 500

19 februari startar rättegången, som flyttats till New York, under stort medieuppbåd. Det är Kesha mot Dr. Luke och Sony Music.

Utanför salarna står fans täckta i glitter och håller upp skyltar med texten ”Free Kesha!”

tumblr o2t94qCSzh1r83d7lo1 540

Kontraktet som rättegången handlar om är utformat på så sätt att Kesha måste göra ytterligare sex album (vilket beräknas ta mer än sex år) tillsammans med Dr. Luke. Kesha menar att det med tanke på det som Dr. Luke har utsatt henne för är fysiskt och psykiskt omöjligt, och därmed kommer leda till att hon inte kan skapa musik. Slutet för hennes karriär skulle vara ett faktum.

Men rätten går inte på Keshas linje. Domaren i målet, Shirley Werner Kornreich, avslår sångerskans begäran att få bryta med kontraktet med Dr. Luke och Sony. Något som får Kesha att bryta ihop totalt.

Werner Kornreich menar att låta Kesha bryta kontraktet skulle vara till stor skada för skivbolaget som då inte skulle kunna släppa de sex planerade albumen.

I samband med rättegången meddelade Sony att man är villig att låta Kesha byta producent, men att hen fortfarande kommer vara en person från Dr. Lukes skivbolag.

[adSpace]
#FreeKesha

Domen har rört upp känslor och hahstagen #FreeKesha (som funnits sedan 2015) har fått nytt liv. Även många artister har uttryckt sitt stöd för Kesha.

Skärmavbild 2016-02-23 kl. 10.59.58

Skärmavbild 2016-02-23 kl. 10.59.50

Skärmavbild 2016-02-23 kl. 11.29.59

Skärmavbild 2016-02-23 kl. 11.49.16 Skärmavbild 2016-02-23 kl. 11.49.04

I samband med rättegången valde också superstjärnan Ariana Grande att ta bort en tidigare hyllning till Dr. Luke.

Skärmavbild 2016-02-23 kl. 11.28.50 Skärmavbild 2016-02-23 kl. 11.28.25

Även Taylor Swift har visat sitt stöd för Kesha genom att ge henne 250 000 dollar, för att täcka rättegångskostnaderna.

Vad nästa steg blir vet man inte än, men vi har antagligen inte sett slutet på fallet Kesha och Dr. Luke.