in

Alla pratar om Cyntoia Brown – men vad har egentligen hänt?

cyntoia brown

I veckan har hashtaggen #FreeCyntoiaBrown synts i sociala medier. Men vem är Cyntoia Brown, och varför pratar alla om henne? Mer

2004 dömdes då 16-åriga Cyntoia Brown till livstids fängelse för att ha dödat 43-åriga Johnny Mitchell Allen, som ville köpa sex av henne. Cyntoia kan först ansöka om villkorlig frigivning efter 51 år, vilket innebär att hon då kommer vara 67 år gammal.

Fallet blev först uppmärksammat 2011 när dokumentären Me facing life: Cyntoias story gjord av Daniel Birman släpptes. Birman hade följt Browns mål i sju år och berättade bland annat om hur hennes liv sett ut innan mordet. Hon blev misshandlad fysiskt, sexuellt och verbalt och föll offer för trafficking genom en pimp som kallade sig själv Cut-throat.

Denna veckan har kändisar som Rihanna, Kim Kardashian och Cara Delevigne uppmärksammat fallet på sina sociala medier. Anledningen till att det sker just nu beror troligtvis på att ett lokalt nyhetsprogram i Nashville hade ett inslag om Cyntoia förra veckan. Kim Kardashian har även ringt sina advokater för att se om det finns något de kan göra för att Cyntoia ska bli frisläppt.

Dömdes som vuxen

Brown var som sagt bara 16 när hon sköt Allen och dömdes i rätten, och i lagens ögon minderårig. Ändå dömdes Brown som en vuxen. Brown hade tvingats ut på gatan av Cut-throat där Allen plockade henne för att köpa sex av henne. Vid den tiden bodde Brown på ett hotell med ”Cut”, som hon träffat efter att hon flytt hemifrån.

Hennes advokater rådde henne till att inte vittna under rättegången 2004. Men när de överklagade fallet 2014 sa Brown att Cut hade misshandlat henne fysiskt och verbalt och tvingat henne att prostituera sig själv, skriver BuzzFeed News.

”Hon behövde ge alla pengar hon tjänade till Cut. Hon säger att han var våldsam mot henne, att han nästan dödade henne en gång genom att strypa henne, och att hon var rädd för honom”, står det i ett dokument från överklagan.

Brown sa att hon sköt Allen eftersom hon var rädd att han skulle skada henne. Åklagarna menade att hennes motiv var att råna Allen, med Brown sa att hon tog vapen och pengar från hans hus efter att hon skjutit honom eftersom hon var rädd för att komma tillbaka till Cut tomhänt.

Nya lagar gäller inte

Birmans dokumentär Me facing life: Cyntoias story var inflytelserik nog för att ändra lagarna i Tennessee så att minderåriga inte kan åtalas för prostitution, utan ska ses som offer för trafficking, rapporterar Newsweek. 2012 kom också en lag som ger traffickingoffer skydd i prostitutionsfall. Brown dömdes aldrig för prostitution, men hon kallades oavbrutet för prostituerad under rättegången. Den nya lagarna gäller dock inte retroaktivt för Brown, nu 29 år, som suttit i fängelse i 13 år.

Under den tiden har Brown fått sin grundutbildning och håller på med sin bachelor genom Lipscomb University, som erbjuder kurser för kvinnor på Tennessee Prison, där Brown avtjänar sitt straff. Brown jobbar även obetalt som konsult för rättsystemet för ungdomar.

Tennessees domstol har nekat ett flertal överklaganden och begärande  om att få fallet omprövat.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss