in

”All eyes on Rafah” – och 4 andra AI-bilder som blivit virala

rafah sajt
Bildkälla: AI-genererade bilder som fått spridning på sociala medier.

”All eyes on Rafah”-bilden har delats miljontals gånger de senaste dygnen. Vi listar fler AI-bilder som blivit virala! Mer

  • Artikeln i korthet:
  • En viral bild med texten ”All eyes on Rafah” har spridits på sociala medier för att uppmärksamma situationen i Gaza, särskilt i Rafah, efter dödliga attacker från Israel.
  • Bilden, skapad av användaren ”shahv4012” på Instagram, har fått massiv spridning och allt tyder på att den är AI-genererad.
  • Andra exempel på AI-genererade bilder som blivit virala inkluderar bilder som visar Donald Trump som arresterad, Påven i kläder från Balenciaga och en fejkad explosion utanför Pentagon.
  • Sammanfattningen är gjord med hjälp av OpenAI och faktagranskas av VeckoRevyns redaktion.

De senaste dagarna har en bild med texten ”All eyes on Rafah” blivit viral på sociala medier. Syftet är att uppmärksamma situationen i Gaza och framför allt i Rafah, där Israel på kort tid genomfört två dödliga attacker. I den första dödades minst 45 människor i ett flyktingläger, en attack som kraftigt fördömdes av omvärlden och fick FN att kalla till krismöte. Bara några dagar senare genomfördes en ny attack, där minst 21 människor dödats.

Bilden, som föreställer ett tältläger där några vita tält i mitten bildar orden ”All eyes on Rafah”, kommer ursprungligen från instragramkontot ”shahv4012”, och är av allt att döma AI-genererad, enligt NBC. Målet, att få spridning på bilden för att uppmärksamma situationen i Rafah, har gett resultat – i skrivandes stund har den delats 44 miljoner gånger.

rafah

Och det här är inte första gången en AI-genererad bild blivit viral på sociala medier. Vi listar fler exempel!

1. Trump blir arresterad

Det har pågått en del rättsliga processer mot Donald Trump den senaste tiden, och i samband med detta skapade journalisten Eliot Higgins en serie bilder som visar hur ex-presidenten blir arresterad. Tyvärr fake!

2. Påven i Balenciaga

Även om den här bilden inte är lika uppenbart AI-genereread, faller den på sin egen rimlighet. Ändå var det många som trodde att bilden på Påven i Balenciaga var äkta när den började spridas förra året. Chrissy Teigen twittrade ”I thought the pope’s puffer jacket was real and didnt give it a second thought. no way am I surviving the future of technology”. Bilden är skapad av AI-programmet Midjourney.

3. Explosionen vid Pentagon

I maj 2023 spreds en bild förställande ett moln av rök utanför Pentagon, och flera konton menade att det rörde sig om en explosion. Statskontrollerade ryska mediehuset RT samt flera konton med blåa verifieringsbockar (bland annat ett som utgav sig för att vara nyhetssajten Bloomberg) delade bilden på sociala medier – och den fick så pass stor spridning att börskursen tillfälligt föll i USA. Men brandkåren dementerade bilden, och med stor sannolikhet var den AI-genererad.

4. Paris täckt i sopor

När Paris sophanterare strejkade 2023 fylldes staden av soppåsar och överfulla soptunnor. I samband med det spreds flera bilder från Paris gator – några av dem var äkta och några av dem fake. Dessa bilder, där man ser Eiffeltornet och Louvren bakom högar av sopor är faktiskt AI-genererade, skapade av en konstnär som kallar sig Nik Art.

paris 1