in

Alicia Vikander: ”Sverige kommer alltid att vara en stor del av mig”

alicia vikander om tombraider och michael fassbender
Ilzek Kitshoff. ©Warner Bros./courtesy Everett Collection

Sveriges största stjärnskott Alicia Vikander är högaktuell i actionfilmen Tomb raider. Här berättar hon om sitt starka Sverigeband, vad som behöver ändras i filmbranschen och varför hon är trött på frågan: ”Hur känns det att spela en så stark kvinnoroll?”

Mer

D

et verkar inte finnas något som kan stoppa
Alicia Vikander, 29. Hon fortsätter klättra snabbt uppför Hollywoods stege och är högaktuell i rollen som Lara Croft i den nya versionen av Tomb raider. Inte för att stora actionfilmer direkt har varit hennes största mål, hon är en orädd skådespelare som gillar att ta sig an nya utmaningar, och därför fortsätter hennes roller att växla mellan stora blockbusters och konstnärliga filmer med lägre budget.

Som person är Alicia entusiastisk, men hon ger samtidigt ett stoiskt och disciplinerat intryck. Kanske har disciplinen hängt kvar från baletträningen hon ägnade stora delar av sin barn- och ungdom åt, bland annat genom studier på Svenska balettskolan i Göteborg och därefter Kungliga svenska balettskolan i Stockholm.

Hon har lätt till ett leende, och verkar njuta rampljuset på ett sätt som någon som aldrig förväntade sig att bli en stor filmstjärna gör. Trots ett fortsatt växande kändisskap och mycket uppmärksamhet, tycker hon att det är viktigt att försöka vara grundad.

– Mina rötter betyder mycket för mig och jag saknar min familj och mina vänner när jag är borta. Det jag har lärt mig genom alla mina resor är hur viktigt det är att hitta tid för sig själv och tid att hålla sig nära de personer som bryr sig om en. Min mamma är väldigt viktig för mig, och jag litar på hennes råd, och även min pappas råd när jag funderar på att ge mig in i ett nytt projekt. Det har blivit en tradition för mig, särskilt eftersom jag inte har kunnat träffa dem så mycket under de senaste hektiska åren.

Alicia vikander vinner oscar

Alicia Vikander håller privatlivet med Michael Fassbender privat

Den 29-åriga Alicia Vikander delar sin tid mellan London och New York. Det sägs att hon i oktober 2017 gifte sig med Michael Fassbender, som hon träffade under inspelningen av filmen Fyren mellan haven som hade premiär 2016. Alicia har inte själv kommenterat händelsen, utan fortsätter hålla sitt privatliv privat.

I år är hon aktuell med flera filmer. Lisa Langseths drama Euphoria, som hade premiär i februari, Wim Wenders Submergence och nu i mars actionfilmen Tomb raider.

Alicia, du har rest och jobbat i princip nonstop de senaste åren. Känns det någonsin som en dröm?

– Ibland. Men hittills som en av de vackra drömmarna som fortsätter att utvecklas. Jag älskar mitt jobb och har svårt att säga nej till projekt jag blir erbjuden, för jag vet hur hårt jag har jobbat för att komma hit. Det finns också en inneboende rädsla av att allt kan vara över imorgon, vilket är en känsla som antagligen finns i varje skådespelare. Det är lite så jobbet är. Och jag kommer alltid ha perioder när jag är nervös för hur publiken kommer att regera på mitt arbete. Det håller mig fokuserad.

Alicia Vikander: Sverige kommer alltid vara en stor del av mig

Blir du fortfarande nervös när du ska börja jobba med en ny film?

– Inte lika nervös som tidigare. Jag kommer ihåg när jag började spela in filmen The Danish girl och Eddie Redmayne alltid sa ”Äh, sätt dig ner och slappna av”. Det fick mig verkligen att känna mig mycket mer lugn och tillfreds på inspelningen, vilket gjorde att jag äntligen kunde ta mitt skådespeleri framför kameran till den nivå jag vill. Jag har alltid väldigt höga förväntningar på mig själv.

Hur mycket saknar du ditt liv i Sverige?

– Sverige kommer alltid att vara en stor del av mig. Men vet du en ganska rolig sak? Det är först när du reser så mycket att du i princip har lämnat landet, som du börjar uppskatta kulturen och det typiskt svenska. Jag är väldigt glad för den här fantastiska möjligheten att leva och arbeta i så många olika städer och att lära mig se saker från olika perspektiv. Men jag känner mig fortfarande väldigt nära mitt land och jag har en speciell koppling till svensk kultur. Den känslan kommer aldrig förändras.

Alicia Vikander tränade varje dag för att kunna spela Lara Croft

Hur kändes det att ta dig an rollen som Lara Croft i Tomb raider?

– När jag först hörde att de skulle göra en ny Tomb raider tänkte jag att Angelina Jolie var den enda som någonsin skulle kunna spela Lara, att det skulle bli svårt att hitta en ersättare för henne. Men vår film ger en annan syn på karaktären och är mer av en ursprungshistoria än originalet. Men det är klart att det har varit en utmaning att ta sig an en sån speciell karaktär som Lara, det var ju den som gjorde Angelina till den ikon hon är. Det har varit väldigt spännande, roligt och mycket mer fysiskt krävande än någon roll jag har spelat tidigare.

Filmen krävde mycket fysisk träning och förberedelse, har Alicia berättat. Under fyra månaders tid stod träning på schemat varje dag. Hon har sagt till
Aftonbladet att hon ”ser ut som en sjuåring”, för att hon har fått så många blåmärken och ärr av träningen inför actionscenerna.

– Jag är van att träna hårt från min balettid, men det här har varit en annan typ av utmaning och träning. Jag älskar den fysiska aspekten i en historia som den här, och jag är väldigt glad över att ha fått göra detta.

Var det något som lockade dig extra mycket, det fysiskt krävande i rollen?

– Ja! Jag har alltid varit ett stort fan av action- och äventyrsfilmer, och jag har faktiskt varit ett fan av tv-spelet Lara Croft också. När jag var tonåring kollade jag mycket på Indiana Jones-filmerna, och det var såklart spännande när jag fick chansen att spela en roll i Jason Bourne-filmen, även om min karaktär inte hade några actionscener. Att få spela Lara Croft är någonting jag aldrig hade vågat drömma om. Men det visar också hur fantastisk och oförutsägbar filmbranschen kan vara.

Alicia Vikander och Michael Fassbender och Tomb Radier

Är det viktigt för dig att spela starka och beslutsamma kvinnor?

– Om det är möjligt, absolut. Jag känner mig mer dragen till karaktärer som har mycket viljestyrka och själ. Men det viktigaste är att hitta ett bra projekt där man tillsammans skapar en film som kommer ge något till publiken.

Förra året spelade du i filmen Tulpanfeber, ett kostym- och historiskt drama. Vad lockade i ett historiskt drama?

– Jag älskar att utforska olika tidsepoker! Det är så spännande att göra research och försöka förstå hur folk betedde sig och vad det berodde på, om det var tidens anda eller samhällets lagar och regler. Du får sätta dig in i hur det skulle ha varit att leva som kvinna då, när en kvinnas liv var mycket mer begränsat än idag, och försöka föreställa dig hur du hade känt och reagerat på alla begränsningar. Det är väldigt fascinerande.

Händer det att du nästan fastnar i dina rollers psyke och liv, som Tulpanfeber Sophia eller Isabel, din roll i Fyren mellan haven?

– Jag blir väldigt indragen i mina karaktärer och försöker verkligen förstå deras emotionella värld och deras psykologi; hur de funkar. Det som är intressant för mig personligen är att pusha mig själv ur min egen bekvämlighetszon. Det kanske låter konstigt, men jag letar vanligtvis efter roller som skrämmer mig eller som får mig att tvivla på om jag verkligen kommer klara av att spela dem. Ju mer jag utmanar mig själv, desto mer kommer jag att utvecklas både som skådespelare och som individ.

 Filmbranschen behöver förändras

Förutom att söka utmaningar i rollerna hon spelar, har Alicia nyligen gett sig in i en annan utmaning. Hon har startat ett eget produktionsbolag, Vikarious productions. Den första filmen bolaget har jobbat med är Euphoria, där Lisa Langseth står för manus och regi. Lisa och Alicia känner varandra väl och har tidigare arbetat tillsammans med filmerna Till det som är vackert och Hotell. Filmen Euphoria har beskrivits som ett existentiellt systerdrama som blandar högt och lågt med allvar och humor. I huvudrollerna ser vi Alicia Vikander och den svenskfranska skådespelaren Eva Green.

– Vi spelade in Euphoria i Bayern, Tyskland. Det var fantastiskt att få jobba med Eva Green, som jag beundrar så mycket. Vi spelar två systrar och med i filmen är också Charlotte Rampling, som vår mor.

Ville du att filmen skulle kretsa kring kvinnor?

– Vi behöver fler berättelser av kvinnor och att kvinnor ska inta fler viktiga positioner i vår bransch. Det är ledsamt att vi kvinnor fortfarande, än idag, behöver kämpa så hårt för att få fler möjligheter. Det är väldigt frustrerande att få frågor som: ”Hur känns det att spela en så stark kvinnoroll?”, det borde inte ens vara en fråga längre. Det borde vara helt självklart att det finns starka kvinnliga karaktärer, på samma sätt som att det finns starka manliga karaktärer. Dessutom behöver det finnas fler kvinnliga roller i filmer generellt, inte bara en eller två bra roller per film. När jag ser tillbaka på de 16 eller 17 filmer jag har gjort, så är det bara i några få som jag har haft bra scener tillsammans med andra kvinnor. Det behöver förändras.

Du har tidigare sagt att du skulle försöka ta lite tid att vara ledig, men det verkar inte som att du kommer kunna göra det? 

– Jag tror inte det. Till och med efter Oscarsgaln var jag tvungen att skynda tillbaka till inspelningen av Bournefilmen. Men jag hittar fortfarande några minuter här och där, när jag lyckas stänga av min telefon och försvinna bort ett tag, göra yoga och njuta av tiden borta från filmerna. Och precis när jag skulle ta några månaders ledighet, ringde Wim Wenders om filmen Submergence, och hur skulle jag kunna säga nej till en så legendarisk regissör?

Tycker du det är svårt att hålla ditt privatliv med Michael Fassbender privat?

– Det är någonting som jag har valt att inte prata om, och enligt mig är det bästa sättet att hantera situationen. Han är en fantastisk skådespelare, och resten vill jag hålla för mig själv.

Alicia Vikander och Michael Fassbender uppges ha gift sig

Har du varit rädd för pressen och trycket som ofta kommer på köpet när man blir en världsstjärna?

– När jag jobbar tänker jag aldrig på det. Och när jag är ledig eller har lite fritid, så umgås jag mest med familj och vänner som har känt mig väldigt länge och har inte upplevt att de behandlar mig annorlunda.

Vad är det konstigaste med att resa så mycket som du gör?

– Hm, kanske när jag hade Skype-middag med mina vänner. Vi bestämde oss för att var och en skulle köpa en flaska vin och fixa mat, och sen dukade vi upp vid varsin skärm och skypeade varandra. Det började som ett skämt, men det funkade faktiskt! Vi hade så trevligt att när maten var slut ville vi mötas och dricka drinkar, men det blev ju svårt eftersom vi alla befann oss i olika delar av världen. Men det var en bra kväll ändå!

ALICIA VIKANDER:
ÅLDER: 29 år, född den 3 oktober 1988.
GÖR: Skådespelare, som fick sitt stora genombrott 2010.
UTMÄRKELSER: Gudbagge för bästa kvinnliga huvudroll i Till det som är vackert, flera nomineringar för sin roll i Ex machina och en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin roll i The Danish girl.
AKTUELL: Som Lara Croft i filmen Tomb raider, biopremiär 16 mars.