in

85 år sedan Kristallnatten – så ser antisemitismen ut idag

dragar
Bildkälla: Wikimedia och Benny Rotlevy/Unsplash

Den 9 november är det 85 år sedan Kristallnatten. Antisemitismen är fortfarande ett stort problem idag, och de senaste veckorna har hotbilden mot judar ökat i Sverige. Mer

Det här var Kristallnatten

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 inträffade Kristallnatten, som också kallas för Novemberpogromen. I hela nazityskland blev judars affärer, hus och synagogor förstörda under bara några få timmar. Glassplitter från krossade fönster så långt ögat kunde se, därav namnet Kristallnatten. 1 400 synagogor och bönehus förstördes och 7 500 judiska butiker vandaliserades, enligt Levande Historia. Omkring 400 judar mördades av nazister under natten, tusentals judar blev misshandlade och ytterligare tiotusentals blev bortförda till koncentrationsläger.

Antisemitismen i Tyskland hade vuxit sedan nazisternas makttillträde. I april 1933 skedde en landsomfattande bojkott av judiska affärsföretag, den första anti-judiska förordningen infördes och judars möjlighet till utbildning begränsades. Kristallnatten var inte startpunkten för förintelsen, men det är en påminnelse om vad som kan hända om antidemokratiska styrkor får makt. De tyska nazisterna var beredda att vidta vilka åtgärder som helst för att uppnå en etnisk utrensning. Vid andra världskrigets slut hade omkring sex miljoner judar mördats.

Ökad antisemitism i Sverige

Sommaren 2018 genomfördes EU en enkät om antisemitism. Då svarade 9 av 10 svenska judar att de upplevde att antisemitismen har ökat sedan fem år tillbaka. Nu har problemet eskalerat ytterligare.

Den 7 oktober 2023 genomförde terrorstämplade Hamas en storskalig attack mot Israel, där mer än 1200 israeliska judar mördades och ett stort antal kidnappades. Israel har därefter attackerat Gaza, och tusentals civila palestinier har mördats.

I Sverige har en konsekvens av detta blivit att det finns en oro för ökad antisemitism i Sverige, och delar av resten av världen, rapporterar SVT Nyheter.

– Så fort den israelisk-palestinska konflikten eskalerar så leder det till en ökad antisemitism i Sverige och i andra delar av världen. Det skedde 2009, samma sak hände 2014 och tyvärr ser vi samma mönster upprepa sig i dag, säger Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo som granskar rasism och främlingsfientlighet i Sverige, till SVT.

Judiska församlingen i Malmö brukar årligen anordna en offentlig ceremoni till minne av Novemberpogromen, men i år har den ställts in på grund av kriget mellan Israel och Hamas, rapporterar DN.

– Det är primärt av säkerhetsskäl. Många känner också att vi behöver fokusera på våra medlemmar just nu. Därför gör vi bara en intern ceremoni, säger Fredrik Sieradzki, talesperson för Judiska församlingen i Malmö, till tidningen.

Hotbilden mot judar har ökat

Samtidigt ökar hotbilden mot judar och det finns en ökad spridning av traditionella antisemitiska fördomar och myter på sociala medier. Exempelvis har Sanna Guidetti och Rosanna Charles spridit en antisemitisk konspiration i deras podcast ”Högt i tak”.

– Men det är även rena uppmaningar till att judar ska dödas. Det är ett extremt grovt och oförsonligt språkbruk, säger Daniel Poohl, till SVT.

Aftonbladet har vidare rapporterat om svenska judar som inte längre vågar bära sin davidsstjärna. Efter 7 oktober-attacken uppmanade även Judiska församlingen i Göteborg sina medlemmar att lämna alla judiska symboler hemma och att inte prata hebreiska på offentliga platser, enligt GP.

Polisen bedömer att situationen är allvarlig och 44 anmälningar om hets mot folkgrupp har kommit in den senaste månaden, men mörkertalet är stort. Regeringen säger att de ser mycket allvarligt på antisemitism och tar krafttag mot det, enligt SVT.

Antisemitism ökar i världen

Antisemitismen har även ökat i resterande av Europa. Det har rapporterats 1 040 fall av antisemitism i Frankrike sedan den 7 oktober, uppger inrikesministern Gérald Darmanin enligt AFP.

– Antalet antisemitiska händelser har exploderat, säger han i fransk tv.

I Storbritannien är motsvarande siffra 1 019. Det är en ökning med 537% sedan förra året, rapporterar The Guardian.