in

5 positiva saker som hände 2023

positiva
Bildkälla: Unsplash

2023 var på många sätt ett mörkt år – men här är några positiva saker som hände. Mer

1. Skövlingen av Amazonas minskade kraftigt

Skövlingen av regnskogen i Amazonas har minskat kraftigt 2023. Under året har avskogningen i Brasilien minskat med 23 procent och landets president, Lula da Silvia, har som mål att avverkningen ska ha upphört helt 2030. Även i Colombia har skövlingen minskat rejält. I den colombianska delen, som utgör en tiondel av regnskogen, har skövlingen minskat med 70 procent jämfört med året innan.

2. Abort avkriminaliserades i hela Mexiko

I september beslutade Mexikos högsta domstol att helt avkriminalisera abort. Domstolen slog fast att kriminalisering av abort strider mot landets konstitution. Beslutet innebär att alla offentliga vårdinsatser är skyldiga att genomföra aborter, och straffen för abort plockas helt bort från den federala lagstiftningen.

3. Dagen efter-piller blev lagligt i Honduras

Akut p-piller blev återigen lagligt i Honduras, efter att ha varit förbjudet i 13 år. Förbudet hävdes av landets första kvinnliga president, Xiomara Castro, i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars (dock är abort fortfarande strikt förbjudet i landet, men vi hoppas på att saker och ting fortsätter att gå i rätt riktning!).

4. Estland sa ja till samkönade äktenskap

I somras blev Estland först ut bland länderna i Baltikum att legalisera samkönade äktenskap. ”Jag är stolt över mitt land. Vi bygger ett samhälle där allas rättigheter respekteras och människor kan älska fritt”, skrev landets premiärminister, Kaja Kallas, på X i samband med beslutet. Den nya lagen träder i kraft 2024.

5. Även Nepal legaliserade samkönade äktenskap

Från och med i somras får samkönade par ingå juridiskt erkända äktenskap i Nepal, enligt ett beslut från landets högsta domstol. Beslutet omfattar även de som identifierar sig som ett tredje kön. Nepal har tidigare erkänt ett tredje kön, men äktenskap med könsmarkeringen ”annat” har inte varit möjligt tidigare.

Källor: DN, SvD, Reuters, SVT, Aftonbladet, Expressen och QX.