in

5 konkreta bevis på att Donald Trumps politik är dålig för kvinnor

donald trump politiska förslag
Gage Skidmore

Att Donald Trump är en anti-feminist som pratar om och behandlar kvinnor illa vet vi. Men han vill också, i praktiken, försämra kvinnors rättigheter i USA. Mer

Vad skulle hända om Donald Trump blir president? Det är en fråga många har ställt sig de senaste månaderna. Länge avfärdades hans kandidatur och många sa ”det kommer inte hända”. Men trots det ser det ut att bli en jämn fight mellan Donald Trump och Hillary Clinton.

Donald Trump har under sin kampanjperiod inte direkt gjort sig känd för att vara trevlig, ödmjuk och en bra politiker. Tvärtom. Han har hånat, skrikit, hotat och trakasserat sina motståndare. Det har också framkommit att han vid flera tillfällen ska ha trakasserat kvinnor sexuellt och sagt nedvärderande saker om kvinnor.

Men var står han rent politiskt när det gäller kvinnors rättigheter? Åt helvete, är det enkla svaret. Det finns en rad kvinnofientliga politiska förändringar Donald Trump vill göra och ett gäng områden där politiska förslag saknas helt. Veckorevyn.com listar fem stycken som är viktiga att känna till.

1. Inskränkning av aborträtten

Donald Trump är pro-life, det vill säga abortmotstånadare. Han vill förbjuda abort (förutom vid våldtäkt, incest eller fara för mammans liv) och har också sagt att kvinnor som gör abort bör kunna straffas. Han tog sen ”tillbaka” uttalandet, och menade att de som utför själva aborten ska straffas. Enligt Washigton Post gav Trump under tre dagars tid FEM (!!!) olika besked kring hur aborträtten ska se ut. Klart står att han inte är pålitlig i frågan – och att han utan tvekan är pro-life och vill inskränka aborträtten.

2. Inget bidrag till Planned Parenthood

Planned Parenthood är en amerikansk organisation som har funnits i 100 år. De startades med syftet att ge kvinnor kunskap och vård för att de ska kunna leva bra och friska liv samt uppfylla sina drömmar. I dag är organisationen en stor vårdgivare och utbildare som ger vård och stöd i kring sexualitet, fertilitet och abort. De hjälper även många amerikanska kvinnor med cancerundersökningar.

Donald Trump har tidigare sagt att Planned Parenthood gör ett oerhört viktigt jobb, men har nu ändrat uppfattning. Det ekonomiska stöd som organisationen får vill han dra in, eftersom en del av deras verksamhet är att utföra aborter.

donald trump poll accuracy

[adSpace placement=”manual”]

3. Kort föräldraledighet – och enbart för mamman

Både Trump och Clinton vill se över den i dag icke-existerande betalda föräldraledigheten som finns i USA. Men jämför man Clintons och Trumps förslag står det tydligt att Trumps är negativt för kvinnor.

Han föreslår att enbart nyförlösta mammor ska få vara lediga, och då i sex veckor. Den ekonomiska ersättningen de skulle få för detta skulle motsvara de bidrag en arbetslös har möjlighet att få i USA.

4. Inga åtgärder för att minska sexuella trakasserier

Trots att sexuella trakasserier och sexuella övergrepp mot kvinnor är en stor och viktigt fråga i USA har Donald Trump inte under kampanjtiden gjort något uttalande kring hur han ser på problemet. Samtidigt har Hillary Clinton gjort det till en av sina hjärtefrågor, vilket får Trumps tystnad att framstå som ännu märkligare.

I USA kommer var femte kvinna någon gång under sitt liv att utsättas för ett sexuellt övergrepp och inom den amerikanska militären är problemet stort. Hela 85 procent av övergreppen och trakasserierna förblir oanmälda på grund av rädsla från de utsattas sida. När dessa fruktansvärda siffror blev officiella 2013 svarade Donald Trump följande:

”26 000 orapporterade sexuella övergrep i militären och bara 238 fällande domar. Vad trodde genierna skulle hända när de satte män och kvinnor tillsammans?”

Att Donald Trump vid sidan av det uttalandet även själv har skojat om och dessutom berättat om sexuella trakasserier och övergrepp han själv begått framstår han som en person som absolut inte tar eller tänker ta problemet på allvar.

5. Inga åtgärder för lika lön mellan män och kvinnor

I USA tjänar en kvinna 79 cent av varje dollar en man tjänar, och utvecklingen har inte förbättrats de senaste sju åren. Men krävs det åtgärder för att uppnå lika lön mellan men och kvinnor? Nä! Om kvinnor jobbar lika hårt som män så kommer de upp i samma lön, i alla fall om man ska tro Trump. Han har inga politiska förslag som syftar till att jämna ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor, vilket Hillary Clinton i allra högsta grad har.

giphy 11

Artikelbild: Gage Skidmore