in

5 fine frøkner-Gabrielle: ”Tjejerna i Skam är som Spice Girls”

gabrielle dragare

Norska artisten Gabrielles låt 5 fine frøkner har blivit en stor hit i och med serien Skam. VeckoRevyn passade på att ta ett snack med henne när hon besökte Stockholm. Mer

Norska Gabrielle Leithaut, 32 år, som är mer känd under artistnamnet Gabrielle, blev känd i vårt grannland redan 2011 då hon släppte singeln Ring meg som låg etta på norska singeltopplistan och sålde 10 x platina. Men det skulle dröja fram till slutet av förra året innan vi här i Sverige förstod vem hon var.

Hennes låt 5 fine frøkner blev en megahit i och med att den spelades i ett avsnitt av succéserien Skam. Men till skillnad från de flesta låtar som spelas i serien så diskuterade också karaktärerna, i detta fallet Isak och Even, låten. Närmare bestämt, Isak dissar Gabrielle.

”Jag träffar mannen i mitt liv och så visar det sig att han gillar Gabrielle”, säger Isak i säsong 3 avsnitt 8.

– Det var roligt! Isak gillar ju old school hiphop. Jag tänkte att han var inne i karaktären och att de måste göra så, säger Gabrielle.

Visste du att låten skulle vara med i Skam?

– Min manager hade fått mejl om det men mina låtar har varit med i serier och på tv förut så då är det ofta inte en så stor grej. Men jag visste inte att de skulle prata om låten och mig och att den skulle få ta så stor plats.

Tittar du själv på serien?

– Ja! Den är bra. Jag kan inte relatera till allt, men jag tycker det är en fin serie som tar upp saker ingen annan snackar om. Som att vara bipolär till exempel, och de gör det så avdramatiserat. Jag tycker det är väldigt viktigt att de tar upp sådana ämnen, särskilt när de har så stor makt.

Vem är din favorit i Skam då?

– Åh, alla är fina och bra. Jonas är en sån fantastisk kompis. Sana tycker jag är cool. Alla tjejer är coola, de är som Spice Girls. Men jag tycker att alla karaktärer blomstrar.

Gabrielle1
Pressbild

Har du märkt av succén med Skam och att låten blivit megastor här i Sverige? 

– Det är konstigt, för låten var stor i Norge när den kom 2014 men den verkar vara ännu större i Sverige. Det är helt sjukt! De jag jobbar med sa att jag klättrade fort på listan på Spotify i Sverige, men jag trodde inte att den skulle komma in på topp tio. Det är surrealistiskt. Men det är kul nu när jag ska släppa nytt, att få en liten boost innan det, säger Gabrielle.

Låten har som högst legat på plats 3 på topplistan här i Sverige, vilket är den högsta placeringen på Spotify i Sverige för en låt på norska.

Berätta om låten, vad handlar den om?

– Det är en glad låt jag skrev till alla mina vänner, man kan känna igen sig i den. Jag gillar att den blev som en 90-tals klubblåt. Jag har inte skrivit något sådant innan och jag har inte skrivit någon sådan låt efter heller. Den bara blev som den blev.

[adSpace placement=”auto”]

Vad inspireras du av?

– Livet. Jag får mycket inspiration av att gå på konserter, livemusik är viktigt för mig. Det är det bästa jag vet också, att spela live. Jag såg svenska artisten Léon i Norge nyss och hon var sjukt bra. Hennes låt Think about you har jag haft på repeat i en vecka nu. Det är fantastiskt att se andra kvinnliga artister uppträda. Jag får också inspiration av filmer och dokumentärer.

Det känns som att flera norska artister blivit stora under de senaste året, som Kygo, Astrid S och Marcus & Martinius. Varför tror du det är så?

– Vi har blivit mer självsäkra. Och skivbolagen har insett att de kan exportera popmusik, vilket de varit dåliga på innan. Där har Sverige varit ledande. Men Norge har mycket bra norsk musik så jag hoppas det kan komma mer. Det är roligt att folk gillar det. I Norge lyssnar vi ju mycket på svensk musik.

Vilka svenska artister lyssnar du på?

– Jag lyssnar mycket på Robyn, hon är bra. Sedan lyssnar jag på Bo Kaspers Orkester, och Léon då. Henne har jag lyssnat mycket på den senaste tiden. Veronica Maggio lyssnar jag också på såklart, hon är fantastisk.

Vad kan vi vänta av dig nu härnäst?

– Idag släpper jag min singel Vekk meg opp, sen kommer jag släppa en singel per månad fram till maj, så totalt fem stycken. Jag är inte bunden till någon genre, men allt är pop på något sätt. Vekk meg opp är organisk och explosiv.

Spana in musikvideon till 5 fine frøkner här nedan.

Här kan du se allt vi tidigare skrivit om Skam. Du har väl inte missat våra Skam-quiz till exempel?

skarmavbild-2017-01-12-kl-09-36-04

Klicka på bilden för att komma till quizet!

[adSpace placement=”auto”]

quiz-skam-1
Klicka på bilden för att komma till quizet!

quiz-skam-2
Klicka på bilden för att komma till quizet!

skarmavbild-2017-01-05-kl-10-46-39
Klicka på bilden för att komma till quizet!

Och här hittar du alla artiklar vi skrivit om Skam tidigare:
Skaparen av Skam avslöjar sina 3 favoritscener från serien – och berättar vad de betyder

Här är läppstiften Noora använder i Skam – enligt experterna

10 anledningar till att Skam får oss att vilja gå om gymnasiet (hur är det ens möjligt?!?

9 stadier du går igenom när du sett klart Skam (vi har alla varit där!)

Hen blir huvudroll i Skam säsong 4 (i alla fall om vi ska tro oddsen!)

Världens sämsta nyhet – nu kanske vi inte kommer få se Skam mer!

Skam-William satsar på karriär som DJ – här kan du se honom uppträda

18 tecken på att du är beroende av tv-serien Skam

11 viktiga saker Skam har lärt oss om kvinnlig vänskap

30 procent fler söker hjälp för sexuella övergrepp efter ”Skam” – därför är serien så sjukt viktig

Nyheten om Skam gör oss SÅ ledsna – de har lurat oss hela tiden!

Allt du vill veta om skådespelarna i Skam – ålder, Instagram-konton och intressen

Här är Skam-scenen med Isak och Even som vi aldrig fick se

Följ Skam-skådisarna på Snapchat – vi har listan!

Fans har upptäckt ett dolt meddelande i Skam – har du sett det?

Hur gamla är skådespelarna i Skam? Vi har svaret!

Då kommer säsong 3 av Skam till SVT Play (ledtråd: det är snaaart!

Nu är det bestämt: det blir en fjärde säsong av Skam – då börjar den sändas