in

4 sätt att hjälpa de hemlösa i kylan – ”Ställ dörren till trapphuset på glänt ikväll och rädda liv”

hjalpa hemlosa

Just nu är läget akut för hemlösa i Sverige. De riskerar att skadas eller dö av den långvariga kyla som varit. Så här kan du hjälpa dem. Mer

Det är jobbigt att vakna, ställa fötterna på ett kallt golv och tvingas kriga sig till bussen och tunnelbanan. Det är jobbigt att gå i motvind och känna hur snö åker in i skorna och smälter mot anklarna. Det är jobbigt att stå och vänta på ett tåg som aldrig kommer och att varje dag gräva fram bilen från snögrottan den har fastnat i.

Men det är ingenting jämfört med vad vissa i Sverige går igenom just nu.

De senaste dagarna har det varit minusgrader i hela Sverige, och allt pekar på att kylan håller oss i sitt grepp ett tag till. Det finns en grupp som är särskilt drabbad av det, och det är inte pendlarna. Det är alla de hemlösa som riskerar att dö av kyla eller få extrema köldskador om de inte kan få tak över huvudet, och det kan inte alla få, trots olika tak över huvudet-garantier och samhällsinsatser.

I söndags rapporterades det att minst 24 personer runt om i Europa hade dött till följd av kylan. I Sverige har Stadsmissionen gått in i extra beredskap och öppnat upp fler nattplatser för hemlösa, men det är långt ifrån alla som får plats där.

Vad kan vi som medmänniskor göra för att hjälpa de hemlösa som just nu befinner sig i en livshotande situation?

1. Lämna dörren till trappuppgången på glänt

Det kan göra att hemlösa som inte har fått plats på boenden eller av någon anledning inte kan vistas där kan värma sig och vila. Ställ dörren på glänt och rädda liv!

2. Dela ut mat och varm dryck

Det finns flera organisationer i Sverige som hjälper hemlösa, kontakta till exempel Stadsmissionen eller Hemlösa.se.

[adSpace]

3. Donera filtar, sovsäckar och varma kläder

Lämna sovsäckar, filtar, liggunderlag, varma kläder och rejäla skor till Stadsmissionen eller andra organisationer där du bor. Har du inget över hemma kanske du kan låta månadens shopping bli en som kan hjälpa andra. Köp raggsockar, en sovsäck och en tjock mössa och lämna på närmaste organisation.

4. Skänk pengar

Organisationer som Stadsmissionen behöver alltid ekonomiskt stöd för att kunna driva sin verksamhet. Just nu mer än någonsin, eftersom trycket på deras boenden är så högt. Klicka här för att ge en gåva som kan hjälpa Stadsmissionen att hålla nattöppet.