in

20-åriga Rania filmade sin flykt från Syrien – det är din skyldighet att titta

flykt syrien rania

När Rania Mustafa Ali, 20 år, bestämde sig för att fly sitt krigshärjade hemland Syrien filmade hon flykten. Nu har hennes resa setts av miljontals tittare. Mer

I mer än sex år har Syrien varit lamslaget av krig. Hundratusentals människor har dödats och miljontals tvingats på flykt. En av dem som lämnat Syrien är 20-åriga Rania Mustafa Ali. I en video som gjorts av brittiska The Guardian, men filmats av Rania själv, får vi följa hennes resa från krigshärjade staden Kobane till Österrike, där hon söker asyl.

I början av filmen får vi se Rania sitta i sitt rum hemma i Syrien. Hon förbereder sig för att fly till Turkiet, som är första stoppet på hennes långa resa. 20 års liv ska få plats i en lila ryggsäck, stor som dem svenska barn har som skolryggsäck. Varma kläder, en handduk, hygienartiklar och pass är ett måste, men Rania packar också ner en boken Förr eller senare exploderar jag och sina Game of Thrones-dvd:er. Hon är i mångt och mycket som vilken 20-åring som helst, men skillnaden är att hon snart ska tvingas ut på en livsfarlig resa.

Skärmavbild 2017-08-08 kl. 8.27.00 fm

I Turkiet träffar Rania sin vän Ayman från Syrien. De håller ihop resten av flykten och han hjälper Rania att filma sin resa. Den första riktigt tuffa etappen för Rania, och den hon är mest rädd för, är båtfärden mellan Turkiet och Grekland. I en båt anpassad för 15 personer trycker en flyktingsmugglare in 52 personer. Båten börjar ta in vatten och Rania tror att de ska drunkna när ett fartyg dyker upp och räddar dem.

”Som att jag inte är en människa”

Vad Rania inte vet är hur tuff resten av flykten ska bli. Trots att den delen hon var mest rädd för är avklarad väntar enorma svårigheter som hon inte hade räknat med. Stängda gränser, misshandel, tårgas och mat- och vattenbrist får Rania att tappa orken och tron. Hon saknar sin familj och är trött och kall.

Skärmavbild 2017-08-08 kl. 8.43.53 fm

– Jag kom inte hit för att få mina ögon brända eller för att behandlas såhär, som att jag inte är en människa, säger Rania.

Skärmavbild 2017-08-08 kl. 8.37.35 fm

Rania filmade sin resa för att människor skulle kunna se hur flyktingar behandlas och hur det är att fly ett krig. Se hennes film, det är din skyldighet.