in

17-årig döms för rasistiskt hot mot Jimmy Durmaz

jimmy durmaz skänker pengar till damfotboll
Faksimil Svenska Fotbollsförbundet

Efter sommarens hot och hat-storm mot Jimmy Durmaz har nu en 17-åring dömts för olaga hot och förolämpning. Mer

Sommarens fotbolls-VM i Ryssland var en glad tid för Sverige och dess fotbollsherrar, som gjorde bättre ifrån sig än väntat. Men för fotbollsspelaren Jimmy Durmaz blev fotbollsfesten allt annat än glad när han efter att han gjort en tackling som ledde till en målgörande frispark för Tyskland. Inte för att det innebar att Sverige förlorade matchen, utan för de stora mängder hot och hat som vällde in efter att matchen var slut.

Kommentarerna innehöll rasistiska påhopp och en hel del av hoten var även riktade till Durmaz familj. Svenska fotbollsförbunden anmälde kommentarerna och under måndagen, nästan åtta månader efter att matchen spelades, har en person blivit dömd för just olaga hot mot Durmaz.

Kallde Durmaz ”äcklig blatte”

Det är en 17-årig pojke från Växjö som dömts till dagsböter och skadestånd för olaga hot och förolämpning. 17-åringen skrev bland annat: ”Jag har din adress, var på din vakt” och kallade Durmaz för ”äcklig blatte”, rapporterar Aftonbladet.

I rättegången sa 17-åringen att han ångrar det han skrev, och att han gjorde det efter att ha sett att andra skrev liknande saker.

– Jag tycker ju inte ens de sakerna, säger han i polisförhör, enligt Aftonbladet.

Tre kommentarer har fått påföljder

Av alla de tusentals kommentarer som anmäldes har tre stycken, varav en skrevs av 17-åringen, fått rättsliga påföljder. I de två andra fallen har en person fått böter efter ett strafföreläggande och en annan fått en straffvarning. Anledningen till att 17-åringens kommentar togs upp i tingsrätten är att han erkände att han hade skrivit kommentaren, men nekade till brottsrubriceringen olaga hot eftersom han sa sig sakna uppsåt.

Jimmy Durmaz advokat Elisabeth Massi Fritz har meddelat att skadeståndspengarna ska gå till välgörande ändamål.

I samband med hat-stormen i somras höll Jimmy Durmaz ett tal om rasism. Se det här: