in

16-årig flicka i koma efter att ha misshandlats av Irans moralpolis

iran
Bildkälla: Unsplash

Övervakningsmaterial från Iran visar hur en 16-årig flicka bärs i väg av räddningspersonal. Enligt uppgifter ska hon ha blivit misshandlad av landets moralpolis. Mer

Övervakningsmaterial visar hur en 16-årig flicka går på en tunnelbana i Teheran i söndags – utan att bära slöja. Delar av filmen har klippts bort, men bilder visar hur räddningspersonal en stund senare bär bort flickan, som då är medvetslös. Enligt en organisation som arbetar för kurdiska rättigheter ska hon ha misshandlats av Irans moralpolis på tunnelbanan, något som myndigheterna förnekar. De menar istället att flickan svimmat på grund av lågt blodtryck. Flickan vårdas nu på sjukhus och ska ha hamnat i koma.

Det har gått lite mer än ett år sedan Masha Jina Amini dog efter att ha misshandlats av moralpolisen – något som ledde till stora protester runt om i landet. Detta ledde i sin tur till att moralpolisen avvecklades, men i somras kom beskedet att de, vars uppgift bland annat är att se till så att kvinnor bär slöja i offentligheten, är tillbaka på gatorna. Hittills har 500 personer dödats i samband med protesterna, och cirka 20 000 personer har gripits.

Läs mer på vår Instagram.

Källa: ABC News och Aftonbladet