in

10 miljoner svenska lösenord har läckt – här kan du testa om ditt är hackat

hacker

SVT har sammanställt en databas där man kan se om just ens eget lösenord är ett av de tio miljoner som läckt ut under de senaste åren. Läs vidare för att ta reda på hur man gör samt vad man ska tänka på när man väljer nytt lösenord! Mer

SVT skrev under tisdagen att SVT Dold sammanställt miljontals lösenord till konton på sajter som Tumblr, LinkedIn och Dropbox som har läckts ut. Drabbade konton tillhör alla möjliga personer – från ministrar till journalister och studenter.

Användarnas uppgifter finns utlagda på olika forum på nätet där hackare är aktiva. Viktigt att veta är att många av uppgifterna är flera år gamla och därav är det inte säkert att de stämmer. De flesta lösenorden är inte heller i klartext utan i så kallade hasar: alltså krypterade lösenord som ofta är svåra att knäcka.

Enligt Dan Egerstad, tidigare så kallad superhackare, är det enkelt för hackarna att komma åt lösenord:

– Det är väldigt enkelt och det gäller bara att veta ungefär vilka hemsidor man ska kolla på. Vissa är väldigt publika och vissa behöver du vara registrerad på för att få tillgång till, men det är absolut inte svårt, säger Dan till SVT.

hackad dator losenord password wifi

Om en hemsida hackats där man registrerat sig läcker mejladressen och lösenordet ut. Då kan den som vill ta sig in på ens andra konton ta detta lösenord och testa det på sajter som Facebook, Twitter, ens mail och så vidare.

För att vara tydliga så är alltså många av lösenorden som läckts ut antingen gamla eller krypterade. Det är dock alltid bra att byta lösenord emellanåt, så länge man inte byter så ofta att man tappar kollen.

Så kollar du om du påverkats

SVT har skapat en databas där man kan fylla i sin mailadress för att se om den blivit utsatt, du gör det HÄR (byt lösenord omgående ifall det läckt ut).

Sajten Sentor skriver följande tips när man väljer nytt lösenord:

  1. Välj ett långt lösenord
  2. Använd olika sorters tecken
  3. Undvik namn och ord från ordlistor
  4. Undvik personliga referenser
  5. Se till att ha unika lösenord för alla tjänster
  6. Använd ett ”password manager”-program
  7. Använd associationer för att komma ihåg lösenord

Se även till att undvika de 10 vanligaste lösenorden:

1. 123456

2. 12345

3. knulla

4. qwerty

5. 666666

6. hejsan

7. stilet

8. 123456789

9. 12345678

10. password