in

Tänk på det här innan du köper en dunjacka

dun vinterjacka dunjacka dragar
Bildkälla: Photo by Evie S. / Unsplash

Snart är vintern här och då är det skönt att krypa in i en riktigt varm dunjacka. Men varifrån kommer egentligen dunet i din jacka? Här är lite goda råd inför ditt köp! Mer

koplankar

Det har gått flera år sedan det blev en stor skandal efter att Kalla fakta avslöjade den inhumana produktionen av dun som försiggår i många länder – helt enkelt att gässen plockas levande, vilket har liknats vid ren tortyr. Dunet växer då ut igen så att det åter kan plockas från fåglarna. Detta resulterade i att flera butikskedjor tillfälligt slutade sälja dunprodukter då de inte kunde garantera en etisk dunproduktion.

Kina är den största producenten av dun, men det sker också en hel del produktion inom EU. Trots att det nu är förbjudet att plocka dun från levande gäss inom EU sker detta fortfarande, skriver Svenska Yle i en artikel från 2018. Enligt tidningen beror det på bristande kontroller. Problemet verkar vara störst i Polen och Ungern, men problem finns även i Tyskland och Frankrike.

Många butiker har numera en policy som tar avstånd från plockning av levande fåglar. Dessa policylöften har visat sig vara svåra att lita på, bland annat för att det är svårt att kontrollera exakt var dunet kommer ifrån. Förespråkarna för ”etiskt dun” menar att dunet är en biprodukt från fåglar som används för köttproduktion, och som därför annars skulle slängas.

Vad ska man göra om man ändå vill köpa en dunjacka?

Det bästa tipset är att vara kritiskt ifrågasättande som konsument och att fråga i butiken om de har någon policy vad gäller dunet i deras produkter och var dunet kommer i från. Det finns många alternativ till dunjacka, som till exempel olika syntetmaterial som kan användas istället för dun, eller jackor som har bomull som foder istället. I vissa fall använder butikerna återvunnet dun vilket såklart även det är ett bättre alternativ än nyproducerat dun.

5 fina vinterjackor i syntet eller återvunnet dun

Vi har skannat av internet och hittat några dunjackor från butiker som har en uttalad policy om etiskt dun och/eller använder sig av återvunnet dun. Vi har dessutom hittat några helt i syntetiskt material men som är minst lika fina. Här är några favoriter.

Vit vinterjacka från Arket

2

Kort vinterjacka med återvunnet dun och återvunna fjädrar, från Arket. Jackan har justerbara band i midjan. Läs mer och köp här.

Lila vinterjacka från COS

5

Lila vinterjacka i återvunnet material, från COS. Läs mer och köp här.

Kort vinterjacka från & Other stories

4

Kort, svart jacka från & Other stories. Den är gjord av återvunnet dun och polyester. Läs mer och köp här.

Grön vinterjacka från Arket

1 1

Grön vinterjacka med återvunnet dun och återvunna fjädrar, från Arket. Läs mer och köp här.

Går min dunjacka att tvätta?

Kom ihåg att alltid läsa på tvättlappen innan du tvättar din jacka! När dunet blir smutsigt och börjar klumpa sig minskar den isolerande förmågan men denna kan återställas genom tvätt. En dunjacka kan du oftast tvätta i vanlig tvättmaskin i 40 grader. Använd milt tvättmedel eller inget alls, och inget blekmedel eller sköljmedel. Det är viktigt att du direkt efter tvätten torktumlar jackan på medelhög värme tillsammans med en eller ett par tennisbollar. Detta gör att dunet fördelas jämnt så att jackan blir fluffig. Obs! Det är viktigt att jackan är helt torr innan du slutat torktumla den. Till skillnad från dun förlorar inte en jacka i syntetmaterial sin isolerande egenskap när den blir blöt, så det är en annan fördel med att välja bort äkta dun.

Vad är dun?

Dunet är de små korta och väldigt mjuka fjädrarna alla fåglar har, speciellt när de är ungar. Hos äldre fåglar ersätts och täcks dunet av täckfjädrar. Andfåglar har mycket dun även som vuxna, så det är från dessa – exempelvis gäss och ankor – som det mesta kommersiella dunet kommer. Dun används på grund av sin värmeisolerande förmåga som fyllning i exempelvis jackor och täcken. Ju mer dun fyllningen innehåller desto högre kvalitet; produkten blir lättare och mer komprimerbar. Vanligen ligger dunandelen på 80–90 procent, resten är fjädrar. Man talar också om ”fillpower” när det gäller dunprodukter – ju högre mått på detta desto mer dun innehåller produkten. En fillpower på över 550 räknas som mycket bra. Dun är upp till fyra gånger så värmeisolerande som syntetfiber och håller även mycket längre.

Artikel av: Pär Jonasson och Frida Olheden

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.