in

Tänk på det här innan du köper en dunjacka

dun vinterjacka dunjacka dragar
Bildkälla: Photo by Evie S. / Unsplash

Snart är vintern här och då är det skönt att krypa in i en riktigt varm dunjacka. Men varifrån kommer egentligen dunet i din jacka? Här är lite goda råd inför ditt köp! Mer

koplankar

Funderar du på att köpa en ny dunjacka? Då finns det några saker att tänk på, till exempel var det där dunet kommer ifrån. Det har gått flera år sedan det blev en stor skandal när Kalla fakta avslöjade den inhumana produktionen av dun som försiggår i många länder – att gässen plockas levande, vilket har liknats vid ren tortyr. Dunet växer då ut igen så att det åter kan plockas från fåglarna. Detta resulterade i att flera butikskedjor tillfälligt slutade sälja dunprodukter då de inte kunde garantera en etisk dunproduktion.

Trots att det nu är förbjudet att plocka dun från levande gäss inom EU sker detta fortfarande, vilket Svenska Yle rapporterade så sent som 2018. Enligt tidningen beror det på bristande kontroller. Problemet verkar vara störst i Polen och Ungern, men problem finns även i Tyskland och Frankrike.

Många butiker har numera en policy som tar avstånd från plockning av levande fåglar. Dessa policylöften har visat sig vara svåra att lita på, bland annat för att det är svårt att kontrollera exakt var dunet kommer ifrån. Förespråkarna för ”etiskt dun” menar att dunet är en biprodukt från fåglar som används för köttproduktion, och som därför annars skulle slängas.

Vad ska man göra om man ändå vill köpa en dunjacka?

Det bästa tipset är att vara kritisk som konsument och att fråga i butiken om de har någon policy vad gäller dunet i deras produkter och var dunet kommer i från. Det finns många alternativ till dunjacka, som till exempel olika syntetmaterial som kan användas istället för dun, eller jackor som har bomull som foder istället. I vissa fall använder butikerna återvunnet dun vilket såklart även det är ett bättre alternativ än nyproducerat dun.

Fina vinterjackor i syntet eller återvunnet dun

Vi har skannat av internet och hittat några dunjackor från butiker som har en uttalad policy om etiskt dun och/eller använder sig av återvunnet dun. Vi har dessutom hittat några i syntetiskt material som är minst lika fina.

Varm dunjacka för dam

Kort, svart dunjacka gjord av återvunnet dun och fjädrar. Även skalet är gjort av återvunnet material. Jackan har en rymlig passform och en huva med nylandragsko.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Arket).

varm dunjacka

Klicka på bilden för att komma direkt till vinterjackan (länk till Arket).

Rutig vinterjacka

Orange-rutig vinterjacka i oversizemodell från Monki. Jackan är halvlång, har en skjortkrage och är tillverkad av återvunnen polyester.

Här kan läsa mer om produkten (länk till Monki).

dunjacka dam

Klicka på bilden för att komma direkt till kappan (länk till Monki).

Blå dunjacka

Ljusblå dunjacka i oversized passform, som är gjord av återvunnen dun och fjädrar. Jackan, som du hittar hos Arket, har en hög krage, tvåvägsdragkedja fram och en glansig finish. Dessutom har den en innerficka där du kan lägga saker du är extra rädd om!

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Arket).

lång dunjacka dam

Klicka på bilden för att komma direkt till dunjackan (länk till Arket).

Lång dunjacka för dam

Quiltad vinterjacka i oversizemodell med hög krage. Kappan har en tvåvägsdragkedja och två fickor med fleecefoder för extra varm känsla.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Ellos).

dunjacka lång

Klicka på bilden för att komma direkt till vinterkappan (länk till Ellos).

Lila vinterkappa med huva

Lång och lila pufferkappa gjord av polyester och till viss del återvunnen sådan. Vinterjackan, som du hittar hos Monki, har två fickor, huva och knäppning med dragkedja och tryckknappar. Den finns även i fler färger.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Monki).

lätt dunjacka dam

Klicka här för att komma direkt till vinterjackan (länk till Monki).

Går min dunjacka att tvätta?

När dunet blir smutsigt och börjar klumpa sig minskar den isolerande förmågan, men en bra sak är att det kan återställas genom att tvätta. Kom ihåg att alltid läsa på tvättlappen innan du tvättar din jacka! En dunjacka kan du oftast tvätta i vanlig tvättmaskin i 40 grader. Använd milt tvättmedel eller inget alls, och inget blekmedel eller sköljmedel. Det är viktigt att du direkt efter tvätten torktumlar jackan på medelhög värme tillsammans med ett par tennisbollar. Detta gör att dunet fördelas jämnt så att jackan blir fluffig. Obs! Det är viktigt att jackan är helt torr innan du slutat torktumla den. Till skillnad från dun förlorar inte en jacka i syntetmaterial sin isolerande egenskap när den blir blöt, så det är en annan fördel med att välja bort äkta dun.

Vad är dun?

Dunet är de små korta och väldigt mjuka fjädrarna alla fåglar har, speciellt när de är ungar. Hos äldre fåglar ersätts och täcks dunet av täckfjädrar. Andfåglar har mycket dun även som vuxna, så det är från dessa – exempelvis gäss och ankor – som det mesta kommersiella dunet kommer. Dun används på grund av sin värmeisolerande förmåga som fyllning i exempelvis jackor och täcken. Ju mer dun fyllningen innehåller desto högre kvalitet; produkten blir lättare och mer komprimerbar. Vanligen ligger dunandelen på 80 till 90 procent, resten är fjädrar. Man talar också om ”fillpower” när det gäller dunprodukter – ju högre mått på detta desto mer dun innehåller produkten. En fillpower på över 550 räknas som mycket bra. Dun är upp till fyra gånger så värmeisolerande som syntetfiber och håller även mycket längre.

Artikel av: Pär Jonasson och Frida Olheden

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.