in

Tänk på detta när du köper dunjacka (så undviker du de 5 vanligaste misstagen)

dunjacka

Vintern är här och då är det skönt att kunna krypa in i en riktigt varm och gosig dunjacka. Men hur vet du om den håller god kvalitet? Hur tvättar du den? Och varifrån kommer egentligen dunet i din jacka? Här får du lite goda råd inför ditt jackköp Mer

Nyhet! Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på senaste avsnittet och prenumerera här:

Lyssna på fler avsnitt här!

För sex år sedan blev det stor skandal när tv-programmet Kalla fakta avslöjade den inhumana produktionen av dun som försiggår i många länder – helt enkelt att gässen plockas levande, vilket har liknats vid ren tortyr. Dunet växer då ut igen så att det åter kan plockas från de stackars fåglarna som dessutom ofta tvångsmatas på ett plågsamt sätt. Detta resulterade i att flera butikskedjor tillfälligt slutade sälja dunprodukter då de inte kunde garantera en etisk dunproduktion.

dunjacka tips

Men nu är försäljningen sedan länge igång igen trots att inte särskilt mycket egentligen har hänt förutom att många butiker numera har en policy som tar avstånd från plockning av levande fåglar. Dessa policylöften har visat sig vara svåra att lita på, bland annat för att det är svårt att kontrollera exakt var dunet kommer ifrån och att det ofta utfärdas falska etik-intyg. Förespråkarna för ”etiskt dun” menar att dunet är en biprodukt från fåglar som används för köttproduktion, och som därför annars skulle slängas.

Det bästa tipset är att vara kritiskt ifrågasättande som konsument och att fråga i butiken om de har någon policy vad gäller dunet i deras produkter. Se en lista sist i denna artikel på några av de butikskedjor som har en uttalad etik-policy vad gäller dun.

Med detta sagt kommer här lite praktiska råd om du trots allt bestämmer dig för att köpa en dunjacka:

  • Tänk igenom vad du ska använda jackan till. Ska du bara bära den till och från jobbet, eller ska den fungera även väldigt kalla vinterdagar när du går på långpromenad i snön? I det senare fallet krävs såklart en varmare jacka av högre kvalitet.
  • Finns risk att jackan blir blöt bör du välja en med vattentätt yttermaterial. Dun som blir blött förlorar isolerande förmåga. Det tar lång tid för en blöt dunjacka att torka.
  • Är det viktigt att jackan tar så lite plats som möjligt när du packar, det vill säga att den är lätta att komprimera, bör du välja en jacka med högre dunhalt, så kallad ”fillpower” (läs mer om detta nedan).
  • Ska jacka användas till utflykter och vandring kan tekniska detaljer vara viktiga att tänka på, som praktiska och bra placerade fickor. Det kanske också kan vara bra med en hög krage och en heltäckande huva.
  • Och kanske viktigast av allt – se till att jackan sitter bra och är skön!

Vad är dun?

Dunet är de små korta och väldigt mjuka fjädrarna alla fåglar har, speciellt när de är ungar. Hos äldre fåglar ersätts och täcks dunet av täckfjädrar. Andfåglar har mycket dun även som vuxna, så det är från dessa – exempelvis gäss och ankor – som det mesta kommersiella dunet kommer. Dun används på grund av sin värmeisolerande förmåga som fyllning i exempelvis jackor och täcken. Ju mer dun fyllningen innehåller desto högre kvalitet; produkten blir lättare och mer komprimerbar.

Vanligen ligger dunandelen på 80–90 procent, resten är fjädrar. Man talar också om ”fillpower” när det gäller dunprodukter – ju högre mått på detta desto mer dun innehåller produkten. En fillpower på över 550 räknas som mycket bra. Dun är upp till fyra gånger så värmeisolerande som syntetfiber och håller även mycket längre.

dunjacka

Går min dunjacka att tvätta?

När dunet blir smutsigt och börjar klumpa sig minskar den isolerande förmågan men denna kan återställas genom tvätt. Du kan tvätta din dunjacka i vanlig tvättmaskin i 40 grader. Använd milt tvättmedel eller inget alls, och inget blekmedel. Det är viktigt att du direkt efter tvätten torktumlar jackan på medelhög värme tillsammans med en eller ett par tennisbollar. Detta gör att dunet fördelas jämnt så att jackan blir fluffig. Obs! Det är viktigt att jackan är helt torr innan du slutat torktumla den.

Några ev de butiker och företag som har en policy om etiskt dun:
Åhléns
Intersport
Kappahl
Lindex
MQ
Stadium
Zara
H&M
Ellos
Mio
HemtexSova
Ikea
Jysk
Sängjätten