in

Tänk på det här innan du köper en dunjacka

dun vinterjacka dunjacka dragar
Bildkälla: Photo by Evie S. / Unsplash

Vintern är här och då är det skönt att krypa in i en riktigt varm dunjacka. Men varifrån kommer egentligen dunet i din jacka? Här är lite goda råd inför ditt köp! Mer

koplankar

Funderar du på att köpa en ny dunjacka? Då finns det några saker att tänk på, till exempel var det där dunet kommer ifrån. Det har gått flera år sedan det blev en stor skandal när Kalla fakta avslöjade den inhumana produktionen av dun som försiggår i många länder – att gässen plockas levande, vilket har liknats vid ren tortyr. Dunet växer då ut igen så att det åter kan plockas från fåglarna. Detta resulterade i att flera butikskedjor tillfälligt slutade sälja dunprodukter då de inte kunde garantera en etisk dunproduktion.

Trots att det nu är förbjudet att plocka dun från levande gäss inom EU sker detta fortfarande, vilket Svenska Yle rapporterade så sent som 2018. Enligt tidningen beror det på bristande kontroller. Problemet verkar vara störst i Polen och Ungern, men problem finns även i Tyskland och Frankrike.

Många butiker har numera en policy som tar avstånd från plockning av levande fåglar. Dessa policylöften har visat sig vara svåra att lita på, bland annat för att det är svårt att kontrollera exakt var dunet kommer ifrån. Förespråkarna för ”etiskt dun” menar att dunet är en biprodukt från fåglar som används för köttproduktion, och som därför annars skulle slängas.

Vad ska man göra om man ändå vill köpa en dunjacka?

Det bästa tipset är att vara kritisk som konsument och att fråga i butiken om de har någon policy vad gäller dunet i deras produkter och var dunet kommer i från. Det finns många alternativ till dunjacka, som till exempel olika syntetmaterial som kan användas istället för dun, eller jackor som har bomull som foder istället. I vissa fall använder butikerna återvunnet dun vilket såklart även det är ett bättre alternativ än nyproducerat dun.

Fina vinterjackor i syntet eller återvunnet dun

Vi har skannat av internet och hittat några dunjackor från butiker som har en uttalad policy om etiskt dun och/eller använder sig av återvunnet dun. Vi har dessutom hittat några i syntetiskt material som är minst lika fina.

Varm dunjacka för dam

Kort, svart dunjacka gjord av återvunnet dun och fjädrar. Även skalet är gjort av återvunnet material. Jackan har en rymlig passform och en huva med elastisk dragsko.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Arket).

dunjacka arket

Klicka på bilden för att komma direkt till vinterjackan (länk till Arket).

Oversized dunjacka med huva

En varm vinterjacka i oversizemodell från Monki. Jackan har en högt skuren krage, huva och stängning med både tryckknappar och dragkedja. Den är tillverkad i återvunnen polyester. Finns även i andra färger.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Monki).

beige jacka

Klicka på bilden för att komma direkt till jackan (länk till Monki).

Svart lång dunjacka för dam

Lång kappa med huva som är fylld med återvunnet dun och fjädrar. Huvan är avtagbar och designad med tryckknappar och dragsko.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Arket).

lång dunjacka dam

Klicka på bilden för att komma direkt till jackan (länk till Arket).

Rosa lång pufferjacka

Lång och rosa pufferkappa gjord av återvunnen polyester. Vinterjackan, som du hittar hos Monki, har sidofickor med mysigt fleecefoder, en dold resår i ärmsluten och en dragsko i midjan. Den finns även i grå.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Monki).

lång dunjacka dam monki

Klicka på bilden för att komma direkt till vinterjackan (länk till Monki).

Beige dunjacka

En dunjacka med återvunnet dun och fjädrar från Arket. Huva med elastisk dragsko, dragkedja fram och i sidfickorna samt resår vid ärmslut och nederkant. 

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Arket).

beige dunjacka arket

Klicka på bilden för att komma direkt till jackan (länk till Arket).

Brun lång dunjacka

Om du gillade den svarta långa kappan lite längre upp, men vill ha en annan färg, så kommer här samma modell fast i brun!

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Arket).

brun dunjacka

Klicka på bilden för att komma direkt till jackan (länk till Arket).

Går min dunjacka att tvätta?

När dunet blir smutsigt och börjar klumpa sig minskar den isolerande förmågan, men en bra sak är att det kan återställas genom att tvätta. Kom ihåg att alltid läsa på tvättlappen innan du tvättar din jacka! En dunjacka kan du oftast tvätta i vanlig tvättmaskin i 40 grader. Använd milt tvättmedel eller inget alls, och inget blekmedel eller sköljmedel. Det är viktigt att du direkt efter tvätten torktumlar jackan på medelhög värme tillsammans med ett par tennisbollar. Detta gör att dunet fördelas jämnt så att jackan blir fluffig. Obs! Det är viktigt att jackan är helt torr innan du slutat torktumla den. Till skillnad från dun förlorar inte en jacka i syntetmaterial sin isolerande egenskap när den blir blöt, så det är en annan fördel med att välja bort äkta dun.

Vad är dun?

Dunet är de små korta och väldigt mjuka fjädrarna alla fåglar har, speciellt när de är ungar. Hos äldre fåglar ersätts och täcks dunet av täckfjädrar. Andfåglar har mycket dun även som vuxna, så det är från dessa – exempelvis gäss och ankor – som det mesta kommersiella dunet kommer. Dun används på grund av sin värmeisolerande förmåga som fyllning i exempelvis jackor och täcken. Ju mer dun fyllningen innehåller desto högre kvalitet; produkten blir lättare och mer komprimerbar. Vanligen ligger dunandelen på 80 till 90 procent, resten är fjädrar. Man talar också om ”fillpower” när det gäller dunprodukter – ju högre mått på detta desto mer dun innehåller produkten. En fillpower på över 550 räknas som mycket bra. Dun är upp till fyra gånger så värmeisolerande som syntetfiber och håller även mycket längre.

Artikel av: Pär Jonasson, Frida Olheden och Sara Åstrand