in

Svenska ORES släpper kollektion bestående av 4 plagg – för miljöns skull

13 190513 ORES EBBA J 038 1

Tillverka plagg i återvunna textilier? Ja tack! Svenska ORES släpper nu ännu en hållbar kollektion – som består av enbart fyra plagg. Mer

Med klimatkrisen som råder räknas varje hållbart val vi gör. Modeindustrin är en stor bov i klimatfrågan och vi måste börja se över våra konsumtionsvanor omedelbart. Svenska varumärket ORES lanserades i augusti år 2018 med en tydlig vision: de skulle vara ett hållbart modeföretag. Nu har de släppt en kollektion på fyra plagg som är tillverkade av material från vintage-plagg, hur smart är inte det? Kollektionen består av två skjortor och två klänningar i enkel och stilren design. Vi tog ett snack med grundare Lisa Thörnqvist för att ta reda på mer om visionen, tillverkningsprocessen och arbetsvillkor!

Hur kom ORES till?

– Jag har länge velat starta ett eget märke, så när timingen var rätt rannsakade jag mig själv och tänkte igenom vad jag verkligen tycker är viktigt. Jag brinner för miljö och hållbarhet, allt jag designar måste vara tillverkat på ett miljövänligt sätt. Jag vill också visa och inspirera andra till att välja en schysst tillverkning. 

Vad betyder ORES?

– ORES betyder malm eller en ådra av ädelmetall. Precis som malm så har vi en råhet och tyngd, men det finns en dyrbar och exklusiv kärna. Vi har ett tydligt nordiskt ursprung med den rena designen och moderna värderingar. 

Varför ska kunder köpa hållbara kläder?

– Enkelt svarat, för miljöns skull. Det är så mycket i tillverkningen som vi konsumenter inte ser, det är ofta energikrävande metoder och mycket kemikalier i processen. Syntetiska tyger lämnar spår på många sätt. När du tvättar en fleecetröja så släpper de ifrån sig mikroplast partiklar som hamnar i sjöar och hav. Plastmaterial eller tillsatskemikalier kan skapa hälso- och miljöproblem så det är anledningen till att välja naturmaterial. Vi har också den etiska aspekten så som arbetsförhållanden och djurrätt.

Hur går er tillverkning till?

– Vi kan produktutveckling av textil och kläder, vilket gör att vi har insikt och kan styra hela vägen. Vi arbetar med pålitliga företag och har kontroll på var och hur fibrerna framställs. Material från naturen, mindre kemikalier eller skadliga ämnen, och etisk tillverkning för människor och djur är grunden i vår tillverkning.


Kollektionen finns tillgänglig på ORES hemsida nu!