in

Tänk på det här innan du gör en septum-piercing

septum piercing läkning 1
Bildkälla: Joshua Rawson-Harris / Unsplash

Septum-piercings verkar inte vara över än, och vi har samlat allt du vill och behöver veta om trenden. Mer

Sedan Busy Philipps la upp en bild på sin septum-piercing på Instagram har vi tänkt en del tankar. För det första, fint! För det andra, hur kan piercingen inte ha växt igen på sexton år? Och gör det verkligen sådär ont som hon påstår att det gör? Hur går det till när man piercar sig där, och vad kostar det egentligen? Obs att det inte är en bra idé att pierca sig i näsan under en pågående pandemi, men om du är sugen på att göra det i framtiden har vi samlat allt du vill veta, och listar några saker som kan vara bra att tänka på innan du piercar dig.

Hur går det till när man gör en septum?

Först och främst, hur går det till när man gör en septum-piercing? Piercingen görs i en del under näsan där det inte finns brosk. Men den delen kan vara lite klurig att hitta, och därför bör du absolut inte pierca dig själv. Gå till en salong, och gör din research innan så du vet att stället du går till är bra. Många studios följer den ideella organisationen Association of safe piercings rekommendationer. Här är några saker de tycker att man bör tänka på:

  • Det finns ingen lag om åldersgräns för att få pierca sig i Sverige, men de som följer rekommendationerna piercar inte personer under 18 år och kan alltså därför be om att få kolla på din legitimation. Gör de inte det kan det vara ett dåligt tecken. En del studios som följer rekommendationerna piercar personer över 15, men då krävs målsmans tillstånd.
  • Be att få se deras autoklav. Det är en apparat som steriliserar smycken, redskap och utrustning som är nödvändiga för att utföra din piercing då den avlägsnar bakterier. Om de inte har någon – gå till en annan studio!
  • Fråga om du kan få vara med när personalen fixar i ordning inför en piercing. De borde först tvätta händerna och använda engångshandskar. Om de använder bomullshandskar så… gå därifrån.

Här kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på innan du piercar dig.

Vilken storlek ska jag ha på min septum-piercing?

Vilken storlek du vill ha på piercingen beror helt på vilken stil du vill åt, och olika salonger erbjuder olika storlekar, men ofta antingen 1,2 millimeter eller 1,6 millimeter. När piercingen görs används då en nål som är en millimeter större än slutresultatet.

Hur lång tid tar läkning av septum-piercing?

Det tar ungefär sex till tolv veckor för piercingen att läka. Det är viktigt att tvätta och rengöra piercingen ofta, och helst ska man undvika att bada innan piercingen har läkt. Pilla inte heller på piercingen med händerna för mycket, och se till att händerna är tvättade om du gör det.

Pris: Vad kostar det att göra en septum-piercing?

Att göra en septum-piercing kostar mellan 400 kronor och 900 kronor. Som tidigare nämnt är det bra att göra sin research innan du väljer var du ska pierca dig!

Här kan du handla smycke till din septum- och näspiercing

Har du redan en septum-piercing och är på jakt efter ett nytt smycke? Vi har valt ut några favoriter.

Ring till septum

septum piercing storlek anatomi

En enkel ring i silverfärgat kirurgiskt stål från Ur och penn. Smcyket är bly- och nickeltestade och godkända. Läs mer och köp här.

Näspiercingar i silver

septum smycke ring hjärta

Näspiercingar i äkta silver och i olika modeller från Glitter. Läs mer och köp här.

Clicker till septum piercing

septum piercing clicker titan

Clickerring i silverfärgat kirurgiskt stål dekorerade med stenar, från Ur och penn. Läs mer och köp här.