in

Sara provade jeans i samma storlek i 6 olika butiker – resultatet är sjukt

sara3

Sara Dahlström ville visa hur skeva butikernas jeansstorlekar är – och det gjorde hon med bravur. Nu hoppas hon att andra ska förstå att det inte är deras kroppar det är fel på, utan att problemet är butikernas kläderna. Mer

24-åriga Sara Dahlström är tyngdlyftare, redaktör på Hälsa & Fitness och feminist. På sin blogg, Fitnessfeministen, och på Instagram skriver hon ofta om skeva kroppsideal, smalhets och slår hål på myter om mat och träning.

Ett av hennes senaste inlägg på bloggen fick mer uppmärksamhet än vanligt. Det handlade om ett experiment som Sara hade gjort och där resultatet skapade igenkänning hos många. Hon provade jeans i samma storlek från sex olika butiker och medan vissa satt perfekt, fick hon inte ens upp andra över låren.

– Jag har sett andra ta upp ämnet och själv märkt att det är en stor skillnad mellan butikerna, säger Sara till Veckorevyn.com och fortsätter:

– När klädföretagen konfronteras brukar de svara att de inte alls har avvikande storlekar, och att de håller sig till standardmått. Så jag ville helt enkelt testa om det verkligen stämde.

 

Det gjorde det inte.

 

Resultatet visade att samma storlekar i själva verket inte alls är lika stora, ett resultat Sara hade förväntat sig. Men hon blev ändå chockad.

 

– Jag var säker på att det skulle variera, men jag trodde inte det skulle vara såhär stor skillnad. Jag tänkte att det kanske skulle vara några jeans som skulle vara svåra att knäppa, inte att det skulle vara omöjligt att få dem över låren.

 

”Tydligt att många känner igen sig”

 

Hälften av jeansen, de från Gina, Bikbok och H&M, var helt omöjliga för Sara att ta på sig. De från Lindex och Kappahl var lite för stora medan de från Replay och Lee satt bra.

 

– Och alla de här skulle alltså vara i samma storlek, säger Sara.
jeans olika stora samma storlekHär testar Sara Gina Tricot / BikBok / H&M
sara2Här testar Sara Replay / Kappahl / Lindex

[adSpace placement=”manual”]

Av reaktionerna att döma är det många som känner igen sig i det resultatet Sara fick på sitt jeans-experiment.

 

– Jag har fått supermycket bra reaktioner, och framför allt märks det tydligt att många känner igen sig.
 

Tror du att butikerna inser vilket problem storleksvariationerna kan skapa?

 

– Nej, och jag förstår ärligt talat inte alls varför det är så här. Det hade varit så mycket enklare att gå och köpa jeans om jag hade vetat precis vilken storlek jag hade haft. Framför allt hade jag shoppat mer eftersom det inte hade känts lika jobbigt att gå in i ett provrum med ett par jeans. Så det känns bara riktigt idiotiskt.

 

”Vi har vuxit upp med att XS är bättre än XL”

 

Sara Dahlström skriver ofta kroppspositivism och vikten av inte låta sig definieras av en siffra.

 

– Ändå mår jag lite dåligt när jag står där i provrummet och inte får på mig jeansen eller när jag behöver be om en större storlek. Jag tror att de flesta kvinnorna påverkas av sånt eftersom normen säger att vi ska ha en viss storlek, vi har vuxit upp med att XS är bättre än XL.

[adSpace placement=”manual”]

”Det är inte kropparna det är fel på, utan kläderna”

 

Om du som läser är en av alla de som tycker det är jobbigt att prova jeans men gärna vill använda jeans har Sara några tips.

 

– En bra idé kan vara att beställa flera olika storlekar på internet och skicka tillbaka de som inte passar. Då kan man prova hemma i lugn och ro, säger Sara och fortsätter:

 

– Men om du ska gå in i en butik och prova kan du till exempel läsa mitt blogginlägg innan, för att förstå att den där storlekslappen inte säger så mycket. Det är mest därför jag har skrivit det, för att andra ska förstå att det inte bara är de som har problem att prova jeans. Att det inte är fel på deras kroppar utan att det faktiskt är kläderna, eller snarare storlekslappen på dem, som är fel.

 

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Nr5_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss