in

Så bygger du upp den perfekta basgarderoben – här är plaggen du måste ha

klacc88dpyramid dragbild

Klädpaniken inför olika situationer är för många en vardaglig kamp. Det är svårt att bygga upp en garderob som har allt, däremot går det att skapa en kläduppsättning som kan erbjuda variation, och som samtidigt håller över tid: En smart garderob! Mer

Läs också: Här hittar du plaggen du behöver till basgarderoben

Att bygga upp en garderob man trivs med är lättare sagt än gjort. Det finns ett brett och ständigt förändrande utbud av kläder och accessoarer på marknaden. Det kan dessutom hända att vi själva ändrar stil och tycke med tiden. Det kan i många fall resultera i stökiga och spretiga garderober utan varken ordning eller röd tråd. Hur ska man då gå till väga för att få den där perfekta garderoben? Jo – organisera och planera!

Tänk igenom vilka plagg som fungerar i längden och bygg utifrån dessa upp en bred stor bas som kan användas flera säsonger, och gärna år. Det minskar impulsiva inköp och därmed onödig konsumtion.

När basen är lagd, välj ut några godbitar som hjärtat slår ett extra slag för. Kvalitetsplagg som är klassiska och tidlösa. Skinnjacka, kängor och solglasögon är några exempel dessa plagg. Här kan det vara smart att investera både tid och pengar för att hitta plagg som verkligen håller i längden. Det måste dock inte nödvändigtvis vara dyrgripar, även om många snygga kvalitetsplagg kostar lite mer. Det viktiga är att de känns rätt och håller i det långa loppet.

Utgå från ”klädpyramiden”

Till sist, som pricken över i:et, toppa garderobsinnehållet med några få trendiga plagg. Varför det bör vara få av dessa trendiga eller utstickande plagg beror helt enkelt på att de snabbare går ur modet eller tröttnas på snabbare. Därmed kan dessa få plagg bytas ut efter ett par säsonger om du så önskar. På så sätt har du en garderob som är både smart, praktiskt och som inte resulterar i konsumtionshysteri.

För att skapa en smart garderob kan man utgå från klädpyramiden nedan. Den nedersta och största delen av pyramiden utgörs av basplagg så som jeans, t-shirts och andra enkla och neutrala plagg. Mellersta och näst största skiktet består av kvalitetsplagg som är tidlösa. Toppen och den minsta delen är trendplagg eller plagg som sticker ut.

 

klädpyramiden

 

1 – Basen

Som ovan nämnt är basplaggen de viktigaste för att skapa en bred, praktiskt och hållbar garderob. Fokusera på plagg som sitter bekvämt och som kan bäras i många olika looks flera säsonger framåt. Skjortor, t-shirts, jeans, långärmade tröjor, toppar, klänningar och enkla jackor är några exempel.

basen rätt

[adSpace placement=”auto”]

Tshirt svart, vit, grå / Skjorta blå, vit / Jacka / Topp svart, grå / Tröja grå, svart / Klänning beige, svart / Jeans blå, svarta, vita / Converse / Sneakers svarta, vita / Väska / Ryggsäck / Hatt

 

2 – Tidlösa kvalitetsplagg 

Steg två i pyramiden är tidlösa kvalitetsplagg. Leta reta på godbitar som håller över tid och samtidigt förgyller din stil. En snygg läderjacka, ett par coola bots, en lång härlig kappa eller en mysig stickad tröja kan vara en bra idé inom denna kategori. Här kan det eventuellt vara värt att lägga ner mer energi och pengar (inte ett måste) för att hitta de där guldkornen.

dyrisar

Tröja / Kappa svart, grå / Skinnjacka / Boots / Väska / Kängor / Sneakers / Solglasögon 

 

3 – Utstickande och/eller trendiga plagg

Just nu är sportmärken så som Adidas och Nike riktigt trendigt. T-shirts, tröjor, skor och kepsar pryds med stora och små tryck. Dessa är dock inte lika tidlösa som en svart bas-tröja och risken finns att du antingen tröttnar på trendplagget eller att det helt enkelt blir omodernt. För att ha en så smart garderob som möjligt (ur konsumtions- och användningsområdes-synpunkt) bör trendplaggen vara ganska få. Se dem som en topping på din mjukglass, medan de tidlösa kläderna är glassen och basplaggen struten.

toppen

Kappa / Hängslebyxor / Kjol / Hatt / Jeans / Klackskor / Halsband / Jacka / Topp / Tröja

 

 

 

 

Denna artikel innehåller köplänkar. Artikeln är ej en vetenskaplig artikel.
Priser och länkar från 7/8-16.