in

Moms och tull – Så funkar nätshopping

natshopping

Vem älskar inte att shoppa på nätet? Men när vi lockas av butiker utanför EU kan ett fynd bli flera hundra kronor dyrare. VeckoRevyn guidar dig genom moms och tull!

Mer

Utan koll på reglerna kan nätshopping bli en dyr affär…

Regler som gäller när du shoppar från länder utanför EU.
Begagnat, nytt, auktionsfynd eller postorder spelar ingen roll. Moms, frakt och speditionsavgift gäller på allt. Till och med om du vunnit en vinst.

Tullavgiften varierar beroende på vilken vara det är, ofta ligger den på mellan 3 och 17 procent. Men om du handlar för mindre än 150 Euro (cirka 1600 kronor) finns det något som heter lågvärdesgräns, och som gör att du slipper betala tullavgiften. Be därför avsändaren märka paketet med ”Kräver lågvärdesgräns”. Är priset högre än 150 Euro måste du ändå betala tullavgiften, och då kan priset lätt dra iväg.

Momsen finns det däremot inget sätt att slippa undan. Köper du något från ett land utanför EU, oavsett om det är hårnålar eller en bröllopsklänning, så måste momsen betalas i Sverige. Därför kan du direkt lägga på 25 % på de varor du köper. Moms är ju inte världens roligaste extraavgift och det är dessutom inte roligt att betala den två gånger. Kolla därför innan du köper en vara om säljaren kan dra av momsen i inköpslandet, i vissa fall är det inga problem, medan det i andra fall inte finns något alternativ och du måste betala dubbel moms.

Det går även att skicka gåvor mellan länder. Om gåvan inte är värd mer än 500 kronor behöver du inte betala tull eller moms. Be den som skickar paketet att märka det med ”Gåva”. Kom ihåg att en gåva endast kan skickas från släkt och vänner, är det ett företag, exempelvis Ebay som står bakom, så räknas det aldrig som en gåva.

Då ett paket skickas från ett annat land så måste avsändaren skicka med en handling som visar innehållets värde, en faktura, ett kvitto eller en handskriven lapp. Företaget som levererar paketet, exempelvis Posten, kollar sedan upp värdet och om det överstiger 1600 kronor rapporterar de det till tullen. För att de gör det tar de ut en expeditions- och administrationsavgift som kallas speditionsavgift eller importdeklarationsavgift. Priset varierar mellan de olika företagen men räkna med cirka 100 kronor.

Exempelvis så hittar du kanske ett par billiga converse för 425 kronor på en Amerikansk nätbutik och går ihop med tre kompisar, tillsammans köper ni fyra par.
Pris på Internet: 1700 kr
Frakt och försäkring: 50 kr
Tull 17 procent : (1750 x 0,17 = 297) 297 kronor
Moms 25 procent : (1750 + 297 =) (2047 x 0,25 = 511) 511 kronor.
Speditionsavgift: 100 kr
Att betala: 2658 kr

Till slut har ett par kostat dig 665 kronor istället för 425 kronor. Om ni däremot köpt tre par hade ni sluppit tullavgiften och skorna hade kostat 479 kronor per par.

Regler som gäller inom EU
Om du shoppar loss från ett företag som ligger inom EU så är det betydligt lättare. Då räcker det nämligen med att betala moms i inköpslandet, och så länge du köper kläder, skor och smink så slipper du tullen och speditionsavgiften. Den enda kostnad du har, förutom själva grundpriset, blir alltså frakt och eventuell försäkring.

Men se upp, om varan skickas direkt från en leverantör som ligger utanför EU, gäller inte EU-reglerna. Därför kan det vara värt att se till att ett EU-land står som avsändare.

Källa: Tullen och posten