in

Modeller i rullstol stoppades under Köpenhamns modevecka

louiselinderoth

Designern Louise Linderoth, som gör mode för sittande ställningar, blev utvald att visa upp sin kollektion på Köpenhamns modevecka – men hon fick inte använda modeller i rullstol, enligt arrangören. Mer

Louise Linderoth, 24 år, är modedesignern vars examensutställning, Have a seat, har hyllats av såväl svenska modesajter som av amerikanska Vogue. Kollektionen består främst av jeans och denim speciellt anpassade till sittande positioner.

Den största designskillnaden i jeansen, förklarar Louise som själv sitter i rullstol, är att de behöver vara högre bak och lägre fram samt ha en framåtlutad balans för att kunna sitta bra.

Louise brinner för att modebranschen ska bli mer inkluderande och öppen. Det har därför varit självklart för henne att hennes denimkollektion har visats upp av personer i rullstol på catwalken. Något som gjorde succé på både Stockholms och Londons modeveckor. Men när det förra veckan var dags för Köpenhamns modevecka, blev responsen annorlunda.

– Designers nest är en tävling under Köpenhamns modevecka där min skola, Textilhögskolan i Borås, alltid brukar visa tre representanter och i år var jag utvald från skolan. Jag skickade in min kollektionsbeskrivning med bilder, och svaret jag fick från deras pr-manager var: ”Har du tänkt presentera kollektionen i rullstolar på catwalken? För det kan vi inte göra”, säger Louise Linderoth till VeckoRevyn.

Louise försökte diskutera med Designers Nest, för att tillsammans försöka hitta en lösning.

– Det som var problemet, enligt dem, var att det fanns en trappa upp till scenen och att de inte hade ekonomiska möjligheter att bygga en ramp. De var inte öppna för att försöka hitta en annan lösning. Jag har sett bilder på lokalen och vet att det finns dörrar in till rummet som inte har trappor. På Stockholm fashionweek hade de också en trappa upp till den vanliga modellingången, men då kom mina modeller från en annan dörr vid sidan istället.

Det slutgiltiga svaret blev tillslut att Louise Linderoth antingen fick visa kläderna med stående modeller eller dra sig ur tävlingen. Att visa kollektionen med stående modeller var inget alternativ för Louise.

– Aldrig. Dels handlar det om representation. Att jag verkligen vill kämpa för en mer inkluderande modescen. Men det handlar också om att kollektionen är konstruerad för en sittande position. Om man visar plaggen med stående modeller får de ett helt annat uttryck, och en helt annan mening. Då förlorar hela kollektionen sin kärna.

louiselinderoth

Projektledare för Designers Nest i Köpenhamn, Stina Vanessa Knudsen, har intervjuats av Aftonbladet om beslutet. Stina säger dels att ”Louise har gjort det här till fokus i sin karriär. Det är för att få uppmärksamhet”. Hon menar också att rullstolarna riskerar att ”sinka showen”.

– Vi får många olika önskemål från folk som vill ha livemusik, dansare och annat för att visa sin vision. Vi har tyvärr ingen möjlighet att erbjuda det, säger hon till Aftonbladet.

När Louise läste citatet, att hon ”gör det för att få uppmärksamhet”, började hon skratta.

– Det är ju verkligen… I mina ögon är det verkligen ett skämt.

Hon menar också att rullstolarna riskerar att sinka showen, vad säger du om det?
– Det känns som att de bara vill ha någonting att skylla på. Jag vet att modeller tidigare år har haft stora huvudbonader där de inte ens har kunnat se var de går.Dessutom går det ju inte långsammare!? Man kan styra tempot lika väl med rullstol som när man går. Hon verkar inte ha någon aning om hur det är att sitta i rullstol.

Och vad händer nu?
– Visningen var förra veckan, så det finns inte så mycket att göra. Men jag är glad att det pratas om det, att man belyser ett problem som faktiskt finns. Förhoppningsvis kommer det bli annorlunda nästa gång.

Fakta: Louise Linderoth
Ålder: 24 år.
Gör: Designer som har fått mycket uppmärksamhet för sitt examensarbete, Have a seat, som fokuserade på jeans och denim i sittande positioner.
Aktuell: Med en kickstarterkampanj tillsammans med Dr. Denim.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss:

instagram 1