in

Mineralen mica används för att ge glow – men barnarbete ligger bakom utvinningen

Flera sminkföretag använder sig av barnarbete
Källa: Unsplash

Vi bär med oss det i våra mobiltelefoner, det finns i våra bilar och vi lägger det på huden inför helgen. Mineralen mica finns i nästan allt vi använder – framförallt smink. Men vilka utvinner mineralen och skickas ner i de djupa gruvorna? Mer

Vad är mica och varför är det dåligt?

Mica, som också kallas glimmer på svenska, är en mineral som adderar glitter till produkter. Beroende på hur grov eller fin mineralen är, kommer den att ge olika effekter av skimmer och färg. Men låt dig inte luras av att mineralet enbart finns i skönhetsprodukter som skimrar. Mica finns även i matta produkter.

Användningen av mica har blivit väldigt populärt under de senaste åren, eftersom eftersom efterfrågan hos konsumenterna har ökat, då mica inte innehåller kemikalier – något allt fler vill undvika. Mica används främst inom kosmetikaindustrin, men förekommer även i  andra produkter; i våra mobiltelefoner eller i våra bilar. Det är även vanligt att mica finns i ugnar och kaminer eftersom mineralen tål höga temperaturer.

För konsumenten är mica många gånger en bra ingrediens, men hur går det till när mineralen tas fram? Mineralen handplockas och bryts ut i så kallade glimmergruvor, och arbetsförhållandena är inte alltid de bästa. Ibland är det till och med katastrofala. Fera internationella avslöjanden har fastställt att mica många gånger handplockas av barn under illegala omständigheter. SVT skriver att man i Indien (som står för 60 procent av världens micaproduktion) skickar ner barn så unga som fyra år i gruvorna. Dessa gruvor är ofta 15 meter djupa, enligt NBC News.

Flera sminkföretag använder sig av barnarbete
Källa: Unsplash/Martin Brechtl.

Regler gällande brytning av mica

Mica tillverkas också lagligt, det vill säga utan barnarbete. Alla företag som köper mica från Indien måste följa grundläggande krav på arbetarskydd och mänskliga rättigheter. Men enligt KoHf (kosmetik-och hygienföretagen) finns ett antal rapporter som visat att dessa avtal inte alltid följs, bland annat genom att arbete har utförts av minderåriga.

Sminkföretagens roll och ansvar

Historikern, Linda Segtnan, som driver podden Genushistoriepodden och instagramkontot Historisk Skönhet, har flera gånger uttryckt oro över skönhetsföretagens användning av mica.

Linda fick upp intresset för mineralen när hon skrev ett inlägg om ansiktmassagens historia. I samband med det började hon fundera på var massageverktygen i sten kom ifrån.

– När jag försökte ta reda på mer så slogs jag av hur mycket mineraler som används inom smink och skönhet överlag och jag fick en olustig känsla kring mica.

Mineraler till våra sminkprodukter produceras av barnarbetare
Linda Segtnan. Foto: Privat

Linda menar att de flesta företag förmodligen tror att deras
mica är laglig, då de förlitar sig mycket på certifieringar och garantier. För att få reda på hela sanningen anser Linda att det skulle krävas närmare sammarbeten med distributörer, många besök till gruvor och det kostar företaget för mycket pengar.

– Då är det lättare att lita på en stämpel och blunda. I vissa tillverkningsländer är det svårare att hålla koll än i andra, man talar om högriskländer. Anledningen till det stavas fattigdom. Som med många liknande problem sträcker sig problemen väldigt långt tillbaka, ofta till kolonialismens vagga. 

”Ställ krav på företagen – som man gjorde med djurförsök”

Lindas har på rutin att alltid maila och fråga de olika sminkmärken hur de ser på mica innan hon köper en produkt. Hon uppmuntrar flera konsumenter att göra det.

– På så vis kan man visa att det är något folk bryr sig om. Se till dem som tidigt ifrågasatte djurförsök för inspiration. 

Linda uppmanar även till att försöka strunta i att köpa billigt smink från märken som inte visar någon transparens kring sina produkter eller tillverkning.

– Lush använder enbart syntetisk mica. Det gör även Jane Iredale, även om de inte skyltar med det. Det funkar också utmärkt för den som har känslig hy och ögon. 

Källor: KoHf, SVT, NBC News och Minerals education coalition.