in

Maxstorlek 42 i H&M:s nya designsamarbete – nu svarar företaget på kritiken

hm
Bildkälla: H&M och Rotate

H&M:s nya designsamarbete med Rotate är här – men kollektionens storleksutbud möts av kritik. ”Jag skäms över att se hur ni fortsätter att exkludera och marginalisera kvinnor som inte passar inom den snäva normen för storlekar”, skriver en kund till företaget. Mer

När H&M:s första danska designsamarbete lanserades var vi säkert många som hade sett fram emot att klicka hem jul- och nyårshelgens alla festklänningar. Voluminösa ärmar, paljetter och skimriga detaljer är nämligen klädmärket Rotates signum – som klippt och skuret för firande och fest.

Samarbetet gick live den 28 november, och precis som förväntat består kollektionen av perfekta festplagg, allt från klänningar med stora ballongärmar till tajta klänningar med spetsdetaljer. Vad som däremot fattas är ett bra storleksutbud – största storleken som gäller för samtliga produkter är nämligen storlek 42.

rotate
Bildkälla: H&M:s hemsida

Detta har fått många kunder att höja på ögonbrynen, och i en stor Facebookgrupp för modeintresserade får kollektionen kritik. Flera användare menar att det här är tröttsamt, tycker att H&M misslyckas med inkludering och påpekar att 42 är en normal mediumstorlek nu för tiden. Ytterligare några menar att priset är för dyrt, särskilt med tanke på att så stor del av plaggen består av polyester.

rotate2
Bildkälla: H&M:s hemsida

En FB-användare har skickat ett mejl till H&M, som VeckoRevyn fått tillåtelse att publicera anonymt.

ny

H&M svarar på kritiken: ”Förstår att detta begränsade storleksutbud kan göra vissa kunder besvikna”

I ett mejl till VeckoRevyn bemöter H&M kritiken via presschef Louise Ödeen:

”För vissa specialkollektioner och externa varumärken kan de tillgängliga storlekarna variera jämfört med H&M:s ordinarie sortiment. För denna limiterade kollektion beslutades att storlekarna skulle vara 34-42. För framtida specialkollektioner har vi som mål att kontinuerligt se över vårt storlekserbjudande och som alltid ta hänsyn till kundernas feedback och efterfrågan.”

Hon tillägger sedan:

”Vi förstår att detta begränsade storleksutbud kan göra vissa kunder besvikna och vi kommer att se till att denna feedback tas i noggrant beaktande för våra framtida special kollektioner.”

Inte första gången H&M får kritik för små storlekar

H&M:s damkläder brukar finnas tillgängliga i 52-54, och ännu fler storlekar finns i plus-kollektionerna. Det här är dock inte första gången företaget får kritik för sina små storlekar. År 2020 gjordes de brittiska H&M-storlekarna om efter att flera kunder klagat på att exempelvis storlek 42 var mindre än i andra klädbutiker.

Men i Sverige gjordes inte samma ändring. I ett mejl till Nyheter24 skrev H&M:s presskontakt i Sverige att: ”På H&M jobbar vi med en globalmåttlista som ser lika ut för samtliga av våra marknader, sedan anpassas storleksmärkningen för att bäst passa respektive marknad. För England betyder detta att vi har gjort om storleksmärkningen för att bättre passa vår kund där, men inte gjort några förändringar i våra måttlistor. För den svenska marknaden ser vi inte att vi behöver förändra storleksmärkningen.”