in

Kvinnorna fotas nakna mitt i Stockholm – och vi känner oss så stärkta av dem

8 mars

De två kollegorna tröttnade på de ensidiga och stereotypiska normerna av hur en kvinnokropp ska se ut, och valde därför att hylla kvinnokroppen precis som den är – helt oretuscherad och helt fantastisk. Och resultatet blev magiskt! Mer

Först var jag osäker på om jag skulle ställa upp och modella för det här. Men eftersom jag är en av initiativtagarna till projektet så är det inte mer än rätt att jag skulle vara med. Hur ska jag kunna uppmuntra andra till att vara stolta över sina kroppar om jag själv inte själv visar stolthet över min kropp?

Så säger konstnären Pernilla Pramberg, 32, en av iniativtagarna till fotoprojektet ”Imperfectly Perfect”. Tillsammans med tio andra kvinnor valde Pernilla att klä av sig spritt språngande naken och visa upp sitt mest naturliga jag  – på Sergels torg i centrala Stockholm. Idén grundar sig i en reaktion från Pernilla och fotografen Felicia Margineanu, 24,  mot de orealistiska normer och förväntningar kvinnor får ta emot av media och samhället. Istället vill de visa upp kvinnokroppen precis som den är: Vacker, stark och aldrig densamma som en annan. Kvinnokroppen ger liv, den sliter, den används och den njuter. Och den är värd all kärlek den kan få.

…Och resultatet? Det blev fantastiskt!

Klicka på plusset i bild för att handla ditt fotografi

8 mars

Nu kan du få tag i ett exemplar av en poster med fotografiet här på veckorevyn.com. Genom att klicka på plusset i bilden får du information om pris och kan handla direkt här i artikeln, med utcheckning genom Klarna.

”Det var ett riktigt girlpower-moment”

Hej Felicia, fotograf bakom bilderna! Varför är det viktigt att lyfta kvinnokroppen? 

8 mars
Fotograf Felicia Margineanu. Foto: Lisa Höök, OhSnap! Sweden.

– Eftersom vi lever i ett digitalt samhälle där bilden är så kraftfull och mäktig, påverkar det också våra liv omedvetet. Många av dagens unga kvinnor lider av psykisk ohälsa och flera av dem menar att det är just på grund av skönhetsidealen och hetsen av att alltid vara så perfekt. Jag som själv är fotograf och definierar mig som kvinna vill också ta ansvaret i min yrkesroll och visa hur man med bild kan uppmuntra sig själv och andra, att älska sig själv och ta tillbaka makten över sin egna kropp.

Vad var reaktionerna från modellerna som ställde upp på bild?

– I början var alla lite nervösa och många var främlingar för varandra. Men när jag sedan räknade ner från tre och frågade om alla var redo, så slängde alla av sig morgonrockarna utan hämningar. Så stod de där, helt nakna, i Stockholm klockan halv fyra på morgonen. Efteråt var det några som grät, skrattade och kramades. Det var verkligen ett riktigt girlpower-moment, något väldigt mäktigt.

Vad är mod för dig? 

– Mod för mig är att våga lyssna till sitt hjärta och intuition. Att oavsett vad någon annan har sagt, säger eller vilka förutsättningar eller hinder man anser sig själv ha, våga tro på att man visst är värdefull och betydelsefull. Att det man gör är viktigt. Jag är viktig och spelar roll – för om inte jag gör något, vem ska annars göra det?