in

Hållbart mode – 9 sätt att bli både moderiktig och miljömedveten

miljo mode hallbart trender
Isabela Kronemberger / Unsplash

Hållbart mode är mer aktuellt än någonsin – och det är dags att ta sitt ansvar! Veckorevyn listar 9 smarta knep för hur du konsumerar mode på ett hållbart sätt (utan att dra ner på trendfaktorn!) Mer

koplankar 1024x37 1

Köp second hand 

I Stockholm kryllar det av bra Second Hand-affärer och man kan enkelt fynda alltifrån jeans till väskor, smycken och skor. Inte bara snällt mot plånboken utan också mot miljön då man uppmuntrar återanvändning istället för slit- och släng. = Hållbart mode! Två populära second hand-butiker i Stockholm är Judits Second Hand och HUMANA.

Sälj kläder du inte längre använder 

Har du kläder i garderoben som du inte längre använder? Låt dem komma till användning för någon annan! Försök att sälja dem vidare på Tradera eller lämna in dem för försäljning hos exempelvis Arkivet och låt plaggen få en ny ägare. 

Välj rätt material när du köper nytt 

Ett bra tips är att köpa plagg tillverkade av ekologisk bomull istället för vanlig bomull eftersom ekologiska material inte behandlas med samma giftiga kemikalier som de icke-ekologiska. Materialförteckning hittar man oftast på den lilla tvättrådslappen i plagget, men vissa märken har även valt att marknadsföra lite tydligare när plaggen är extra hållbara. House of Dagmar har till exempel under hösten lanserat en egen hållbarhetsmärkning (“Good Choice”) vilken syftar till att underlätta för kunden att göra hållbara val. 

4QWj07oQUbFz8S6RwYEeqPHNrLGhxCrqWe1amH P7hdFk1Mj2FDkdxsrPtT6KJ91GyFgZsIDrPvUb1X55qudjoxtSlo JXHNRBX k 0LOEeKMRvNQ9ERk8Y1APyXpVQ89Hg9eo0Y
Bild: Dagmar

Satsa på tidlös design 

Har du länge kikat på ett par välsittande jeans, en baströja eller en snygg kappa vars snitt är klassiska och som inte bara följer de senaste trenderna kan det vara värt att lägga lite extra pengar på just en sådan. Att tänka på att investera i klassiska plagg när du shoppar bidrar till att motverka konsumtionssamhället vi lever i idag och uppmuntrar istället till återanvändning. 

Lägg en extra slant på bra kvalitet 

Kvalitet före kvantitet. När du bygger upp en basgarderob är det också bra att försöka se till att investera i bra plagg som håller. Det finns ju inget värre än när plaggen spricker eller krymper i tvätten. Köper du istället plagg som håller i flera säsonger är det lättare att återanvända dem! 

Undvik impulsköp 

Ställ dig själv alltid frågan: behöver jag verkligen det här? Det är lätt att köpa kläder på impuls som sedan inte kommer till användning. Ett bra tips är därför att fundera igenom alla köp du gör, köp aldrig något endast för att det är rea.

Köp medvetet

Om du är sugen på investera i några plagg kan du, förutom att satsa på tidlös design och bra material, se till att plaggen är ekologiska eller i återvunnet material eller är från varumärken som tar ansvar för miljön.

bTWtTla9JGcxnfjmDQqSBIfKoMKd Oy APUcdn5egIJiDPxlaz6Ta5XiqdrU4zCCxGalHuW4IfuMeM6Nmi9btYcQSbm3mJ0 Nghk 1l1AkuZme wySeEYWIWcH4z0zy555FLcvA4
  1. Beige kavaj, House of DagmarLäs mer och köp här. 
  2. Mössa i ull, Filippa K. Läs mer och köp här.
  3. Tröja i ull, Filippa K Soft Sport. Läs mer och köp här.  
  4. Stickad tröja med halvpolo, H&M ConsciousLäs mer och köp här.
  5. Grå kappa, H&M Conscious. Läs mer och köp här.
  6. Jeans i ekologisk bomull, ArketLäs mer och köp här.
  7. Klänning i ekologisk bomull, Gina Tricot. Läs mer och köp här. (
  8. Kappa i återvunnet material, ArketLäs mer och köp här.
  9. Skjorta i ekologisk bomull, ArketLäs mer och köp här.
  10. Väska tillverkad och färgad utan giftiga kemikalier, Arket. Läs mer och köp här.  

Tvätta smart 

Behöver plagget verkligen tvättas eller är det bara använt? Testa istället att vädra plagg som inte uppenbart behöver tvättas. Enligt miljömärkningen Svanen kan detta minska klimatpåverkan med hela 68 %! När plaggen väl behöver tvättas kan man göra det på lägre temperatur utan sköljmedel. 

AvCa9AzLCB6jiU OIKVyWzK9PLOYQBSCkm2beo tS7aZvh5gAn0 EVxzzdSjUOsLhHs3VnkzThJj5V67kiz2h3 j r0sxrn3whps9JQt U2jLVGjr4LX7WsMHxq pM9JjEiKJ0

Leasing 

Har du hört talas om leasing? Det är, precis som namnet skvallrar om, när man hyr klädesplagg och accessoarer! Svenska tjänster som Something borrowed och It’s released hyr ut mängder med fina plagg. Så om du lätt tröttnar på klädesplagg kan detta vara lösningen för dig. 

TEXT: Alva Sperle