in

Guccis nya kampanj har bara svarta modeller – och det är på tiden

gucci svarta modeller

Guccis nya pre-fall 2017-kampanj är en explosion av glitter och fest, och modellerna som bär upp kläderna är alla svarta. Mer

Modevärlden har länge varit en av de branscher där vithetsnormen reproduceras allra tydligast. Det är vita modeller vi ser i affärer, tidningar och på reklamboards världen över. Det är inte det att det inte finns svarta modeller, de har bara inte fått synas i samma utsträckning som vita. Så sent som i mars gick det rykten om att det stora modehuset Lanvin har instruerat sina agenter till att inte rekrytera svarta modeller till visningar.

double take ? thank you @marcjacobs ?

Ett inlägg delat av Karlie Kloss (@karliekloss)

Ett annat problem i modebranschen är att svarta attribut, så som dreadlocks eller corn rows, ofta används i kampanjer och på catwalken – men då sitter på vita modeller. I höstas lät modedesignern Marc Jacobs flera vita modeller strosa nedför catwalken i stora och färgglada dreads. När detta mötte kritik svarade designern att han ”inte ser färg” och att det var löjlig kritik, något han senare bad om ursäkt för.

Med tanke på exemplen ovan är det extra fett att Gucci nu väljer att låta sin pre-fall 17-kampanj bestå av enbart svarta modeller. Kampanjen är en flashback till Englands soul-scen på 60-talet och bland kläderna i kollektionen trängs paljetter, stora glasögon, färger och tracksuits.

Att pre-fall 17-kollektionen skulle bestå av en svart cast hintades det om redan i januari då Gucci på sin Instagram la upp en rad audition-videos på sina modeller. Vi är så glada att det blev verklighet och att vi nu kan njuta av bilderna! Vi hoppas bara att det inte blir en engångsgrej för PR, utan att modehuset (och andra modehus) fortsätter utmana vithetsnormen.

gallery-1492086679-gu521-pf17-campaign-sp-crops-horizontal-15Bild: Gucci
gallery-1492086710-gucci-pre-fall-02Bild: Gucci
gallery-1492086804-gucci-pre-fall-06Bild: Gucci