in

Steg för steg: Så gör du 6 olika flätor

flätor steg för steg
Bildkälla: Christine Keller / Unsplash

Att lära sig fläta kan vara lite krångligt om man inte vet hur man ska börja. Vad är egentligen en utbakad fläta, och hur gör man en inbakad? Vi reder ut tovorna och lär dig allt vi kan! Mer

Många vet säkert hur man flätar en klassisk fläta, men flätor går faktiskt att variera i all oändlighet. Man kan fläta håret i flera olika former och varianter, och anpassa flätorna till olika typer av hår. Vi har pratat med frisören Anna-Lotta Karlsson för att lära oss mer om håruppsättningar med flätor.

– Det finns flera olika typer av flätor att arbeta med, utöver de vanliga in- eller utbakade. Flätor användes en hel del förr, på 1800-talet, främst för att dekorera de stora, pampiga frisyrerna, säger hon.

AnnaLottaKarlsson
Foto: Privat

Innan coronapandemin var Anna-Lotta med och gjorde visningar tillsammans med Fondation Guillaume Sweden, en institution som formar unga frisörer. Hon berättar att flätor är ett bra sätt att skapa volym och få struktur på olika frisyrer.

– Det är supersnyggt men också väldigt skonsamt för håret! Speciellt om man har långt hår så är det superbra att sova med håret flätat. Det sliter inte lika mycket, säger hon.

Så gör du 6 olika flätor

Det finns ett helt hav med olika typer av flätor. Utöver de populära in- och utbakade flätorna finns det exempelvis fiskbensflätor, små flätor och vattenfallsflätor. Här visar vi hur du gör!

1. Fiskbensfläta

Utbakade flätor steg för steg
Foto: Anna-Lotta Karlsson

Den här populära flätan ser mer komplicerad ut än vad den är! Ett tips är att använda lite torrschampo i hårbotten (eller hela håret om det är väldigt blankt) först för att få lite mer textur på håret. Det kan även bli lättare att sätta upp håret i en tofs först, om du ska göra den på dig själv.

  1. Börja med att dela upp håret i två lika stora delar.
  2. Ta en hårslinga från ytterdelen av den ena sidan och för in i den andra delen.
  3. Upprepa med den andra sidan och fortsätt sedan med varannan sida. Tätheten på flätan beror på hur mycket av håret som du för mellan de olika delarna.
  4. Fäst flätan med en snodd och dra isär lite lätt för att få en rufsig känsla.

2. Snygga små flätor i olika storlekar

Dessa små flätor fina men tidskrävande att göra. Dela upp håret i så många sektioner som du vill ha flätor. Fläta sedan från hårbotten och ner till topparna. Avsluta med en liten gummisnodd. Tänk på att inte ha för mycket hår i varje sektion, och fläta hårt och litet för att få kompakta, små flätor. Här kan du kolla en video på hur man gör, och hur man flätar in löshår för att få flätorna längre!

3. Vattenfallsflätor

En vattenfallsfläta är perfekt för dig som vill ha fläta – men samtidigt utsläppt hår. Den är dessutom enkel att göra, nedan får du tips på hur man gör.

4. Klassiska inbakade flätor

Inbakade flätor är en variant på en vanlig hårfläta, men med lite mer finess. Man ”bakar” nämligen in hårslingor längs vägen till hårtopparna, vilket gör så att flätan ligger längs hela skallen. Därför börjar denna typ av fläta högre upp på huvudet än den vanliga.

6. Utbakade flätor

Utbakade flätor är supersnyggt och blir lite mer fylliga än en inbakad fläta. Så här gör du:

  1. Dela håret i tre lika stora delar.
  2. Varje slinga träs ett varv så att en låsning sker.
  3. Plocka upp en ny slinga med den låsta slingan.
  4. Fortsätt att göra samma sak på den andra sidan.
  5. Fläta på!

7. Variant på utbakad fläta

Man behöver inte alltid använda allt hår för att få till en fläta. Här är en variant på två utbakade flätor som går ihop till en, och som passar väldigt bra till både middagen med kompisarna och till bröllopet.

Olika flätor namn
Foto: Anna-Lotta Karlsson