in

Hårexperten Kevin Murphy: ”Så får du håret att växa snabbare”

murphy dragare

Namnet Kevin Murphy är vida känt inom hårvärlden, vi tog ett snack med mannen himself! Mer

Hur många är vi som drömmer om att vakna upp en med en redan perfekt frisyr? En som fixat till otaliga fantastiska frisyrer i sitt liv är hårstylisten Kevin Murphy, som också ligger bakom hårvårdsmärket med samma namn. Men för att få en snygg frisyr man trivs med krävs det mer än styling.

– Att ta hand om sitt hår är jätteviktigt, det kan jag inte trycka nog på. För sitt schampo och balsam ska man leta i ingredienslistan så det inte innehåller mineraloljor, parabener eller sulfater. Mineralolja tynger ner håret och då många svenskar har ett fint hår skapas ingen volym, säger Murphy.

Han berättar att det är bra att leta efter ingredienser som har latinska namn efter sig, då de betyder att de är organiska eller naturliga. Ärtprotein, som ofta används som kosttillskott, är också bra för håret.

– Om du vill att ditt hår ska få bättre kvalité är oljor också bra att använda.

Få håret att växa snabbare

Vad kan man göra om man vill att håret ska växa snabbare?

­– Du kan använda produkter som är anpassade för tunt hår. De produkterna är gjorda för att stimulera hårväxten.

Vad ska man göra om ens hår går av?

– Ge håret proteiner! Håret består ungefär av 92 procent protein, så om man har svagt hår som inte växer så bra ska man ge det proteiner så det blir starkare. Ärtprotein till exempel, det består av små molekyler som stärker håret, säger Murphy.

Något som verkligen kan skada håret är att bleka det. Att gå till frisören för att få till ett blont svall tar ofta tid och kostar mycket pengar, men Murphy säger bestämt att det är värt det i längden.

– Det är en risk att bleka håret, och ibland kan inte ens frisörer få till det rätt. Tänk då vad fel det kan bli om man försöker bleka det själv hemma. De produkter som finns för hemmabruk sliter också ofta mer på håret.

Han säger att den enda gången det är okej att bleka eller färga håret hemma är när man är utbildad frisör.

– Och kanske inte ens då, haha!

Nya hårtrenden

De senaste åren har blow outs på salonger blivit hypeade, men Kevin Murphy berättar att det är på väg bort.

­– Det nya är att man ska ha en fräsch och nytvättad look, en ”wash and go”, som det kallas. Det funkar inte för alla att lämna håret som det är naturligt, eller så vill man inte det, men man ska i alla fall investera i leave in- produkter.

Murphy berättar att man ska tvätta håret två-tre gånger i veckan, och ha en leave-in produkt i håret efter var fjärde tvätt.

– Som alltid ska man också undvika värmetänger och hårfönar. Om man måste platta håret ska man bara platta ändarna. Om man plattar rötterna kommer de stråna redan vara skadade och torra när de växer ut. I Sverige är det många som har ett platt och fint hår, typiskt skandinaviskt, och för de som använder volymprodukter är det viktigt att tänka på att bara ha i det i rötterna, annars kommer de tynga ner hela håret och inte göra någon nytta.

Bästa stylingtipset

Kevin Murphys bästa stylingtips är att inte gå för långt ifrån sitt naturliga hår. Om man har lockigt ska man jobba med det, och om man har rakt hår ska man låta det vara rakt.

– Och om du får till en look du trivs med ska du stanna där och köra på den.

Om man ändå vill förändra sitt hår snabbt och enkelt så har Murphy några förslag.

– Du kan använda fejklugg eller använda temporära hårfärger. Nu finns det flera som håller i allt från en dag till två veckor, så då kan man experimentera runt med olika pastellfärger till exempel. Om man är lika rik som Kylie Jenner kan man investera i några peruker, haha.

Hårtrender sommaren 2017

Vilka är hårtrenderna i sommar?

– Man ser att håret blir kortare och kortare. Mycket av de trender som finns baseras ju på kändisar, nu kan vi ju till exempel se att Cara Delevingne har rakat sitt hår. Kortare hår känns fräscht, det har vi inte sett på länge. För de som vill ha kvar ett långt svall är det inne med uppklippt hår i steg. Alltså att man ser tydligare lager, gärna där det börjar med en gardinlugg.

Vilken frisyr är du sugen på i sommar?