in

5 hårmyter som vi slår hål på – en gång för alla

myter om har
Ivana Cajina / Unsplash

Det finns ungefär tusen myter om hår, och det är omöjligt att hålla koll på vilka som stämmer och vilka som är just myter. Refinery21 kollade med experter och vad de har att säga om fem av de vanligaste hårmyterna. Mer

 1. Myt: Du behöver föna ditt hår för att göra det lent

  Blowouts har blivit poppis de senaste åren av en anledning, de gör att ditt hår ser fantastiskt ut. Plus att man slipper göra det själv. Många tror att man inte kan få samma, lena resultat utan en varm hårfön, men det är fel.

  Stylisten Rebeckah Forecast rekommenderar att man ska preppa håret med en mjuk mousse eller ett leave in-balsam efter duschen och sedan låta håret självtorka innan man borstar ur det.

  – Detta kommer göra att håret behåller sin naturliga volym, medan hårstråt blir mjukt och lent. Jag älskar looken och känslan av självtorkat hår.

 2. Myt: Det är farligt att färga håret när du är gravid

  ”Den mesta forskningen indikerar att kemikalier som finns i både semipermanent och permanent hårfärg inte är giftiga och alltså är säkra att använda under graviditeten”, skriver American Pregnancy Association. De skriver också att det bara är lite färg som möjligtvis kan absorberas in i huden, vilket gör att det nästan är omöjligt för den att nå fostret. Om du fortfarande är orolig kan du prata med din barnmorska eller frisör. Eller välja att färga en ombre eller balayage, då det innebär ingen eller liten kontakt mellan färg och hud.

 3. Myt: Att klippa håret ofta får det att växa snabbare

  Enligt hårstylisten Clariss Rubenstein finns det inget med den här myten som är rimligt.

  – Vad du klipper från ändarna i ditt hår har ingen effekt på takten som ditt hår växer ut ur ditt huvud. När ditt hår är torrt, skadat och klyver sig i ändarna går det sönder. Så ditt växer fortfarande, men när det går av på samma gång ser du ingen längdändring.

  Om du däremot klipper dig regelbundet, bara toppar de skadade och trasiga ändarna, kommer håret inte gå av mer än nödvändigt och därmed inte bli ”kort” igen, och du slipper klippa av lika mycket hår som du skulle behöva om du går till frisören sällan.

 4. Myt: Smutsigt hår är lättare att styla

  Oavsett vilken textur du har på ditt hår så kan det kännas lättare att styla håret ett par dagar efter tvätt, men det kan vara lika lätt att styla ett nytvättat hår – speciellt om du har i produkter som hjälper med stadgan och hållbarheten. Enligt stylisten Michael Sparks kan dock produkterna antingen hjälpa eller stjälpa en frisyr, så rådfråga din frisör vad som passar just dig.

 5. Myt: Hår med mycket textur behöver hög värme för att frisyrer ska hålla

  Tjock eller lockigt hår kan vara svårt att få rakt med ett drag med plattången, ja – men det är ingen anledning till att dra upp dina värmetänger på högsta temperatur.

  – Det här är ett no no. Om du har fint hår kan du ha det inställt på en lägre temperatur. Om du har vågigt hår kan du testa att ha på medium. Och om du har lockigt, tjockt hår kan du dra upp temperaturen bara lite grann. Detta förebygger att ditt hår bränns och blir mer frissigt och skadat, berättar stylisten Randi Petersen.