in

Frankrikes nya lag som förbjuder för smala modeller har trätt i kraft

modell dragare

Med Frankrikes nya lag kan modebranschen ta ett ytterligare ett steg till att bli mer hälsosam. Mer

Lagen som kräver att modeller i Frankrike ska ha ett medicinskt utlåtande om att de är hälsosamma har trätt i kraft. Lagen föreslogs våren 2015, för att bekämpa främjandet av orimliga krav för skönhet. I slutet av 2015 godkändes den av Frankrikes nationalförsamling, och nu har den alltså trätt i kraft.

Modeller i Frankrike måste nu alltså få ett hälsoutlåtande från en doktor som säger att de är hälsosamma och inte underviktiga eller kämpar med ätstörningar.

”Att exponera unga människor för normativa och orealistiska bilder av kroppar som leder till att de börjar ogilla sig själv eller får dålig självkänsla kan påverka hälso-realterat beteende, sa Marisol Touraine, Frankrikes minister av sociala frågor och hälsa i ett statement.

Tidigare versioner av lagen föreslog för att man skulle använda ett minimun-BMI för att avgöra hälsan av modeller. Efter häftiga protester från modellagenturer och modechefer ändrades det alltså till att en doktor ska ha sista ordet om en modell är hälsosam nog att få jobba som modell. BMI är inte en avgörande faktor, men doktorer ska ändå ha noggrann koll på det i samband med modellens ålder.

Frankrike är inte det första landet att införa en sådan här lag. Liknande lagar finns i Italien, Spanien och Israel, där alla kräver ett minimum på modellernas BMI.

Enligt World Health Organisations riktlinjer betraktas en vuxen med ett BMI på lägre än 18,5 för underviktig. Ett BMI på 18 betraktas som undernärd och 17 för allvarligt undernärd. Den genomsnittliga modellen idag har ett BMI på 16, skriver Refinery29.

Flera studier de senaste åren har kommit fram till att BMI inte är ett bra sätt att avgöra en persons hälsa på, BMI baseras ju inte på individer. Så att Frankrikes lag istället innebär att en doktor måste undersöka varje modell är riktigt bra.

Arbetsgivare som bryter mot lagen och anställer modeller utan ett doktors utlåtande kan få böter på upp till drygt 656 000 kronor* eller upp till sex månader i fängelse.

Den första oktober i år kommer det också en lag i Frankrike som rör photoshoppade kommersiella bilder. Alla foton som används i kommersiellt bruk där modellerna har blivit digitalt förändrade måste inkludera en text där det står ”retuscherat fotografi”. Detta inkluderar förändringar som innebär att göra kroppsdelar både större och mindre. Böterna för att inte märka bilderna startar på drygt 300 000 kronor* eller till så mycket som 30 procent av produktionens budget.

Nu hoppas vi att fler länder tar efter Frankrikes lag!

*Valutakursen för euro 10/5-17

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

pren

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss