in

Enkla tips för snyggare höstskor!

bild 5
Håll skorna snygga i höst

VeckoRevyn ger dig snabba tips på hur du får dina favoritskor att överleva regn, slask och kyla.

Mer

skovard

SÅ VÅRDAR DU SKORNA I HÖST!

VR-skola:

1. Impregnera och/eller putsa nya skor med skokräm innan du börjar använda dem. Impregnera även klack och sula.

2. Ofta är materialet i klackar och sulor inte det bästa. Att låta en skomakare klacka och eventuellt sula om nya skor är en smart investering. Hör med din skomakare hur många gånger du bör klacka om efter det.
 
3. Håll dina skor rena och putsade. Smuts sliter!

4. Använd skohorn. Detta sliter mindre på bakkappan.

5. Låt skorna vila varannan dag. Vi svettas mycket och skorna hinner inte återhämta sig om de används varje dag.

6. Knyt upp skosnören och lossa spännen innan du tar av dig. Trampa aldrig av dig skorna, använd händerna.

7. Låt aldrig våta skinn- eller läderskor torka i närheten av ett element, då spricker de!

RÄTT RENGÖRING FÖR DIN SKO

Börja med att borsta bort smutsen. Tvätta skorna med lädertvål om det behövs. Blöt inte skon för mycket, ofta räcker en blöt urkramad trasa. För att komma åt vid sulkanten och vid sömmarna kan du använda en gammal tandborste.

När skorna är rengjorda ska du impregnera och putsa dem. Här skiljer det sig för olika material.

skinn

Acne, 2995 kr.

SKINNSKOR
För skinnskor och stövlar bör du använda skokräm. Se till att du har rätt nyans på krämen innan du börjar. Stryk på ett jämt och tunt lager, låt torka ett par minuter och putsa därefter skon med en borste eller trasa. För att få upp extra glans kan du efterputsa med gamla nylonstrumpbyxor.

mocka

Asos, 714 kr.

MOCKA
Mocka är ett känsligt material så var försiktig. För att rengöra mockaskor använder du en mockaborste eller fuktig trasa och rengöringsmedel. Fläckar kan suddas bort med ett ”mockagum”. Efter rengöringen kan du använda en mockaspray för att fräscha upp mockan. Glöm inte att impregnera.

Vagabond, 599 kr.

SYNTET/TEXTIL/GUMMI
Använd tvättmedelslösning och en mjuk trasa. Intorkad smuts kan borstas bort. Var försiktig med att impregnera syntetskor, det är inte säkert att materialet tål de kemiska preparaten.

Hur får man bort de typiska saltfläckarna?

Om du fått saltfläckar på skorna arbetar du in vanligt vatten med ett par droppar citron i fläcken, använd en trasa eller en svamp. Massera skinnet försiktigt för att avlägsna saltfläcken uppifrån ovanlädret och ned mot sulan. När fläcken är borta torkas skorna i rumstemperatur. Efterbehandla med skokräm och impregnering. Om du inte tar bort saltfläckarna torkar de ut skinnet och skorna spricker.