in

Coola modebloggaren Amanda Malms bästa DIY-tips

amandaport

För bloggaren Amanda Malm är ingenting klart att använda när hon köper det eftersom allt kan sys om, tas isär, dekoreras. Helt enkelt förbättras! Vi bad Amanda dela med sig av sina bästa DIY-tips.

Mer

 

amanda

För modebloggaren Amanda Malm är mode, vintage och DIY en livsstil. Hon inte bara skriver om det i sin blogg, hon driver också web-shopen The Vintage A där hon säljer grejerna hon gör.

Amanda, hur det kom sig att du började med DIY?

 – Jag har nog alltid hållit på och aldrig varit nöjd med det jag hittat i butiker. När jag var liten sydde jag till exempel fast band, fjädrar och stenar på 70-talsjeans, ett enkelt och bra sätt att få en mer personlig touch. Idag syr jag om mycket av det jag köper och när det gäller trimmings så använder jag ofta band eller fjädrar och syr fast på till exempel väskor. Det är ett enkelt sätt att göra om grejer till något helt annat.

amanda

amanda

nit

 Vad har du för tips till den som vill börja med DIY?

–  I allmänhet: sök inspiration först, se vad som finns i butiker och vad andra har gjort men tänk ett varv till så det blir ditt eget. Eller använd andras idéer på nya sätt efter vad du tycker är snyggt: om du till exempel ser fina fjädrar på en väska, gör samma grej fast på en hatt. Välj vad du själv tycker är snyggt och kombinera annorlunda så blir det bra.

amanda

amanda

Ett annat  av Amandas tips är att utgå från second handplagg men tänka flera användningsområden. Av en fin klänning kanske du kan använda både tyget till ett nytt plagg och applikationerna som dekoration på något annat. Gamla smycken kan man ta isär och använda på nya sätt, på en hatt till exempel.

halsband

halsband

halsband

halsband

halsband

halsband

Om du inte är så bra på att sy är ett bra tips att sy om lite grann istället för att sy från början. Amanda syr nästan alltid om sina plagg och varnar för att byxor kan vara svårt att ändra passformen på men det är lätt att lägga till kilar nertill. Klänningar, tröjor och överdelar i allmänhet är ganska lätta att göra om, enligt Amanda.

– Jag köper ofta stora t-shirts och gör om dem till klänningar och linnen bara genom att klippa i dem, utan att sy alls. Man kan också klippa fransar och ha som de är eller fläta dem. Detta fungerar på mer än bara t-shirt, testa på en kjol eller vad du vill! Ibland blir det bra ibland dåligt, men man måste testa sig fram!

amanda

 – Och ett praktiskt tips: om du ska laga byxor som är trasiga i grenen – sy inte utan använd bara textillim. Ofta är tyget så tunnslitet och ömtåligt att det bara går sönder mer om du syr, så limma är bättre.

Bilder: Amanda Malm

VeckoRevyn i samarbete med LilyJoe