in

9 toppmodeller som har omvärderat modebranschens syn på skönhet

unika modeller

Modebranschen är tyvärr inte känd för att vara särskilt inkluderande – vita, smala modeller har dominerat modescenerna since…forever. But things are changing! Idag ser vi att modeller av olika storlekar, utseenden och härkomster tar mer och mer plats. Här är 9 modeller som bryter normerna inom modevärlden! Mer

Shaun Ross

Afroamerikanske Shaun Ross blev den första albino–toppmodellen efter att blivit upptäckt på YouTube 2008. Efter pretentiösa visningar för bland andra Alexander McQueen och plåtningar för Brittiska GQ och Italienska Vogue arbetar Shaun idag som modell, skådespelare och dansare. Han har även synts i flertal musikvideos, som Katy Perrys E.T, Beyoncés Pretty Hurts och Lana Del Rey’s Tropico. Med sitt unika utseende har Shaun tagit mode–och kändisvärlden med storm: alla vill ha en del av Shaun. Men tillvaron har inte alltid varit enkel för Shaun som blev mobbad för sitt utseende genom hela uppväxten. Idag omfamnar modellen sitt unika utseende med stolthet och inspirerar människor världen runt.

Thank You so much @iamwill

Ett foto publicerat av Shaun Ross (@shaundross)

Take time and find your peace @oneseq

Ett foto publicerat av Shaun Ross (@shaundross)

Casey Legler

Casey Legler är den forna olympiska simmerskan som var den första kvinnan att exklusivt bli signad som manlig modell. Caiseys agentur är Ford Models Agency och hon har gjort kampanjer för bland annat Diesel och All Saints. Den nu 39–åriga modellen bevisar att skönhet inte har några fasta gränser och att en kvinna mycket väl kan rocka den manliga looken!

Andreja Pejic

Till synes verkar Andreja Pejics utseende kanske inte är speciellt på något vis (förutom att det är väldigt vackert) – men faktum är att Andreja vid födseln blev tilldelad könet ”man”. Efter att ha blivit upptäckt vid 17 års ålder gjorde Andreja sig känd för att göra visningar både för män och kvinnor. 2014 gjorde hon en könskorrigering, bytte namn från Andrej till Andreja och började enbart göra modelljobb för kvinnor. Andreja har synts i kampanjer för exempelvis Kenneth Cole och Jean Paul Gaultier samt på catwalken för H&M och DKNY och är idag en inspiration för transpersoner jorden runt.

Hello @tomford…it’s me (#nyfw2016 #bazaaricons @albrightfashionlibrary #MakeupForever)

Ett foto publicerat av Andreja Pejic (@andrejapejic)

Check yourself before you wreck yourself

Ett foto publicerat av Andreja Pejic (@andrejapejic)

[adSpace placement=”auto”]

Jillian Mercado

Jillian Mercado är modejournalisten, numera även modellen, som på skoj ansökte till en av Diesels kampanjer. Hon fick jobbet och efter det tog Jillians karriär som modell fart; hon har exempelvis gjort arbeten för Nordstrom och modellat för Beyonces Formation Tour. Jillian har en muskelsjukdom som gör att hon är rullstolsburen och är idag en av få fysiskt funktionsnedsatta modellerna i branschen.

Tess Holliday

Tess Holliday vägrade lyssna till modevärldens storlekskrav – och blev toppmodell! Tess har fått ta emot mycket hat för sitt utseende, något hon besvarat genom en raketkarriär. 2013 blev hon uppmärksammad för hashtagen #effyourbeautystandards som hon startade på Instagram 2013. Hashtagen uppmanar kvinnor som anses vara ”plus size” att visa upp sig och vara stolta över sina kroppar. 2015 signades hon till Milk Model Management och blev med sin storlek 56 den största modellen att ha blivit signad till en etablerad modellagentur.

It’s #nationalunderwearday so here is one of my favorite photos shot by @themanuc ? #unretouched #effyourbeautystandards #cake

Ett foto publicerat av Plus Model✖️ Mom ✖️ Feminist? (@tessholliday)

Winnie Harlow

Winnie Harlow blev upptäckt i Tyra BankTop Model där hon var med i den 21a säsongen. Winnie är känd för sitt unika utseende med skiftningar av ljus och mörk hy (på grund av hudsjukdomen vitiligo). Som ung fick hon ta emot mycket hat och mobbing och ett vanligt ökenamn var ”kossa” – men idag har Winnie tagit revansch. 22-åringen har bland annat gjort kampanjer och gått visningar för Desigual och Diesel och är en av de snabbast växande stjärnorna i modevärlden just nu.

[adSpace placement=”auto”]

 

Sitting pretty with @Swarovski Jewels @Swarovski #BeBrilliant Stylist and Photographer @margaret__zhang

Ett foto publicerat av ♔Winnie♔ (@winnieharlow)

@BritishGQ Hair @hairbyhimuk Dress @dsquared2 Diamonds @dauphinofficial Shoes @giuseppezanottidesign

Ett foto publicerat av ♔Winnie♔ (@winnieharlow)

Alice Dellal

Vem har sagt att man måste vara långt för att vara modell? Med sina 1,65 meter är hon åtminstone 1,5 decimeter kortare än de flesta toppmodeller, men det har inte stoppat henne! Idag arbetar Alice, 29, fortfarande som modell men även som fotograf. Under sin modellkarriär har hon både varit ansiktet utåt för Chanel och Mango.

Closing @charlotte_olympia ’s first fashion show at London fashion week was amazing !! #charlotteOlympia #thighhighboots #lfw16

Ett foto publicerat av Alice Dellal (@aliceoliviadellalxiii)

Daphne Selfe

Skönhet har inga åldersgränser! Det kan modellen Daphne Selfe intyga. 88–åringen har modellat ända sedan 1949 och några av hennes mest kända arbeten på senare år är för Dolce & Gabbana och & other Stories x Vans. Daphne har uttalat sig om att livet blir bättre med åldern och förutom modellandet så reser hon, skriver böcker och njuter av livet idag.

Ready for Summer A photo from a session with Rankin a while ago!

Ett foto publicerat av Daphne Selfe (@daphneselfe)

Lindsey Wixson

Lindsey Wixon, 22, har en skönhet som tidigare sällan synts i modevärlden. De stora ögonen, den putiga munnen och gluggen mellan tänderna har blivit hennes signalement som gett henne otaliga kampanj–och catwalkjobb. Lindsey blev mobbad för sitt utseende som liten och idag tar hon revansch som toppmodell. 2014 rankade Lindsey exempelvis in som den yngsta på Forbes lista över de mest välbetalda modellerna i världen med sina 3 miljoner dollar. Ett urval av de designers Lindsey sammarbetat med är Chanel, Versace och Miu Miu.

Fun with @yutsai88

Ett foto publicerat av Lindsey Wixson (@lindseywixson)

A look at the #jeanpaulgaultiercouture beauty this season

Ett foto publicerat av Lindsey Wixson (@lindseywixson)