in

Så funkar tarotkort – experten förklarar

så funkar tarotkort - så spår du i tarot

Hur funkar egentligen tarotkort, hur allvarligt ska man ta det och kan alla lära sig att spå tarot? Vi har frågat astrologen Margareta Hedin! Mer

När Margareta Hedin var tonåring började hon intressera sig för astrologi. I slutet av 1980-talet kom tarotkorten in i hennes liv och i början av 90-talet startade hon Isis kammare i Stockholm, en butik som beskrivs som en örtbod med magiska tjänster.

Vad är grejen med tarot? 


– Ja, dessa fantastiska, fantasieggande kort! Människor älskar känslan av att stå inför ett orakel, det mystiska. Det är något utanför oss själva som förmedlas. Du vet: ”korten säger, korten ljuger inte”. Det är vad folk i allmänhet tänker. Själv använder jag mest korten för att förmedla svar på känslomässiga frågor som astrologin omöjligen kan besvara. Men man kan använda korten för att söka svar på allt. Jag rekommenderar dock inte människor att verkligen göra det.

Varför inte? 
– Jag anser att tarot är ett orakel man kan ta fram, med största allvar, när man behöver en ”second opinion”. Många människor börjar snabbt missbruka tarot. De låter korten ta för stor del av sina liv och låter korten styra beslut i livet. Av den anledningen låter jag inte samma person komma till mig för ofta. De får komma när det verkligen finns nya saker att diskutera eller processer där personen kan behöva stöd. Jag spår heller inte mig själv av samma anledning, utan går hellre till en annan person för att få en tolkning.

tarotkort

Men kan man lära sig att spå med tarot? 

– Jag tror att förmågan att spå funkar på samma sätt som musikalitet eller konstnärlighet. Vissa bara kan det medan andra behöver träna i många år, kanske hela livet, för att komma till flödet. Men de allra flesta kan lära sig att läsa tarotkort helt okej bra.

Hur gör man för att lära sig? 
– Att lära sig läsa tarot är som att lära sig att läsa alfabetet, med den skillnaden att tarot är ett bildspråk. I början är det precis som när man försökte lära sig läsa som barn, man stakar sig fram och får hela tiden kolla betydelsen i boken. Men det är bara att köra på. Öva, öva och öva. Det hjälper att vara intuitiv, ödmjuk, receptiv, att be universum om hjälp och att meditera. Jag börjar till exempel varje arbetsdag med att tona in mig, och på så sätt kliva ur min vanliga vardagliga personlighet, innan jag tar emot en kund. Det finns mängder av böcker och kurser i tarot, för den som verkligen vill lära sig.

Hur tänker du när du lägger tarot? 
– När jag sitter med korten och en kund så tar jag in både människan och korten. Kunden måste fokusera och lägga in sin tanke, sin önskning när hen drar kort. När jag ser korten läser jag snabbt av dem såklart, men målet med läsningen är att hitta det jag kallar för flödet! Då är det som att jag kommer i kontakt med ytterligare något annat, något högre. Det blir som intuitiva små filmsnuttar i skallen på mig.

Vad är tarotkort?

Tarotkorten består av 78 kort som är uppdelade på Stora och Lilla arkanan (arkana betyder hemlighet). De 22 korten i Stora arkanan berättar om vår väg genom livet och vår roll här på jorden. De 56 korten i Lilla arkanan föreställer vårt samspel med omvärlden, hur vi har det i vårt dagliga liv.

Tarotkort för nybörjare – allt om kortens betydelse

I videon nedan kan du lära dig mer om tarotkortens betydelse!

av Emelie Lindblom Carlsson