in

Så får du till en tavelvägg hemma – en guide i 6 steg

dragar 1

Vill du skapa en egen tavelvägg hemma? Här är några tips och steg att följa innan du börjar spika! Mer

Vad sägs om att gruppera tavlor och väggkonst för att skapa en maffig tavelvägg? En enkel poster kan ge en ny känsla i rummet men en tavelvägg ger det där lilla extra. Det är såklart viktigt och följa din egen stil och välja saker du själv gillar. Men känns det svårt att planera hur du ska sätta upp dina tavlor? Då har vi några tips och tumregler för att få till den perfekta tavelväggen. 

1. Få en överblick

Oavsett hur tavlorna ska sitta så är det ett bra tips att planera tavelväggen innan du börjar spika. Lägg ut dina tavlor på golvet framför väggen. Då får du en bra överblick och kan flytta runt tavlorna hur du vill utan några onödiga hål i väggen. Här kommer fler tips att följa innan du börjar spika.

2. Utgå från en vågrät linje

Utgå från en vågrät linje i underkant, överkant eller mitten av väggen. Placera sedan tavlor i olika storlekar utefter denna linje. Detta skapar en slags symmetri men utrymmet för lite kreativt finns fortfarande kvar.

3. Börja med den största tavlan

Sätt den största tavlan i mitten och placera sedan mindre tavlor runt omkring. Du kan variera storleken och avståndet mellan tavlorna för att få lite variation.

4. Bestäm avståndet mellan tavlorna

Ett vanligt misstag många gör är att sätta tavlorna för långt ifrån varandra. Såklart ska inte ramarna nudda varandra men sätt dem hellre närmare ihop än långt ifrån, annars ser de inte grupperade ut. En tumregel kan vara att anpassa tavelväggen efter rummet, i ett stort rum kan du ha större avstånd mellan tavlorna medan i ett litet rum bör de sitta tightare ihop. 

5. Så högt upp ska tavlorna hänga

Höjden på tavelväggen kan vara svårt, men ett tips är att tavlan som är mest i fokus ska sitta ungefär 145 centimeter över golvet. Då hamnar de i en bra nivå för ögat.

6. Välj rätt sorts spik

Håll koll på vilket material väggen är gjord av och köp spik eller tavelfästen ut efter det. Vissa lättare tavlor är tillräckligt lätta för att sätta upp med självhäftande krokar, plus i kanten att du slipper hål! Annars bör du köpa spik eller plugg ut efter väggmaterialet så ingen tavla ramlar ner.

Inspiration till tavelväggen: 5 tavlor och ramar som passar till

Nu när du har stenkoll på allt det praktiska kring en tavelvägg så kommer det roligaste: fina posters och prints. Här är våra favoriter just nu – och vilka ramar som passar till.

Blå plansch från H&M

p1

Minimalistisk poster i en fin blå ton, från H&M. Läs mer och köp här.

Poster med blommotiv

p2

En solros blir alla glada av! Här i lite varmare dova färger från Ellos. Läs mer och köp här.

Tavla för matplats

p3

En poster med matmotiv, från H&M. Läs mer och köp här.

Färgstark tavla för vardagrum

p4

En poster med starka färger som är perfekt att ha som mittpunkt i en tavelvägg, från Åhlens. Läs mer och köp här.

Fotokonst till grön tavelvägg

p5

Ett fotografi av en tunnelbanestation i Berlin, finns att köpa hos H&M . Läs mer och köp här.

Tavelram i trä

r1

En tavelram i trä passar i de flesta hem. Du hittar den här hos Ellos Home. Läs mer och köp här.

Vit ram med skarpa hörn

r2

Låt konsten stå i centrum med en vit ram, denna från Lagerhaus. Läs mer och köp här.

Svart posterlist från Ellos Home

r3

För att skapa variation är en posterlist ett bra alternativ. Kläm fast postern mellan listerna och häng upp den på en finare krok. Går att köpa hos Ellos. Läs mer och köp här.