Är du trött på att köpa växter som är omöjliga att ta hand om? Garderobsblomman, eller Zamioculcas zamiifolia på latin, är en fin och lättskött krukväxt. Här är allt du behöver veta om den! Mer
Så tar du hand om din garderobsblomma


Garderobsblomma, eller Zamiakalla som den också kallas, tillhör växtfamiljen kallaväxter. Om du vill ha en växt som är både lättodlad och lättskött är garderobsblomman något för dig! Men hur ska man egentligen ta hand om en garderobsblomma? Hur ofta ska man vattna den? Är den giftig? Vi svarar på allt du vill veta om den vackra växten (och kommer med tips på några fina krukor som passar till garderobsblomman).
Vad är en garderobsblomma?
En garderobsblomma är en tolerant och lättskött växt som du kan placera nästan var du vill i ditt hem. Men trots att namnet antyder det, ska du inte ställa garderobsblomman i garderoben. Däremot tål den både ljusa och skuggiga platser. Den här uppskattade krukväxten är perfekt för dig som inte har speciellt gröna fingrar men ändå vill ha fina växter hemma. Zamioculcas zamiifolia kallas garderobsblomman på latin och Zamiakalla på svenska.
Skötsel: Så tar du hand om din garderobsblomma
Så, hur tar man hand om en garderobsblomma? Trots att växten är lättskött är det en bra idé att ta så väl hand om den som möjligt. Och det är enkelt! Här kommer allt du behöver veta för att din garderobsblomma ska må bra:
Läge: Var trivs garderobsblomman bäst?
Garderobsblomman trivs som bäst om den får stå en bit från fönstret. Krukväxten tål mycket, men är inte jätteförtjust i direkt solljus under sommaren. Den blir större och växer snabbare om den står ljust och får mörkare blad om den står mörkt. Det är inte så noga var garderobsblomman står för att den ska överleva, men i vanlig blomjord i rumstemperatur är idealiskt. Växten tål både höga och låga temperaturer men inte under 15 grader. Växten ska alltså inte placeras utomhus.
Vatten: Hur ofta ska man vattna en garderobsblomma?
Se till att garderobsblomman inte har vatten i krukan, den mår mycket bättre av att låta jorden torkar mellan vattningarna. Ge krukvästen en liten dos av krukväxtnäring vid vattningen, med undantag för november, december och januari då den bara behöver växtnäring max en gång i månaden.
Fina krukor och vaser som passar till garderobsblomman
Vit kruka från Kave Home
En vacker kruka i materialet terrazzo.
Läs mer om produkten här (länk till Homeroom).

Handgjord kruka från Zelected by Houze
Sandglaserad kruka på tre fötter i stilfull design.
Läs mer om produkten här (länk till Homeroom).

Handgjord kermaikkruka från Jotex
En handgjord kruka av keramik som ger en riktig retrokänsla med sina stänkmönster.
Läs mer om produkten här (länk till Homeroom).

Mörkbrun kruka från Ellos Home
Robust keramikkruka i mörkbrun färg.
Läs mer om produkten här (länk till Homeroom).

Svart kruka i terrakotta från Bloomingville
En fin, svart kruka med små bucklor. Blomkrukan är gjord i terrakotta och har en matt yta.
Läs mer om produkten här (länk till Homeroom).

Blomkruka i metall från Ellos Home
En vacker metallkruka på fot med en blank finish.
Läs mer om produkten här (länk till Homeroom).

Här kan du se olika varianter av garderobsblomman:
Varför får garderobsblomman gula blad?
Om garderobsblommans blad blir gula (hela bladen) är det ofta ett tecken på att den har vattnats för mycket. Var sparsam med vattningen, då den redan har lagrat vatten i rötterna. Om delar av bladen ändrar färg till gult kan det istället bero på ohyra.
Hur stor blir en garderobsblomma?
Det finns olika storlekar på denna vackra krukväxt. Den kan variera från en liten krukväxt till en maximal höjd på 1.5 meter.
Är garderobsblomman gifting för hundar, katter och kaniner?
Växtsaften i garderobsblomman innehåller kalciumoxalat och är giftig för människor och husdjur. Växtsaften är star och om man får i sig saften kan halsen och munnen domna bort och svullna, man kan också känna en brännande känsla och få blåsor. Så håll hundar, katter och kaniner borta från att tugga på bladen.