in

Emilia och Johan skapar sitt drömboende – genom att rädda ödehuset

Allt fler väljer att lämna storstäderna för ett ödehus på landet.
Bild: Emilia Karlsson

Allt fler väljer att lämna storstäderna för ett ödehus på landet. VeckoRevyns Alexandra Eriksson har träffat Emilia Karlsson och Johan Einarson som har gjort drömmen om ett ödehus till verklighet.
Mer

Det var början av 2018 när Emilia Karlsson berättade för sin sambo Johan Einarson, båda 24 år, om sitt drömhus – ett sekelskifteshus med fönsterveranda. Något de inte visste då var att exakt ett sådant hus hade stått öde i över 20 år bara ett stenkast bort – med nio rum, takmålningar och kakelugnar. Inom kort skulle huset bli deras.

– När vi kom dit kände vi att det var ett hus utöver det vanliga med nästan tre meter i takhöjd. Vi kunde inte förstå att det lämnats tomt sedan 1997, men det kändes däremot på lukten när vi klev in i hallen. Det visade sig att bjälklag i badrum och hall var genomruttna. Som tur är har det åtgärdats nu! säger Emilia.

De senaste åren har allt fler valt att vända storstäderna ryggen för att ”rädda ett ödehus” på landsbygden. Medan vissa kallar det trendig extremsport menar andra att detta inte alls är en trend, utan snarare början på en kollektiv revolution.

Tusentals hus ekar tomma

I dagsläget finns det tusentals tomma hus ute på landsbygden som varit obebodda sedan många år tillbaka, på grund av till exempel avstyckning av mark eller arv som fallit i glömska. En del av dem rivs till slut, andra får bara stå och förfalla.

Att renovera ett gammalt ödehus har blivit lite av en trend.
Bildkälla: Pexels

Ett fallfärdigt hus ute på landet kanske inte verkar särskilt attraktivt för många, men på senare tid har allt fler lockats av den potential som finns där. Hur häftigt vore det trots allt inte att ge nytt liv till ett övergivet hus, men samtidigt bevara dess historia?

Den som vill återuppliva en villa som lämnats åt sitt öde kan dessutom hitta ett hus till en relativt billig peng. Naturligtvis kräver de flesta hus en hel del renovering och upprustning, men samtidigt får man möjligheten att skapa något helt unikt.

Malin Jonsson: ”Det finns mycket att vinna på det här för hela samhället”

Vi lever i ett samhälle med starka trender inom hållbarhet och återanvändning. Allt fler lockas dessutom av att kunna bli mer självförsörjande, till exempel genom att odla egna grönsaker, frukter och kryddor.

Dessutom visar en undersökning i Svenska Dagbladet att fler barnfamiljer flyttar från större städer – främst från Stockholm – för att slå sig ned en bit utanför storstadsbullret i närliggande kommuner. Att invånarantalet i städerna fortsätter att stiga beror främst på födslar och invandring, inte på flyttströmmar som många tror.

Tar man hänsyn till dessa hållbarhetstrender och viljan att bosätta sig ute på landet kan ödehus helt klart vara en dold tillgång för att möjliggöra en levande landsbygd. Varför bygga nytt när man kan rusta upp gammalt? Malin Jonsson, miljö- och byggchef i Torsby kommun, menar att landsbygdskommuner välkomnar alla typer av renoveringar och ser positivt på att människor vill bosätta sig på redan befintliga tomtplatser.

– Det finns mycket att vinna på det för hela samhället. Gamla tomtplatser är ofta valda med omsorg i landskapet, och känslan kan sällan jämföras med en nybildad tomt, säger hon.

Emilia Karlsson: ”Många i vår omgivning tyckte att det var ett alldeles för stort projekt”

När Emilia och Johan upptäckte att deras drömhus stod öde i närheten av deras dåvarande bostad började de spåna på om det var genomförbart att köpa huset eller inte.

– Många i vår omgivning tyckte att det var ett alldeles för stort projekt och att det var bättre att riva och bygga nytt. Men jag kunde inte stå ut med tanken att någon annan än jag skulle äga huset eller värst av allt att det skulle fortsätta förfalla, säger hon.

hus1
Källa: Emilia Karlsson

Den förra ägaren till huset hade det ute för försäljning 2011, men fick det aldrig sålt. När Emilia ringde honom sa han att det var en del som hade ringt och frågat om huset under åren, men att det aldrig hade blivit någon affär.

– Och det kan jag förstå, för han var en väldigt upptagen man som var svår att få tag på och att komma överens med.

Hur fick ni honom att ändra sig?

– Han kunde inte tänka sig kompromissa med priset, men till slut fick jag ett sms från honom där det stod: ”Emilia, du verkar vara en ihärdig person och därmed rätt ägare till fastigheten”. Varför just vi blev ägare var nog för att ingen tidigare har orkat ”töla” med honom som jag gjorde!

För vissa måste det kännas väldigt märkligt att man väljer att köpa ett ödehus istället för en inflyttningsklar bostad. Vilken respons fick ni av er omgivning?

– En del var skeptiska och tyckte att vi var tokiga som köpte ett så stort projekt. Vi har också fått höra att ”Oj oj, detta kommer kosta flera miljoner att fixa!” och ja, det skulle det göra om vi bestämde oss för att blåsa ut allt och göra nytt. Men originaldetaljerna är ju en stor del av charmen med gamla hus – det ska ju vara lite snett och vint. Självklart har vi även fått mycket positiv respons och hejarop. Många tycker det är roligt att vi ger huset en ny chans. Det är ju trots allt ett fantastiskt fint hus, säger Emilia.

Nu när ni är mitt uppe i renoveringen av villan – hur känns det? Är det enklare eller jobbigare än vad ni trodde att det skulle bli?

– Allt tar mycket längre tid än vad vi hade tänkt oss, men trots allt jobb är det också väldigt roligt. För allt vi gör känns det som att huset ger oss dubbelt tillbaka. Visst, bjälklaget i några rum var ruttet, men trots att huset varit utan omsorg så pass länge har det klarat sig otroligt bra. Det märks att de visste hur man byggde hus förr. Nu är större delen av själva rivandet över och vi är i uppbyggnadsprocessen, så det känns som att vi har tagit oss över en hög tröskel, säger hon.

hus2
Källa: Emilia Karlsson

Vilken är den främsta motivationen till att ni faktiskt valde att rädda ett ödehus?

– Att det finns så många fantastiskt fina gamla hus som bara står tomma. En stor fördel med att vårt hus stod öde var faktiskt att det var relativt orört och att många originaldetaljer fanns kvar. Vi vill försöka bevara så mycket som möjligt. Den största källan till inspiration var helt klart Facebook-gruppen ”Jag räddade ett ödehus!” där människor tagit sig an de mest otroliga projekt, säger Emilia.

Emilas råd till de som funderar på att renovera ett ödehus är att ta hjälp av folk som kan mycket om äldre hus, till exempel byggnadsantikvarier. Ett annat tips är att läsa på om byggnadsvård. Emilia rekommenderar även att använda sig av mer traditonella metoder som användes förr vid husrenovering. De är nämligen ofta enklare och billigare samtidigt som de kommer få huset att stå sig i hundra år till.

Har ni några fler råd till de som funderar på att investera i ett ödehus?

– Omge er med inspirerande och likasinnade människor som har gjort eller gör samma resa. Om man vill köpa ett äldre hus tycker jag inte heller att man ska gå in med inställningen att allt gammalt ska bytas ut. Då är det, som många säger, enklare att bygga nytt från grunden, säger Emilia.

Är du intresserad av ett ödehus?

Det råder inga tvivel om att ödehusen blivit ett unikt varumärke som dessutom fått en positiv klang. Husen har även lyckats skapa en helt ny gemenskap bland människor som är intresserade av att förvandla en förfallen villa till sitt drömhus.

Till exempel kan man hitta ett flertal Instagram-konton och Facebook-grupper (där ”Jag räddade ett ödehus!” är allra störst) som bjuder in till diskussion, utbyte av kunskap och inspiration för ödehusjägare såväl som ödehusrenoverare.

Att rusta upp ett ödehus kan verka spännande, men Malin, miljö- och byggchef i Torsby kommun, menar att den som är intresserad av utmaningen bör ta hänsyn till fler faktorer än bara mysighet och renoveringstrender, som exempelvis att se till att avloppsanläggningen fungerar – för i en del fall kan man behöva anlägga en helt ny.

– Även dricksvattnet behöver kontrolleras, det kan vara en gammal grävd brunn eller en borrad brunn. Vattenkvalitén bör man undersöka genom provtagningar. För inomhusmiljön och för husets skull behöver man även tänka på uppvärmningsform, om huset exempelvis har haft en värmekälla i form av vedpanna och man vill byta till värmepump, säger Malin.

hus4 1
Källa: Pexels

Företag flyttar in i ödehus på landsbygden

Många kommuner runt om i Sverige har också börjat undersöka och granska de obebodda husen för att sedan locka företagare och entreprenörer att bedriva verksamhet i lokalerna.

Ett exempel är projektet ”Lev din dröm” som anordnats av Falkenbergs kommun där man upptäckte att det fanns omkring 1 300 tomma hus inom kommungränserna. Många av husen har i dag fått nya ägare och man fortsätter att matcha bostäderna med de entreprenörer som är intresserade av att flytta sin verksamhet till kommunen. Närmare 35 kommuner har uttryckt intresse om att starta liknande projekt, vilket med största sannolikhet kommer att ha positiva effekter på den svenska landsbygden.   

Emilia och Johan fortsätter att förvandla den gamla villan till sitt drömhus och vi önskar dem varmt lycka till. Vill man hänga med i renoveringsäventyret kan man göra detta via Emilias YouTube-kanal.