in

Vilken temperatur ska vinet ha? (och de 5 bästa vinkylarna!)

vinkyl vin dragarbild
Bildkälla: Iryna Mykhaylova / Unsplash

Hur kallt ska ett vitt vin vara och ska rödvin verkligen drickas rumstempererat? Och vilken vinkyl är den bästa investeringen? Vi guidar dig till vilket vin som ska ha vilken temperatur och tipsar om de fem bästa vinkylarna. Mer

Vilken temperatur ska vinet ha?

Vi alla vet nog att vita viner ska serveras kylda, men hur kalla ska de egentligen vara? Vilken temperatur som vinet bör serveras på beror dels på smak, men främst på hur väl vinets smaker kommer fram i olika temperaturer. Vita viner ska därför ligga på runt 6 till 12 grader, där lätta viner ska vara kallare och fylliga viner ger bäst smak i varmare temperaturer. Samma tumregel gäller för rosé och mousserande viner såsom prosecco, cava och champagne.

Det finns några myter när det kommer till rödvin och faktum är att de inte alls ska vara rumstempererade, utan ska i regel vara mellan 16 till 18 grader. Uttrycket att rött vin ska serveras i rumstemperatur är egentligen inte helt fel, utan kommer från en tid när våra hem hade en lägre temperatur –  nämligen mellan just 16 och 18 grader.

vin vinkyl temperatur
Rosévin ska hellre drickas för kallt än för varmt, särskilt en varm sommardag. Foto: Maksym Kaharlytskyi / Unsplash

Så kyler du ditt vin

Med tanke på dessa rekommendationer kan vi räkna ut att det är svårt att få till rätt temperatur genom att förvara vin i kylskåpet eller låta det stå framme. Det finns en tumregel att vitt vin ska tas ut 30 minuter innan servering och att rött vin ska kylas 30 minuter före servering. Men för den som vill slippa timern finns ytterligare ett alternativ: en vinkyl.

Vi alla har kanske någon gång tänkt att en vinkyl skulle vara bra för att slippa blanda gårdagens rester och kletiga syltburkar med den där dyra champagnen. Men också för att det vore skönt att slippa hetskyla vitvinet i frysen en kvart innan gästerna kommer.

Det finns många olika varianter och sorters vinkylar. Allt från budget till lyx, inbyggda till fristående och stora samt små. Det finns också olika sätt att temperera ditt vin oavsett om du vill investera i en fullstor vinkyl eller bara hålla flaskan på balkongen eller picknicken kall under varma sommardagar. Vi har valt ut de fem bästa vinkylarna –  både billiga och lite lyxigare.

5 tips på vinkylar – från billig till lyxig

1. Liten vinkyl från Ellos

vinkyl ellos billig

En liten och smidig vinkyl med plats för 16 flaskor, från Ellos. Läs mer och köp här!

2. Flaskkylare från Partykungen

flaskkylare vinkyl vin

Håll vinet kallt på picknicken i en flaskkylare, från Partykungen. Läs mer och köp här.

3. Stor vinkyl från Caso

vinkyl stor lyx

Lyxa till det med en fullstor vinkyl med plats för 180 flaskor och dubbla temperaturzoner, från Caso. Läs mer och köp här.

4. Flaskkylare från Åhléns

vinkyl billig ahlens

Ingen plats för en vinkyl? Inga problem. Använd en flaskkylare som den här, från Åhléns. Läs mer och köp här.

5. Mini-vinkyl från Caso

mini vinkyl

Med rum för sex stycken flaskor får den här smidiga vinkylen plats överallt, från Caso. Läs mer och köp här.

Tips! Snabbkyl ditt vin

Hur får jag vinet kallt så snabbt som möjligt? Om du inte hunnit investera i en kyl och gästerna kommer om vilken sekund som helst kan du fylla is, vatten och salt i en hink. Sätt i flaskan och tada!