in

Vilken mobil är bäst? STORT MOBILTEST

bild 15
Vilken mobil är bäst? STORT MOBILTEST

Nyligen kom iPhone 4 ut på svenska marknaden och skapade köphysteri. Men det finns betydligt fler – och betydligt billigare – alternativ för den som gillar smartphones med pekskärm, möjligheten att ladda hem applikationer och snygg design. Spana in VeckoRevyns stora mobiltest här!

Mer

HTC Desire

desire

VAD? 3,7 tumspekskärm, 5 megapixelkamera med blixt, wifi, gps och Turbo 3G. Android OS.
PRIS: cirka 5 000 kr
OMDÖME: Är du beroende av Facebook och Flickr är detta telefonen för dig. Mobilens integreringssystem gör att du blixtsnabbt kan synka och ladda upp bilder och kameran är dessutom bra. Framförallt är denna telefon snabb och har lagom storlek på skärmen, inte minst men heller inte störst.
BETYG: RRRR

Samsung Galaxy S

VAD? Mobil med 4 tums pekskärm, 5 megapixel kamera med HD-video, gps, wifi och Turbo 3G. Har android OS.
PRIS: Cirka 6 000 kr
OMDÖME: En telefon mer lik en iPhone än den här kan du inte hitta just nu. Fast skärmen är bättre, mobilen är lättare och tunnare. Eftersom det är en androidtelefon kan du ladda ner ungefär samma applikationer som finns till iPhone och synka med googlekontot om du har ett sådant. Men batteritiden är inte bra, räcker bara knappt sex timmar.
BETYG: RRRR

Sony Ericsson X10

VAD? 4 tums pekskärmsmobil med 8,1 megapixelkamera med fotolampa, gps, wifi och Turbo 3G. Android OS. Finns i svart och vitt.
PRIS: Cirka 5 000 kr
OMDÖME: X10 har ett nytt menysystem uppbyggt på tid, media och en startskärm. Du kan välja att titta på en kontakt och se all kommunikation du har haft med den vare sig det är mail, e-post, sms eller Facebookmess. Kul, snabb och snygg, men skärmen blir lätt repig.
BETYG: RRR

Sony Ericsson X10 mini

VAD? Sony Ericssons X10 android i miniformat med pekskärm på 2,6 tum. Gps, wifi, turbo 3G och kamera med 5 megapixlar samt blixt. Skal i olika färger medföljer. Android OS.
PRIS: cirka 2 500 kr
OMDÖME: Fantastisk liten och kraftfull telefon. Jag kan verkligen rekommendera den till alla som vill ha en enkel och lite billigare smartphone som man kan använda till det mesta. Kameran är toppen och mobilen är så liten att man kan ha den i fickan eller behån för den delen.
BETYG: RRRRR

LG GT540

gt540

VAD? 3 tums pekskärm, wifi, Turbo 3G, gps och 3 megapixelkamera. Finns i rosa, svart eller vitt. Android OS.
PRIS: Cirka 2 000 kr
OMDÖME: Den här är just nu den billigaste smartphonen på marknaden. Den är mjuk och behaglig att ha i handen och har ett system kallat LG:s linkbook som kopplar samman dina kontakter på ett smart sätt. Jag saknar dock fotolampa eller blixt och lite bättre kamera.
BETYG: RRR

HTC Wildfire

htcwildfire

VAD? 3,2 tums pekskärm, 5 megapixelkamera med blixt, gps, Turbo 3G och wifi. Android OS. Finns i rött, vitt och svart.
PRIS: Cirka 2 700 kr
OMDÖME: Telefonen har inbyggt stöd för Microsoft Exchange som gör det lätt att synkronisera med mejl och kalender. En kul detalj är att den visar uppringarens namn, nummer, Facebook-status och födelsedag. Skärmkvalitén är inte så bra, det är svårt att läsa i solljus.
BETYG: RRR

iPhone 4

iphone 4 design1

VAD? Nya iPhone med 3,5 tums pekskärm, 5 megapixelkamera med blixt och HD-video. Gps, wifi och Turbo 3G. IOS4 (operativsystem). Finns i svart, men ska komma i vitt senare i år.
PRIS: Cirka 7 000 kr
OMDÖME: Det är en mindre och smalare version än den förra och har också längre batteritid, bättre skärm och bättre kamera. Jag tycker den är lite tung och metallig och kameran är fortfarande inte bra, men det nya Facetime som gör att du kan ha videosamtal via WI-FI är toppen. Priset är verkligen för högt för det man får dock.
BETYG: RRR

Nokia X6

nokia

VAD? Musikmobil med 3,2 tums pekskärm, 5 megapixelkamera och fotolampa. Gps, Wifi, Turbo 3G. Finns i rött/svart och vitt. Symbian OS.
PRIS: Cirka 3 500 kr.
OMDÖME: Tunn, lätt och snygg. Batteritiden är grymt bra, helt klart den bästa av alla smartphones jag testat. Ljudet är super och fri nedladdning av musik under ett år från Nokias musikbutik ingår. Kameran är ingen höjdare och det är svårt att ta bra bilder.
BETYG: RRR

Vilken telefon passar dig?
Innan du bestämmer dig bör du fundera på vilka funktioner som är viktigast för dig. Surfa snabbt? Enkelt att ta bra bilder som du kan ladda upp? Synka med PC eller Mac? Det vanligaste misstaget är att man köper en alldeles för avancerad telefon som man sen inte utnyttjar fullt ut. Det är bortkastade pengar som du istället kan lägga på ett bra abonnemang med fast pris.

Vad är android?
Android är ett operativsystem utvecklat av Google och det som mest påminner om det iPhone använder. Den största fördelen med android är att man kan jobba i flera program samtidigt och att man lätt synkar sin mobil med sitt Googlekonto, men det är också öppen källkod vilket innebär att man kan både göra egna applikationer eller utveckla plattformen i sig (något man inte kan på iPhone). Just nu har androidtelefoner gått om iPhones i USA och den trenden ser ut att komma även till Sverige.