in

Vaknar du alltid på natten? Beroende på vilken tid du vaknar innebär det olika saker (enligt kinesisk medicin)

sova dragare

Vaknar du ofta på natten eller har svårt att somna? Att vakna olika tider på natten signalerar olika saker enligt kinesisk medicin. Vad säger ditt sömnmönster om dig? Mer

Idén om att man ska sova natten igenom är ett modern fenomen som började på 1700-talet, så det är inte konstigt om man vaknar mitt i natten ibland. Det traditionella sättet att sova på var att man delade upp nattsömnen i två skift, något som historikern Roger Ekirch undersökt.

– De två sovpassen – ibland kallade första och andra sömnen, ibland kallade ”döda sömnen” och ”morgonsömnen” – överbryggade en intervall av ”tyst vakenhet” som varande en timma eller mer. Under tiden man var vaken på natten visade Ekirch hur olika kulturer utförde olika ritualer – de bad, älskade, tydde drömmar eller kollade säkerheten hemma – och även om ritualerna skiljde sig åt, var mönstret i sig så genomgripande att det var en revolutionär grund som på något sätt avbröts i den moderna västvärlden, skriver Benjamin Reiss i New York Magazine.

Så att vakna upp under natten är med andra ord helt normalt. Och om du brukar vakna, speciellt vid särskilda tider, kan det vara för att din kropp och ditt sinne försöker berätta något för dig. Hur pålitligt det här är vet vi inte, men enligt kinesisk medicin gäller följande:

 1. Du har svårt att somna mellan 21 och 22

  Du är stressad.

  Om du är uppe i varv när du egentligen borde varva ner är det troligtvis så att du är stressad. Att praktisera meditation eller yoga kan vara ett sätt för dig att bli lugn och göra det lättare att somna.

 2. Du vaknar mellan 23 och 01

  Du är emotionellt besviken.

  Om du vaknar mellan 23 och 01 på natten kan det visa på att du är emotionellt besviken. Enligt traditionell kinesisk medicin är det vid den här tiden som gallblåsan är aktiv, och den är bunden till dina känslor.

 3. Du vaknar mellan 03 och 05

  Högre makter försöker säga dig något.

  Tiden 03-05 är relaterad till lungorna och sorg. Enligt traditionell kinesisk medicin är nämligen lungorna kopplade till sorg och depression, och bristande andning signalerar att inte vilja andas in känslomässigt. Om du vaknar vid den här tiden är det för att en högre makt vill guida dig till ett större syfte.

 4. Du vaknar mellan 05 och 07

  Du är blockerad känslomässigt.

  Att vakna mellan 05 och 07 är kopplad till tarmarnas hälsa och kan signalera känslomässig blockering. Enligt traditionell kinesisk medicin har tjocktarmen som funktion att släppa saker som inte längre ger oss något. Detta gäller både den fysiska och psykiska aspekten.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss